Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Un an într-o oră – De vorbă cu Vlad Oprea

Un an într-o oră – De vorbă cu Vlad Oprea

90 min read
0
0
261

L-am prins în timp ce îşi decora bradul din birou, i-am zis că îl ţin cinci minute şi am plecat după 52 de minute cu rândurile de mai jos:

Reporter: Cum a fost anul 2011?

Primar: Pentru mine a fost un an trist şi din punct de vedere personal şi profesional, un an al luptelor, din păcate, şi rezultatele pe care le-am obţinut anul acesta le-am obţinut cu mari sacrificii – spuneam că a fost un an trist, mai ales pe plan personal, pentru că am avut o mare pierdere – a murit tatăl meu şi, pe plan profesional, cu toate că avem mari proiecte în lucru, au fost oameni care ne-au pus permanent piedici în realizarea acestor proiecte, în obţinerea de avize, în obţinerea de finanţări. A fost primul an când au încercat efectiv să ne blocheze întreaga activitate şi au încercat să facă în aşa fel încât administraţia publică din Sinaia să nu funcţioneze, de accea spuneam că a fost un an cu mari sacrificii. Cu toate piedicile pe care ni le-au pus opozanţii noştri, iată că am reuşit să trecem peste toate.

“Pentru mine a fost un an trist şi din punct de vedere personal şi profesional”

Reporter: Dacă ar fi să daţi o notă de la 1 la 10 pentru anul care a trecut, a fost un an care ar primi o notă de…?

Primar: Dacă ar fi să fac un bilanţ, per ansamblul anului, poate dau nota 8. Am putea să dăm oraşului pentru felul în care s-a dezvoltat; a fost un an foarte ciudat, în primul rând, şi asta trebuie să spun. Am reuşit să obţin cea mai mare finanţare din istoria oraşului nostru, de 20 milioane de euro. Iată că, chiar dacă finanţarea a fost este obţinută cu un an înainte, încă nu am reuşit şi abia zilele acestea sperăm să ne ajute Dumnezeu, că văd că altcineva nu mai are cine să ne ajute. A fost un an în care am reuşit să fac proiecte noi foarte interesante. Este vorba de o nouă grădiniţa, de fapt de prima grădiniţă pe care o construim aici.

Reporter: Nota 8?! Aţi pomenit de bilanţ, haideţi să-l facem, haideţi să-l vedem; străzile – cum stăm cu străzile? Avem străzi de nota 8? Asta ce înseamnă?

Primar: Când am venit acum 7 ani la Primărie aveam străzi de nota 2, cred. Iată că după 7 ani, muncind intens la străzi şi încercând să le reabilităm foarte, foarte mult, cred că avem străzi undeva de nota 8-9; îmi doresc să le avem de 10, încă mai sunt multe străzi, am reabilitat în jur de 75% din străzi, mai ales cele principale, dar încă mai sunt de făcut. Sper să terminăm odată cu ele.

“S-au montat becuri în funcţie de relaţia pe care o aveai.”

Reporter: Anul acesta care străzi au fost în lucru?

Primar: Pe anul acesta cea mai importantă stradă ar fi strada Walter Mărăcineanu cu trotuarele aferente care fac legătura şi cu partea de Platou Izvor şi cu calea de acces spre Colegiul Cantacuzino, am reabilitat ultimul trotuar care nu era refăcut în Paltou, am refăcut complet strada Horea, Cloşca şi Crişan, inclusiv cu accesele spre blocuri, cu parcările interioare, o zonă care era rău stricată şi unde am înlocuit efectiv toate conductele, Drumul nou al Cotei, str. Tisei, str. Sportului sus, în zona veche; sunt multe strazi care îmi scapă.

Reporter: Haideţi să trecem şi la partea de apă potabilă. Au tot timpul locuitorii apă potabilă?

Primar: Este o perioadă destul de ciudată spuneam, cu toate că am investit foarte mult în apă, extraordinar de mult, şi am înlocuit tot la fel cca. 70 % din reţele, ne-am trezit, mai ales în zona de sud a oraşului, în Izvor şi Platou, fără apă, pentru că a fost ba secetă, ba viituri puternice care au stricat captarea. Nu avem captare suficientă în zona respectivă şi acum lucrăm la o conductă, care sperăm să fie gata de sărbători, care să lege Platoul şi Malul de Centru, ca prin suplimentul de apă din Centru să compensăm lipsa de apă din cele două cartiere; am prelungit această conductă din zona 1 Mai până în Izvor, o conducta nouă de apă, am refăcut conductele pe str. 1 Mai şi H.C.C., care erau vechi, neschimbate de ani de zile şi care se spărgeau foarte mult şi nu cred că…

“Educaţia înseamnă viitorul oraşului nostru. ”

Reporter: Şi acum toţi locuitorii au apă 24 de ore din 24? Şi Platoul şi Malul vor avea apă în permanenţă?

Primar: Da, trebuie să aibă; îmi doresc să aibă, nu spun că au apă, vreau să aibă pentru că este secetă. Este o secetă foarte puternică şi au scăzut toate sursele. Sperăm să avem în continuare, dacă nu, vedem ce trebuie să facem la anul. Probabil dacă va fi secetă, trebuie să adoptăm o altă strategie şi am în vedere analizarea şi rezolvarea acestei probleme.

Reporter: Cum stăm cu iluminatul în oraş? Ca să spunem simplu: cum stăm cu becurile, că noi toţi vedem becuri pe străzi – sunt străzi cu becuri multe altele fără niciun bec.

Primar: Am făcut un proiect nou, s-a ţinut o licitaţie, vom concesiona serviciul de iluminat public pentru a avea un iluminat uniform în tot oraşul pentru că, din păcate, de-a lungul timpului s-au montat becuri în funcţie de relaţia pe care o aveai la Primărie sau cu unul sau altul care lucra pe la Electrica şi lucrul acesta nu mai este de acceptat; s-a lucrat acum la un proiect şi vrem ca anul viitor să-l implementăm, să avem un iluminat uniform în funcţie de categoria de importanţă, de strada respectivă şi, evident, să platim şi noi, toţi sinăienii, mai puţin pentru iluminatul public.

Reporter: De la becuri trec repede la partea de gunoi. Ce se întâmplă, tot aşa? Aceeaşi treabă? S-a scos la concesiune?

Primar: Da, am scos la concesiune – de aceea spuneam că a fost un an extrem de greu, cu foarte multe schimbări: concesionăm serviciul de iluminat, am concesionat din nou serviciul de salubritate, este o noua firmă care a câştigat licitaţia de salubritate şi deja am avut o discuţie cu conducerea societăţii; în curând vor apărea alte coşuri stradale, iar de la începutul anului viitor vor fi montate europubele noi la toate cartierele de blocuri şi, mai mult decât atât, se va da fiecărei gospodării o pubelă. Nu-mi place de multe ori când merg, mai ales pe strada Republicii, pe strada principală, şi văd zece tipuri de coşuri de gunoi, unii scot în plase, coşuri de tablă, pubele, de accea am hotărât ca societatea să dea pubele la toată lumea.

Reporter: Există vreo amendă dată pentru cei care au aruncat gunoiul în altă parte decât în coş?

Primar: Da. Amenzile sunt mari şi o să începem să le aplicăm mai des. Am instituit, mai nou, o taxă pentru cei care au locuinţe de vacanţă şi care, din păcate, nu plăteau gunoiul – îl plăteau numai sinăienii şi nu era normal, noi să le plătim şi gunoiul lor – atunci am instituit o taxă pentru fiecare locuinţă, indiferent dacă vine sau nu vine la casa respectivă.

Reporter: Şi gunoiul se leagă foarte bine cu partea de canalizare. Ştiu că sunt persoane care deversează aceste reziduuri pe unde găsesc vreun vâlcel, prin râul Prahova.

Primar: Avem un proiect european şi sperăm ca tot de anul viitor să înceapă şi refacerea reţelelor de canalizare, mai ales interconectarea acestora pentru a nu mai fi vărsate în diferite vâlcele. Am reuşit anul acesta să punem în funcţiune două staţii de epurare, una în zona veche, în zona Gheorghe Doja, pentru a prelua apele menajere şi a le vărsa într-un vâlcel transformate în apă curată iar a doua pentru cartierele Izvor şi Platou, în zona Colegiul Cantacuzino. Sunt două staţii suedeze foarte moderne, este o premieră în judeţul nostru, nu au mai fost montate nicăieri astfel de staţii şi cred că se potrivesc perfect specificului de munte, nu avem nevoie de o mega staţie de epurare, ci mai multe şi mai mici în diverse zone din oraş.

Felicitare CraciunReporter: Multe dintre aceste lucrări ţin şi de educaţia noastră a fiecăruia. Haideţi să discutăm un pic pe partea aceasta; cum stam cu şcolile? Ştiu că s-a transferat acum totul către primării, dar aici se aud unele vorbe că aveţi un război al directorilor cu primăria.

Primar: Pentru mine educaţia a fost întotdeauna extrem de importantă pentru că educaţia înseamnă viitorul oraşului nostru. Dacă investim în educaţie vom avea oameni de calitate care vor locui în oraş. Am plecat în primul rând de la reabilitarea instituţiilor de învăţământ care erau într-o stare jalnică şi pentru care, din păcate, cei care le conduceau la momentul respectiv cheltuiau banii în mod haotic şi pe tot felul de prostii şi nu se regăseau în actul de învăţământ de zi cu zi. Am hotărât încă de la început ca toate cheltuielile să fie controlate de către Primărie şi să se repartizeze în modul cel mai bun şi rezultatele cred că se văd. Pe de altă parte, după noua legea a educaţiei, cu toate că s-a creat o descentralizare, legea a permis, la momentul respectiv, ca directorii să fie numiţi pe criterii politice şi, din păcate, cei mai mulţi au fost numiţi pe criterii politice. Eu am avut discuţii cu fiecare în parte şi le-am spus că nu voi tolera manifestări de natură politică în şcoală şi că trebuie să aibă o bună colaborare cu comunitatea locală pentru că şi Primăria şi Consiliul local sunt autorităţi alese de către oameni şi dacă vor colabora bine cu noi vor colabora bine cu cetăţenii oraşului în mod direct. Au fost diverse probleme dar eu sper ca per ansamblu lucrurile să meargă bine. Avem reprezentanţi în Consiliile de Administraţie, aceştia îşi fac bine treaba şi sper ca acolo să reprezinte interesele oraşului iar directorii să se conformeze acestor lucruri, nu să cedeze unor presiuni de natură politică venite din partea unora sau altora.

Reporter: Bun, dar în tot războiul ăsta cei care pierd sunt elevii.

Primar: Au fost probleme, aşa cum spuneam la început. Unii directorii nou numiţi, din exces de zel, au oprit căldura şi săracii copii au stat în frig; n-am tolerat astfel de situaţii, le-am spus că dacă se mai întâmplă vor avea de-a face cu mine în mod direct. Lucrurile s-au reglementat – chiar în ziarul dumneavoastră am văzut că aţi sesizat acest lucru şi bine aţi făcut – este ceva de neacceptat! Am alocat mereu bani suficienţi pentru a asigura condiţii bune de învăţământ, dar niciodată nu am dat bani pentru a se face risipă şi nu voi face niciodată aşa ceva.

“Sper ca în câţiva ani de zile să avem cel mai puternic domeniu schiabil din România. “

Reporter: Lângă educaţie merg foarte bine sportul şi viaţa în natură. Clubul Sportiv Carpaţi merge şi se văd şi rezultatele. Ce se întâmplă însă cu partea de sport în afară de sporturile care se desfăşoară la Clubul Sportiv, ce mai putem face?

Primar: Am investit foarte mult în domeniul schiabil şi sper ca în câţiva ani de zile să avem cel mai puternic domeniu schiabil din România. Este esenţial şi pentru sport, dar şi pentru turism. Avem anul acesta, pentru prima oară, o pârtie înzăpezită artificial, cea de la Cota 1400 până în Sinaia. Suntem în război declanşat tot de cei care vor să pună mâna cu tot dinadinsul pe acest oraş, fără niciun fel de merit legal, pentru telegondolă – bănuiam că următoarea întrebare va fi legată de telegondolă, de aceea am anticipat puţin – anumite cercuri de interese iată că nu au reuşit, suntem în instanţă.

Reporter: O să ajungem şi la telegondolă, ce e nou pe munte?

Primar: Avem încă două pârtii omologate, am pus la punct domeniul din Valea Dorului şi Valea Soarelui, sunt montate gardurile de protecţie care vor ţine zăpada în timpul iernii; avem cea mai bună semnalizare a pârtiilor din România, făcută cu o firmă austriacă – am făcut-o printr-un parteneriat fără să alocăm niciun ban din bugetul local pentru această semnalizare, sunt panouri de informare, indicatoare, deci omul va putea merge în siguranţă pe orice pârtie care e pe munte.

Reporter: Şi pentru cei care sunt pentru prima dată la o lecţie de schi? Ei unde pot să meargă?

Primar: Avem două pârtii de începători, una la baza gondolei şi a doua sus pe platou, la Cota 2000. Tot ca noutate pentru cei care nu practică schiul, sunt două piste de tubing, una jos la gondolă şi una la fel în platoul de la 2000, tocmai pentru a împiedica accesul cu săniile pe pârtiile de schi am vrut să facem aceste piste de tubing unde se dau cei care nu practică schiul; nu mai vine fiecare cu săniuţa, intră pe pârtie şi face ce vrea; am interzis cu desăvârşire săniuţele sus pe munte şi vor fi numai jos la baza telegondolei, unde este special amenajată pentru sănii.

“Omul va putea merge în siguranţă pe orice pârtie care e pe munte.”

Reporter: Cine poate să predea acolo lecţii şi ce facilităţi are pentru începători?

Primar: Orice monitor care este atestat şi autorizat şi care evident va primi acordul din partea Primăriei.

“Avem anul acesta, pentru prima oară, o pârtie înzăpezită artificial, cea de la Cota 1400 până în Sinaia.”

Reporter: Aţi mai dat iarăşi transport gratuit pentru monitorii de schi?

Primar: Vom analiza, nu am luat încă o decizie; în măsura în care vom constata că monitorii contribuie la atragerea de turişti în Sinaia, la promovarea oraşului nostru, o vom face, în măsura în care nu, nu o vom face; le vom da dar nu ca anul trecut, la toată lumea, ci le vom da numai celor care într-adevăr au turism şi care aduc turişti la Sinaia.

Reporter: Văd că vroiaţi să spuneţi despre telegondolă; haideţi să vedem: cine-i pro, cine-i contra?

Primar: Lucrurile sunt extrem de simple: pe de o parte suntem noi, administraţia locală, împreuna cu toţi cetăţenii, pentru că nu cred că este vreun cetăţean al oraşului care să nu dorească ca telegondola să rămână a oraşului – vreau să reamintesc încă o dată că telegondola este o investiţie publică susţinută din banii sinăienilor, în mare parte, şi restul din banii Guvernului – şi pe de altă parte este un grup de interese, în frunte cu acel individ, Frâncu, care a montat telegondola – firma de leasing – şi care este susţinut, fără niciun fel de rezerve, prin toate mijloacele de care dispune, de deputatul de Valea Prahovei şi de Prefectul judeţului Prahova. Aceşti doi indivizi vor cu tot dinadinsul ca această telegondolă să nu funcţioneze şi prin orice acţiune pe care o fac încearcă să împiedice funcţionarea ei prin a ne trimite controale, prin a bloca acordarea autorizaţiei de la ISCIR , prin presiuni pe care le fac, sub o formă sau alta, asupra instanţelor de judecată şi multe alte lucruri de genul acesta.

“Avem încă două pârtii omologate.”

Reporter: Ştiu că este o anchetă care se află în derulare.

Primar: Este o acţiune în anchetă concertată. Am făcut sesizări Preşedintelui României, Ministrului Dezvoltării şi Primului Ministru. Le-am cerut să ia masuri; sunt curios să văd, deocamdată nu am niciun fel de răspuns în acest sens, sunt curios să văd ce au făcut prin funcţia pe care o deţin în statul român pentru că este de neadmis şi un caz fără precedent în istoria oraşului ca un individ să pună mâna pe o investiţie de 8 milioane de euro cu sprijinul unor oameni politici şi, evident, şi cu sprijinul unor factori din justiţie. Eu sper ca acest lucru să nu rămână aşa pentru că, repet, este un caz fără precedent să pui mâna pe investiţie de 8 milioane din bani care nu-ţi aparţin. Este exact ca un furt pe faţă.

“Două piste de tubing, una jos la gondolă şi una la fel în platoul de la 2000.”

Reporter: Ce se întâmplă acum, telegondola merge?

Primar: Telegondola nu funcţionează în momentul de faţă; noi am depus o solicitare către ISCIR PH să ne autorizeze; aceştia, la presiunile politice ale acestui deputat, refuză să ne dea autorizaţia – probabil îi vom da în judecată pentru a ne da această autorizaţie de funcţionare.

Reporter: Aţi avut o discuţie directă cu ei şi au refuzat acest lucru?

Primar: Am avut o discuţie directă. În urma discuţiei directorul ne-a închis telefonul şi a spus că nu-l interesează ce se întâmplă. În momentul de faţă am depus documentaţia şi nu am primit nici măcar un răspuns, dar este clar că acolo se fac presiuni de natură politică, din păcate.

Reporter: De sărbători şi în sezonul acesta de schi telegondola nu va funcţiona?

Primar: Noi am făcut tot ceea ce trebuie, am luat toate avizele necesare, avem aprobarea celor de la Doppelmayr, producătorul telegondolei, ne-au dat în scris că telegondola este în perfectă stare de funcţionare dar, repet, continuă abuzul instituţiilor statului care abuzează de poziţia pe care o au şi încearcă să blocheze funcţionarea acestei telegondole. Dacă nu au reuşit în instanţă, pe cale judecătorească, încearcă pe această cale administrativă să o oprească. Eu cred că în ceasul al 12-lea totuşi ISCIR-ul o să respecte legea pentru că, dacă nu o vor face, sunt decis să merg până la capăt. Le voi face tuturor plângeri penale aşa cum i-am făcut şi prefectului pentru abuz în serviciu şi implicare directă în acest caz, aşa le voi face tuturor funcţionarilor publici care se pun de acea baricadă pentru că am alături de mine un lucru foarte important: am suportul oamenilor din Sinaia şi acest suport s-a văzut şi în ziua în care i-am chemat la gondolă – în câteva ore s-au strâns peste 500 de oameni.

“Când lucrurile se blochează şi niciunul nu cedează, iau eu hotărârea şi atunci lucrurile merg mai departe.”

Reporter: Bun, până la urmă este o chestie de bani, înţeleg, şi cu telegondola asta?

Primar: Problema nu este asta, problema este că telegondola este o deschidere către munte, dacă ea nu funcţionează, tot domeniul schiabil din Sinaia se poate bloca şi spun că sunt aceşti indivizi care vor cu tot dinadinsul ca telegondola să nu funcţioneze pentru ca Sinaia să se blocheze. Marea mâhnire pe care o am este că aceşti oameni sunt din Sinaia – şi ăsta este lucrul cel mai grav – şi nu ştiu cum nu le este ruşine să iasă pe stradă să se uite în ochii cetăţenilor cu care se întâlnesc.

Reporter: Haideţi să trecem din tristeţe şi din necazurile pe care le aveţi şi în alte…

Primar: Nu, că nu sunt necazurile mele, sunt necazurile lor; cred că am făcut tot ceea ce mi-a stat în putinţă, este o mâhnire a tuturor sinăienilor ca o instalaţie care ne aparţine nouă, construită din bani publici, pe care vrea să pună mâna un grup de interese.

Vlad Oprea Reporter: Trecem un pic pe partea de politică, dincolo de administraţie. Ce ne spuneţi de USL?

Primar: În ciuda faptului că în mandatele trecute ne-am războit cu PSD-ul, chiar eu cu Ion Dilirici am avut o luptă directă, totuşi, a fost o luptă pe faţă, fiecare a venit cu argumentele lui; în momentul de faţă avem o colaborare corectă în Consiliul Local şi cred că acest proiect cu USL-ul va funcţiona.

Reporter: Povestiţi-mi un pic despre cariera pe care o vedeţi în politică; acum sunteţi la nivel local la al doilea mandat, se prefigurează al treilea sau nu?

Primar: Da, intenţionez să-mi continui activitatea în oraş pentru că încă am foarte multe proiecte de dezvoltat aici pentru oraş; evident, la un moment dat, mă gândesc să fac şi altceva, la nivel înalt. În momentul de faţă cred că împreună cu sinăienii mai avem multe făcut aici. Am susţinut pe de altă parte şi un proiect la nivel judeţean. Aveam un preşedinte de partid PNL, la nivel judeţean, care era duplicitar, care juca ba cu PD-L, ba cu PSD, ba mai mult, juca cu el, şi am fost unul din susţinătorii ideii schimbării acestui preşedinte. Am reuşit să-l schimbăm, chiar ieri a fost demis de către preşedintele Antonescu. Avem o nouă conducere, un nou preşedinte interimar, în persoana domnului Mircea Roşca, care este unul dintre colaboratorii mei pe plan local, având calitatea de consilier judeţean dar şi de director la Hidro Prahova, şi sunt convins că va fi mult mai apropiat de noi, de Sinaia.

Reporter: Aţi spus de multe ori echipa lui Vlad Oprea. Ce înseamnă acest lucru, cine este echipa asta?

Primar: Echipa mea este formată din mai multe grupuri de oameni; este o echipă politică formată din oamenii de la partid, de consilierii locali, e echipa celor din Primărie, departamentele cu care lucrez la Primărie şi este, să zic, poate, a treia echipă, formată din directorii instituţiilor care sunt subordonate, este vorba de Spital, de S.C. Hidro Prahova, de Clubul Sportiv, de Casino, Transport Urban şi, evident, din echipa asta trebuie să facă parte şi şcolile, unele o fac, altele nu prea ştiu ce înseamnă acest lucru.

Reporter: Aveţi trei medii de lucru?

Primar: Se lucrează pe mai multe planuri, iar acestea interferează între ele: pot avea loc întâlniri între echipa din primărie cu cei din serviciile descentralizate, între consilieri, grupul politic şi oamenii din primărie, deci se lucrează interferat, de multe ori apar şi discuţii şi nemulţumiri, dar până la urmă cred că rezultatele se văd în oraş şi asta este cel mai important.

Reporter: Să înţeleg că de multe ori trebuie să fiţi cel care faceţi pe mediatorul între echipe?

Primar: Nu neapărat trebuie să fac pe mediatorul ci, poate, de cele mai multe ori, trebuie “să fac pe Alexandru Cel Mare” pentru a tăia nodul gordian; când lucrurile se blochează şi niciunul nu cedează, iau eu hotărârea şi atunci lucrurile merg mai departe.

“Cea mai importantă calitate a unui om politic este să-şi asume decizia pe care o ia, bună sau rea.” 

Reporter: Vă asumaţi permanent ceea ce faceţi?

Primar: Categoric, cred că prima calitate a unui lider politic, într-un anumit context, trebuie să fie asumarea; m-a deranjat foarte mult la alţi primari care au fost înaintea mea – nu vreau să dau nume acum – că nu-şi asumau nicio decizie pe care o luau, ci dădeau vina pe un funcţionar, pe un consilier, pe x sau y; cea mai importantă calitate a unui om politic este să-şi asume decizia pe care o ia, bună sau rea, să spuna că este a lui sau el să hotărască cum şi ce anume face.

Reporter: Aţi luat şi hotărâri de care v-a părut rău?

Primar: Categoric au fost şi astfel de cazuri. Dacă nu aş fi luat hotărâri poate nu ar avea de ce să-mi pară rău, dar sunt momente când am greşit, m-am înşelat şi asupra unor oameni.

“Sunt momente când am greşit, m-am înşelat şi asupra unor oameni. “

Reporter: Chiar aşa, aţi susţinut un om foarte mult care acum înţeleg că nu face cinste oraşului.

Primar: Da. L-am susţinut pe Cristian Burlacu şi în Consiliul local l-am susţinut şi să iasă deputat iar echipa mea cu care lucrez zi cu zi l-a susţinut enorm în campania electorală, plus tot activul de partid al PNL. Şi a fost cea mai mare dezamăgire. Nu că a trădat şi a fugit la PD-L, ăsta era un lucru minor. Cea mai mare dezamăgire este că nu cred că trece o zi fără să se gândeascaă ce rău poate să facă oraşului de unde el provine şi se foloseşte de toate cunoştinţele şi relaţiile pe care le are la Bucureşti pentru a împiedica ca Sinaia să primească bani, pentru a trimite controale, pentru a face presiuni asupra prefectului ca să trimită controale pentru a bloca diverse acţiuni pe care oraşul le are… dar nu vreau să intru în această discuţie pentru că nu contează.

Reporter: Există ceva care nu vă place în oraşul Sinaia? Daţi-mi exemplu de trei lucruri care nu vă plac.

Primar: Primul: nu-mi place zona centrală a oraşului, zona magazinului general care arată foarte rău şi care va fi reabilitată printr-un proiect. Al doilea: nu-mi place cum arată gara din Sinaia care este mizerabilă. Din păcate, am încercat să-i pun pe cei de la transport s-o reabiliteze dar nu s-a întâmplat acest lucru. Al treilea lucru care nu-mi place este cum arată piaţa oraşului Sinaia care este tot aşa în urmă şi care nu ne reprezintă de niciun fel. Şi aici am un proiect mare de dezvoltare.

Reporter: Haideţi să trecem şi în altă sferă, mai personală, că e final de an; spuneţi-mi cum este viaţa de zi cu zi a primarului de Sinaia, ce face el, daţi-mi un program.

Primar: Zilele trec extrem de rapid pentru mine şi acum e luni acum iarăşi se sfârşeşte săptămâna şi de multe ori nu am liber nici chiar în weekend; îmi doresc foarte mult să ningă ca să plec câteva zile la schi. Cum sa fie? Nu seamănă aproape niciodată două zile între ele.

“Asta de multe ori mă aduce cu picioarele pe pământ şi văd exact care este adevărata opinie în oraş. ”

Reporter: La ce oră vă treziţi?

Primar: Mă trezesc la ora 7.30.

Reporter: Şi la birou când ajungeţi?

Primar: Ajung în jur de ora 10, nu ajung niciodată mai devreme de 10; de dimineaţă fac puţină gimnastică, după care fac întotdeauna o revistă a presei şi mă informez în legătură cu ceea ce se întâmplă în lume, nu numai în România; dimineaţa, în general, mai fac un tur al oraşului ca să văd ce se mai întâmplă, dupa care ajung la birou cu probleme curente, întâlniri, discuţii cu investiţiile, de multe ori – pentru că de aceea spuneam că nu am acelaşi program în fiecare zi – sunt zile în care plec de foarte multe ori la Bucureşti pentru a accesa diverse proiecte, pentru a avea întâlniri cu ministere pentru deblocarea altor proiecte. În alte zile, după-amiază, pentru că nu am timp la Primărie, mă întâlnesc cu consilierii mei pentru a stabili strategii de dezvoltare pentru realizarea unor evenimente pentru săptămânile viitoare; sunt într-adevăr şi zile când am întâlniri în cartiere cu cetăţenii; după mine, acestea sunt cele mai agreabile pentru că, după o zi plină, în care te enervezi că lucrurile nu funcţionează cum trebuie în cadrul Primăriei, am întâlnire cu oamenii şi ei văd lucrurile cu totul altfel faţă de noi cei care suntem acolo şi asta de multe ori mă aduce cu picioarele pe pământ şi văd exact care este adevărata opinie în oraş, nu cea pe care o dau unii sau alţii la o cafea.

“De multe ori ajungeam târziu acasă, el dormea şi n-am reuşit să stau de vorba cât mi-aş fi dorit s-o fac.”

Reporter: Lucraţi la birou şi apoi, seara cum e, ce faceţi, e tot muncă sau…?

Primar: Lucrez şi la birou, dar lucrez de foarte multe ori şi acasă, iar în rest încerc să-mi petrec timpul cu familia. E o perioadă mai grea pentru mine perioada asta pentru că trebuie să stau mai mult cu mama mea care este singură şi i-am promis că, fără îndoială, cel puţin o perioadă, voi încerca, în măsura în care-mi permite timpul, să vin mai devreme acasă pentru a sta alături de ea; din păcate nu reuşesc de multe ori şi numărul mare de şedinţe, conferinţele de presă, plecările la Bucureşti mă fac să ajung mai târziu şi regret acest lucru că nu… şi mai regret… încă un lucru regret: faptul că nu am reuşit să stau mai mult de vorbă cu tatăl meu, pentru că, acum nu pot să mai fac acest lucru, deja este foarte târziu; de multe ori ajungeam târziu acasă, el dormea şi n-am reuşit să stau de vorba cât mi-aş fi dorit s-o fac.

Reporter: Să trecem la partea de comunicare. Am observat că folosiţi facebook-ul, cum e?

Primar: Este foarte interesant. Este un alt mediu şi am foarte mulţi prieteni-cunoscuţi pe facebook, peste 1600 de oameni cu care interacţionez, ceea ce este foarte interesant – sunt foarte mulţi din Sinaia, mulţi sinăieni care sunt plecaţi în străinătate şi care sunt dornici să afle direct de la primarul lor ce se mai întâmplă în oraş. Sunt foarte mulţi tineri care mă abordează pe diverse probleme.

Reporter: Este cunoscut acest mediu pentru o abordare informală, prietenească. Totuşi sunteţi primar, cum vă abordează lumea acolo? Tot cu Domnule Primar?

Primar: Marea majoritate da, dar nu am o problemă să discut cu absolut orice cetăţean, indiferent că e din Sinaia sau din altă parte. Pentru mine este o plăcere să le răspund oamenilor, în măsura în care timpul îmi permite.

Reporter: Mai aveţi şi alt mediu de comunicare online?

Primar: Pregătesc ceva, dar online comunic cel mai mult pe facebook şi pot să spun că am o comunicare destul de puternică şi mai nou am început ca evenimentele noastre să le promovez acolo şi rezultatele încep să se vadă.

Reporter: Puteţi să faceţi un top al primelor trei lucruri cu care vin oamenii în audienţă sau la dumneavoastră sa le rezolvaţi? Cu ce probleme vin?

Primar: Vin în primul rand cu locuinţele, înca este cea mai mare problemă, cu toate că am construit şi construim încă apartamente şi sper ca în câţiva ani de zile să se încheie; în al doilea rând vin cu locurile de muncă – din pacate în perioada aceasta de criză găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă; în al treilea rând, vin foarte mulţi cu probleme personale.

Reporter: Ce înseamnă probleme personale?

Primar: De exemplu: a venit un domn ca să intervin pe lângă soţia lui că l-a dat afară din casa şi să vorbesc cu ea pentru că pe mine mă respectă.

“O idee nebunească care, în final, cu accente de genialitate, poate să dea rezultate deosebite” 

Reporter: Interesant, faceţi şi pe mediatorul între soţ şi soţie?

Primar: Dacă e nevoie o fac. În cazul respectiv nu am putut s-o fac pentru că l-am întrebat de ce l-a dat afară din casă şi mi-a zis că a ameninţat-o cu drujba că o taie pentru că nu era caldă ciorba. I-am spus că în acest caz mi-e greu să pot interveni dar, sunt alte cazuri în care dacă pot să-i ajut pe oameni de ce să n-o fac? Ori de câte ori pot să ajut pe cineva o fac cu cea mai mare plăcere şi am o mare satisfacţie să văd că acea problemă chiar se rezolvă.

Reporter: Am observat că aţi ales mereu tineri în funcţii de conducere, de ce? De multe ori v-au adus şi foarte multe bătălii?

Primar: Lumea a fost de multe ori şocată de ce am ales tineri. Ştii ce este interesant? Că singurul lucru care li se putea reproşa este faptul că au vină că sunt prea tineri, ceea ce eu, din contra, consider că este un atu; un tânăr este extrem de flexibil, este extrem de dinamic, nu este angajat într-o viaţă de familie foarte puternică şi are foarte mult timp pe care şi-l poate dedica comunităţii locale şi, nu în ultimul rând, poate cel mai important, este acea nebunie de a se lupta cu orice în jurul lui, de a se lupta cu instituţiile anchilozate ale statului, de a promova o idee nebunească care, în final, cu accente de genialitate, poate să dea rezultate deosebite şi am avut satisfacţii mari şi până acum nu pot să spun că tinerii cu care am lucrat m-au dezamăgit. Cu alţii poate care au fost mai în vârstă da, am avut unele dezamăgiri, dar cu tinerii nu. Şi mai este încă un lucru, în primul rând nu sunt pătaţi şi nu au un trecut pe care să-l poţi reproşa – că au fost în perioada comunistă. Dar acest lucru nu înseamnă că nu colaborez bine cu cei în vârstă şi, evident, mă folosesc totdeauna de înţelepciunea lor, poate de echilibrul lor, pe care mi l-au transmis de multe ori dar, încă o dată, cred că în funcţiile de conducere trebuie să fie oameni tineri, chiar dacă au acel defect că sunt prea tineri sau nu au experienţă. Lipsa de experienţă se poate compensa prin dinamismul şi curajul de a lua o decizie într-un anumit moment foarte important.

“Ori de câte ori pot să ajut pe cineva o fac cu cea mai mare plăcere şi am o mare satisfacţie să văd că acea problemă chiar se rezolvă.” 

Sedinta de ConsiliuReporter: Cât sau cum trebuie să vă dezamăgească un om din echipă ca să-l puteţi da afară?

Primar: Pornesc de la premiza că oricine poate să greşească; eu am un principiu: când plec la o luptă de fapt e ca la un maraton, alergăm, alergăm împreună… la un moment dat, indiferent cât de bun este omul, dacă nu face faţă îi spun la revedere, mi-a făcut plăcere şi merg mai departe.

Reporte: Cred că nu este vorba de o sumă de greşeli, ci mai mult de cât poate el să ţină pasul cu schimbările…

Primar: Da, cât poate să ţină pasul cu schimbările. Eu îmi doresc ca schimbările să fie foarte rapide. Şi peste noapte, când le spun unora că vreau să fac un lucru ei spun că este imposibil să-l faci, iata că le-am arătat că nu este imposibil; vorbeam cu cineva că n-o să terminăm deloc zăpada artificială până la începutul sezonului pentru că ne-am apucat de două luni de ea. Spunea că este imposibil; şi culmea, chiar cu un tânăr; am răspuns: ba da, o s-o terminăm; mi-am propus s-o termin şi totdeaunna proiectele pe care le-am propus le-am terminat şi iată că ieri a fost prima zi când am făcut zăpadă artificială pe pârtia de la 1400 la Sinaia.

Primar: Pot să spun şi numele?

Reporter: Da!

Primar: Este vorba de directorul de la S.C. Transport Urban care este tânăr. El spunea că indiferent ce faceţi nu cred că veţi termina. Şi a pierdut pariul.

Reporter: Observ o primărie nouă. Scurt: de ce ne trebuia primăria aceasta nouă, ce ne aduce?

Primar: Totul a pornit de la relaţia pe care cetăţeanul, omul simplu şi cei care au case de vacanţă în Sinaia o au cu funcţionarii Primăriei. Relaţia asta trebuie să fie cât mai directă, cât mai eficientă şi cu cât mai puţin timp pierdut. Până acum Primăria oraşului Sinaia funcţiona în două clădiri: una aici, alta pe Arinilor. Depuneai o cerere în primăria asta apoi te duceai în partea cealaltă să plăteşti la casierie, era un du-te-vino, un haos; clădirea veche a primăriei din Sinaia este construită acum o sută de ani, la momentul respectiv probabil că era bună şi mi-am dorit ca în noul sediu al primăriei, care este legat de cel vechi, să avem o zonă de relaţii cu publicul unde omul să vină direct şi să găsească absolut tot cea are nevoie de la primărie acolo prin legătura asta de relaţii cu publicul. Lucrurile vor fi foarte transparente, toate zonele publice din primărie au camere de luat vederi pentru ca în cazul în care se comite un abuz sau nu a fost servit la timp ne putem uita în urmă – informaţiile stau timp de 6 luni de zile şi vedem dacă a fost sau nu a fost aşa, ce s-a întâmplat şi vedem şi cine munceşte în Primărie pentru că, din păcate, unii s-au obişnuit să vină la serviciu să se joace pe facebook, să vorbească cu prietenii pe mess, să caute oferte pe internet. Ei… vă spun că în primăria nouă nu se va mai întâmpla aşa şi unii dintre funcţionari rămân şocaţi când îi văd când trec prin pereţii transparenţi din sticlă şi îi văd că nu muncesc cum ar trebui să munceascaă Eu ştiu şi înţeleg că salariile din administraţie sunt mici, îi înţeleg foarte bine, dar nu-i obligă nimeni să stea. Au fost funcţionari care au spus că în condiţiile actuale în care primăria este prea transparentă nu mai stau şi au plecat. Probabil că în altă parte îşi vor găsi echilibrul, dar cei care rămân trebuie să înţeleagă că la Primăria Sinaia se munceşte şi toată Primăria trebuie să fie direct în slujba omului care vine să-şi rezolve o problemă; oamenii nu trebuie să mai fie puşi pe drumuri, lucrul acesta s-a terminat, fiecare serviciu care lucrează cu publicul are un anumit program, la ora aceea funcţionarul va fi prezent la ghişeu şi trebuie să rezolve problema, nu mai intră oamenii prin birouri ca să-i caute, va fi o relaţie mult mai firească şi normală, iar Primăria din Sinaia va fi una din cele mai moderne primării din ţară.

“Lucrurile vor fi foarte transparente, toate zonele publice din primărie au camere de luat vederi “ 

Reporter: Ce face viceprimarul?

Primar: Face ce făcea şi până acum, coordonează serviciile publice, salubritate.

Reporter: Deci la el mergem pentru gunoi?

Primar: Nu, nu mergem la viceprimar pentru gunoi. Viceprimarul are şi el audienţe ca şi primarul şi atunci dacă problema nu se rezolvă de către funcţionarii publicii – monitorizarea coordonează gunoiul – dacă ei nu rezolvă, se duc şi se plâng la viceprimar şi dacă nici el nu rezolvă, vin la primar, dacă nici primarul nu rezolvă, atunci nu-l mai votează la următoarele alegeri.

“City managerul coordonează activitatea tuturor departamentelor şi serviciilor din cadrul Pirmăriei Sinaia şi le face să fie eficiente.” 

Reporter: Pentru tot ce înseamnă partea de reclamaţii, mergem la monitorizare aţi spus?

Primar: Da, toate serviciile publice ţin de monitorizare: iluminat public, transport în comun, gunoi şi mediu.

Reporter: City managerul ce face?

Primar: City managerul coordonează activitatea tuturor departamentelor şi serviciilor din cadrul Pirmăriei Sinaia şi le face să fie eficiente, le face să ofere cele mai bune servicii cetaăţenilor şi propune primarului măsurile care se impun atunci când aceste lucruri nu funcţionează.

“Au fost funcţionari care au spus că în condiţiile actuale în care primăria este prea transparentă nu mai stau şi au plecat.” 

Reporter: Deci până la urmă totul se încheie tot la dumneavoastră?

Primar: Primarul are ultimul cuvânt, dar viceprimarul îşi face treaba pe domeniile pe care le coordonează, iar city managerul, v-am spus, face ca toate serviciile să funcţioneze coerent într-un sistem care înseamnă Primăria oraşului Sinaia.

Reporter: Deci el pune în practică ceea ce aţi hotărât.

Primar: Da, cu siguranţă, toate deciziile pe care le iau legat de primărie, city managerul şi serviciile din subordine le pun în aplicare.

Reporter: Să trecem la noul an. Ce ne aşteaptă în oraş în anul 2012?

Primar: Specialiştii văd că spun că ne aşteaptă un an de criză. Eu vreau să ne aştepte un an de realizări şi asta îmi doresc pentru Sinaia.

“Funcţionarul va fi prezent la ghişeu şi trebuie să rezolve problema, nu mai intră oamenii prin birouri ca să-i caute.” 

Reporter: Ce mai construiţi?

Primar: O să dam în funcţiune Grădiniţa din centru, undeva în luna martie sper să-i dăm drumul. Vom funcţiona cu noua primărie începând cu luna ianuarie. Va fi total altceva la partea de relaţii cu publicul; sunt convins că la început va fi mai greu şi lucrurile vor merge mai greu, dar încet, încet vom intra pe făgaşul normal; intrăm pe zona de reabilitare a zonei centrale unde se refac toate trotuarele din centru, iluminatul public, se vor monta aproape 100 de camere de luat vederi în diverse zone din oraş cu potenţial de risc infracţional: în parc, la spitale, la şcoli, la intersecţii, la Centrul Cultural, la Casino, care vor fi monitorizate de către poliţia locală prin acest proiect, locuri de parcare, spaţii verzi, multe, multe lucruri, dar prefer să vorbesc mai puţin despre acest proiect, vreau să se facă efectiv şi să se vadă lucrurile.

Reporter: Cum stăm cu locuinţele, cu casele?

Primar: Anul acesta dăm deja două blocuri în funcţiune. Unul îl dăm în câteva zile şi celălalt până la revelion, urmând ca şi celelalte trei blocuri să le dăm în funcţiune anul viitor.

Reporter: Câte apartamente?

Primar: 144 de apartamente am construit pentru cei evacuaţi din casele naţionalizate.

Reporter: Şi pentru tineri?

Primar: Pentru tineri, în sfârşit, după mari eforturi şi presiuni care s-au făcut la ANL acum ne-au solicitat să reînnoim studiul de fezabilitate şi ne-au promis ferm că în primăvară vor începe lucrarile pentru construirea celor 68 de apartamente ANL abandonate în Platou Izvor. Sunt foarte mulţi tineri care doresc să rămână în Sinaia şi ca să rămână în Sinaia au nevoie de locuinţe.

Reporter: Sunt şanse ca la anul tot în vremea asta să daţi şi apartamentele în folosinţă?

Primar: Probabil că da. În decembrie vor fi gata. Pe de altă parte, pe domeniul schiabil am câştigat un proiect european de 6 milioane de euro prin care înzăpezim artifical tot ce înseamnă pârtiile din Valea Dorului, Valea Soarelui, aproape 10 km de noi pârtii.

“27 milioane de euro pe proiecte.”

Reporter: Are legătură cu FOTE?

Primar: Nu are legătură. Este un poriect pe fonduri europene pe care l-am câştigat. Tot anul viitor se va consolida vechea clădire a primăriei. Am câştigat un proiect, va intra în reabilitare clădirea veche a primăriei cu fonduri de la banca mondială, în mare, şi o parte cu cofinanţare locală. Vom continua proiectul de reabilitare a străzilor din oraş, dar nu aş vrea să intru prea mult în detalii, mie totdeauna mi-a plăcut mai mult să vorbesc nu despre proiectele pe care urmează să le fac, ci despre proiectele care s-au realizat.

Reporter: Observ că dacă trageţi o dungă anul 2011 a fost un an cu foarte mulţi bani atraşi. Aţi spus 20 de milioane de euro, acum 6 milioane, bani pentru primărie, ajungem cam pe la ce sumă?

Primar: Aproape vreo 27 milioane de euro pe proiecte. Cred, fără să mă laud, că sunt cei mai mulţi bani care au fost atraşi de o administraţie publică a unui oraş similar cu Sinaia.

Reporter: Sunt bani atraşi din fonduri europene pe proiecte scrise aici, cu oamenii pe care-i aveţi?

“Primăvară vor începe lucrarile pentru construirea celor 68 de apartamente ANL.”

Primar: Sunt proiecte scrise în mare parte de către colegii mei din primărie şi care stau pe salarii foarte mici aici, dar iată că pot să facă prioiecte de milioane de euro fără să apelăm la nu ştiu ce firme sofisticate de consultanţă.

Reporter: Sunteţi genul de primar care calculaţi în voturi deciziile pe care le luaţi? Aţi fost acuzat de câteva ori.

Primar: Niciodată nu am făcut acest lucru şi tocmai din acest motiv cred că am şi câştigat. Chiar am luat decizii care nu-mi aduceau voturi dar cred că întotdeauna am făcut ce este bine pentru Sinaia şi pentru sinăieni şi cred că stau fără probleme cu conştiinţa împăcată că am făcut acest lucru nu pentru a atrage voturi, ci pentru a face bine pentru oraşul nostru şi pentru viitor.

Reporter: Dacă la începutul interviului aţi dat o notă de 8 pentru tot anul 2011, cum facem să urcăm până la 10 în anul 2012, ce ar trebui să facem?

Primar: În primul rând USL ar trebui să câştige şi alegerile locale şi cele generale pentru că are proiecte importante pentru România, proiecte de care depind, evident, în mare măsură şi proiectele locale; este foarte greu să faci proiecte în opoziţie; nu pot să spun că nu am avut sprijin, am avut sprijinul Ministerului Dezvoltării şi le mulţumesc pe această cale dar, pe de altă parte, tot ce înseamnă instituţii descentralizate de la Ploieşti au încercat să ne blocheze activitatea şi nu au reuşit, de multe ori au încercat să o frâneze şi acest lucru nu este bine. De aceea, pentru a avea un oraş de nota 10 trebuie să avem şi alţi oameni care să guverneze.

Reporter: Ne vedem la anul.

Primar: Da. Şi eu sper ca anul 2012 să fie un an bun. Avem încă multe, multe alte proiecte despre care nu am vorbit.

Reporter: Mulţumesc pentru această oră de bilanţ!

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Investitorii încep să fie mai interesaţi de Sinaia …

Sinaia „for sale“: tot mai multe pensiuni şi hoteluri sunt la vânzare. „Investitorii încep…