Home Breaking News Stiri Exclusive Viorel ROMAN – “Moldo-valahii si Scoala Ardeleana. Un dialog (VII)”

Viorel ROMAN – “Moldo-valahii si Scoala Ardeleana. Un dialog (VII)”

9 min read
0
0
668

ROMAN-Viorel-bue-wbIoan Geana:

Amintiri si dezamagiri. Imi amintesc cu nostalgie ca, prescolar fiind in comuna natala, am primit un geamantan plin de carti cuprinzand colectii din „Aventurile submarinului Dox”, „Aventurile echipajului Dox”, „Aventurile lui Bil Cazon”, „Crimele Inchizitiei” si parte din “Colectia 15 lei” a romanelor lui Edgar Wallace, care mi-au permis sa acumulez un bogat bagaj de cunostinte, impresionandu-mi invatatorii si colegii inca din cl. I-a primara.

Bunicul mamei care vorbea patru limbi si era ruda cu preotul din comuna, mi-a dat o biblie si o carte de vise, ambele scrise in limba slavona si legate in coperti de lemn sculptat pe care le-am devorat cu aceeasi placere ca si pe actiunile lui Turkemada din crimele inchizitiei si visand sa ma fac preot, dar preot ortodox pentru ca in acele vremuri in Cornereva nu era niciun catolic.

Anii au trecut odata cu liceul, facultatea si viata dar gustul pentru citit a ramas fiind una din cele mai placute si constante preocupri ( cu derapajele periculoase spre internet ), constituind o sursa de inspiratie pentru atitudine si comportament.

In acest context pe parcursul anilor, alaturi de scriitori de renume ca Dickens, Maugham, Cronin, Knitel, Tolstoi, Feutwangher, Dostoievski, Sadoveanu, Petrescu, Preda etc., am citit si autori de lucrari s.f. precum Bradbury cu “Fahrenhait 451”, Herbert cu “Dune”, Wells cu “Masina timpului”, Asimov cu “Robotii”, Verne cu “20.000 de leghe sub mari”, Deniken cu “Amintiri despre viitor” precum si preocupari pentru intelegerea inca de pe bancile scolilor a unor lucrari stiintifice de autori ca Galilei cu “Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii”, Newton cu “Principiile matematice ale filozofiei naturale”, Leibnitz cu “Noua metodă de determinare a maximelor și minimelor, precum și a tangentelor”, Planck cu teoria mecanicii cuantice si Einstein cu teoria relativitatii restranse si absolute, cei doi piloni ai fizicii moderne, Bohr cu “Teoria atomului și cunoașterii umane” baza teoretica a primei bombe atomice costruite la Los Alamos, Stephen Hawking cu “Istoria Timpului” si mai ales “Scurta istorie a timpului” a dezvoltat noi idei cu privire la relatia stiinta-divinitate si spatiu-timp,etc, etc., carti si autori care stau tristi si parasiti printre miile de volume din biblioteca personala.

Ajuns la o varsta la care putini din autorii enumerati au atins-o, incerc stari amestecate in care multe idei si notiuni se estompeaza, se sterg sau se confunda, in timp ce sentimente si stari ciudate, aparute aiurea si tarziu, domina acest puzzle de cunoastere si trairi, cu toate ca inteleg ca este o infinita prostie, vorba unui savant.

Constient de toate acestea ma intreb de ce mai epatez facand pe cozerul si scriu tot felul de tampito-teorii adresate unor persoane deosebite dar, posibil, dezamagite ca si mine si, ca urmare, dezinteresate, pentru ca eu sunt dezamagit de mine insumi, nemaisperand nici macar in intelegere, parafrazand doar pe doi mari generali, Scipio Africanul si Ion Antonescu,

Voua, fiinte simpatice si de exceptie nu va las nici macar cenusa neintelegerilor mele.

P.S. Mesaj scris intr-un moment necontrolat de revolta fata de o lume rea, neinteleasa si nedreapta in care ma simt ca o cuanta relativa intr-un univers bramburit, fara inceput si fara sfarsit in care nimic nu are sens, inclusiv un creator. Cu scuze pentru dezamagire si pentru timpul rapit.

Viorel Roman:

Incompatibilitatea dintre ortodoxo-comunism si occidentalismul Scolii Ardelene nu va fi vesnica, mai ales ca occidentalizarea lumii este implacabila, de aceea evolutia intelectulala descrisa de Dv poate fi definita ca a treia cale. Pe vremea conflictului dintre Lagarul ortodoxo-comunist si cel occidental s-a numit a treia cale la nivel de politica de stat. Blocul celor nealiniati era condus, mi se pare, de Tito, curent cu care cocheta si Ceausescu.

O retrospectiva.

La inceputul sec. 19, fii de boierii moldo-valahi la studii la Paris fara acces la teologia, lumea catolica se margineau la limba, cultura franceza, occidentala si la masonerie. Dupa 1859, Cuza vazand ca acesta cale a treia e insuficient pentru Principatul dependent de sultanul turc si patriarhul sau grec, opteaza pentru unirea cu Roma, dar boieri il exileaza si continua calea a treia: principe catolic german, cultura, stiinta occidentala, masonerie, occidentalizare secon hand. Asta a mers de bine de rau pana 1944, cand ortodoxo-comunistii au impus o dictatura de dezvoltare, pentru a ajunge din urma si a depasii occidentul. Adica a inlatura falia, Marea Schisma dintre ortodocsi si occidentali prin stiinta si tehnica, arta si cultura. Dar 1989 acest Lagar fara Dumnezeu se prabuseste fara ca refacerea unitatii crestine sa aibe apoi loc, asa ca boierii moldo-valahi isi incearca acum din nou norocul cu calea treia, cultura occidentala plus balcanism, mimentism, clientelism, nepotism, masonerie etc. si bineinteles denigrarea, periferizarea, exilarea Scolii Ardelene.

Intaleg din sfarsitul oarecum pesimist al mesajului Dv ca nu vedeti o iesire din acest cerc vicios si pagubos al politicii si culturii romanesti. Dar la constientizarea impasului in care se gasesc acuma cei mai saraci si oropsiti europenii, romanii, mai ales cei de dincole de Prut, dialogul nostru este fara indoiala o foarte mica contributie, modesta si desigur incompleta, dar perimteti-mi sa va reamintesc ca si la nivelul nostru de oameni obisnuiti, fara responsabilitatii social-politice este valabila maxima „Wer kämpft, kann verlieren. Wer nicht kämpft, hat schon verloren.“ Cine lupta poate pierde, cine nu, a pierdut deja. (Bertolt Brecht)

Cu multumiri pentru acest dialog Sine ira et studio,

raman cu cele mai bune ganduri al DV,

vr

Vezi AICI episoadele anterioare (I – VI):

https://www.totpal.ro/viorel-roman-moldo-valahii-si-scoala-ardeleana-un-dialog-vi/

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

10 Motive Pentru Care ai Putea Avea Nevoie de o Agenţie de Marketing Digital şi de Strategii Adecvate

Dacă nu poţi convinge clienţii să cumpere, viitorul afacerii tale este în pericol. Fără st…