Home Ursii de pestera – “evacuati” de oameni?

Ursii de pestera – “evacuati” de oameni?

2 min read
0
0
238

Disparitia ursilor de pestera, in timpul ultimei glaciatiuni, s-a datorat competitiei cu oamenii, care le-au “ocupat abuziv” adaposturile, sugereaza un studiu genetic realizat la Institutul Max Plank din Germania.

Studiind ADN-ul extras din schelete de urs de pestera, cercetatorii au constatat ca specia a disparut in urma cu 24.000 de ani, dar populatiile au inceput sa scada in urma cu cca. 50.000 de ani, simultan cu cresterea populatiei umane in aceleasi zone. In schimb, populatiile de urs brun nu au suferit schimbari semnificative.

Pentru a explica fenomenul, cercetatorii au propus ipoteza unei competitii pentru “locuinte”: ursii de pestera erau dependenti de aceste adaposturi pentru a rezista in timpul iernilor foarte grele din perioada glaciara, in timp de ursii bruni foloseau alte tipuri de adaposturi – barloguri de dimensiuni mai mici, scobite in pamant. Pesterile erau insa vitale si pentru oameni, mai ales in timpul glaciatiunii , iar oamenii, ocupand grotele, au lasat ursii de pestera fara adapost.

Alti specialisti insa, precum dr. Danielle Schreve de la Universitatea din Londra, resping aceasta ipoteza, sustinand ca, in aceeasi perioada, existau si alte animale legate de mediul cavernicol – leii de pestera, hienele – si care nu au suferit un declin concomitent. Ursii de pestera ar fi disparut, mai degraba, din cauza schimbarilor climatice: dependenti in foarte mare masura de plante, pentru a se hrani, au avut de suferit mai mult in timpul perioadei glaciare decat ursii bruni, omnivori. Soarta lor era, asadar, deja pecetluita, iar competitia cu oamenii, pentru pesteri, ar fi fost doar lovitura de gratie.

Sursa: BBC http://www.descopera.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…