Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Despre expoziţia temporară “Neorenaşterea germană” de la Catelul Peles

Despre expoziţia temporară “Neorenaşterea germană” de la Catelul Peles

8 min read
0
0
243

Muzeul Naţional Peleş din Sinaia vă invită în perioada 21 octombrie 2011 – 13 ianuarie 2012 să vizitaţi expoziţia NEORENAŞTEREA GERMANĂ, ce reuneşte aproximativ 150 de piese de înaltă valoare artistică din patrimoniul regal, însoţită de un catalog bogat ilustrat.

DESPRE EXPOZIŢIA TEMPORARĂ NEORENAŞTEREA GERMANĂ

În decursul secolului al XIX-lea, întreaga Europă se transformă într-un vast şantier de edificii publice şi private. Majoritatea acestor edificii sunt tributare, din punct de vedere stilistic, fenomenului artistic denumit Istorism, prin eclectismul opţiunilor estetice şi prin semnificaţia ideologic-istorică, legată de ideea identităţii naţionale, ca şi de aceea a vechimii familiilor nobiliare.

Istorismul readuce în actualitate, formule stilistice uitate, precum stilurile gotice, Renaşterea timpurie şi târzie, barocul etc.
Castelul Peleş se înscrie în lista monumentelor de tip istorist, arhitecţii şi decoratorii angajaţi de către comanditar, regele Carol I, reuşind să creeze, atât în arhitectura exterioară cât şi în designul încăperilor, o sinteză stilistică în care predomină stilul neorenaşterii germane.

Expoziţia temporară Neorenaşterea germană la Castelul Peleş va sublinia importanţa acestui fenomen artistic pentru devenirea castelului Peleş, ca leagăn al dinastiei Hohenzollern în România. Prin intermediul pieselor de artă decorativă şi plastică din patrimoniul muzeului, se va crea o atmosferă specifică primei faze de finalizare a lucrărilor de construcţie,1882-1883.

Vom sublinia importanţa unor creaţii artistice germane care îmbogăţesc colecţia de artă a regelui Carol I, ale manufacturilor de mobilier Julius Daniel Heymann din Hamburg şi August Bembé din Mainz, ale furnizorilor de piese din argint de la Augsburg, Nürnberg şi München, ale atelierelor renane de producere a cănilor de bere din gresie şi ale obiectelor din sticlă pictată, realizate în atelierele din Bavaria.

Nu vor lipsi lucrările de pictură şi sculptură, creaţii ale artiştilor germani, Paul Schad-Rossa, Eduard Haaga şi Carl Fischer care au folosit la sfârşitul secolului al XIX-lea ca surse de inspiraţie, autori de primă valoare ai Renaşterii: Albrecht Dürer, Hans Burgkmair şi Holbein cel Tânăr.

Pentru că neorenaşterea germană a fost propagată şi în creaţia artistică regională, vom exemplifica aceasta printr-un modul special dedicat ebeniştilor şi ceramiştilor germani din zona Baden-Württemberg, Rhein etc.

Expoziţia Neorenaşterea germană la Castelul Peleş va reuni aproximativ 150 de piese de înaltă valoare artistică din patrimoniul regal şi va fi însoţită de un catalog bogat ilustrat, realizat de Muzeului Naţional Peleş.

httpv://www.youtube.com/watch?v=M6WdhIFyBpk

Expozitia istorica ” Neorenasterea germană la Castelul Peles” reuneste aproximativ 150 de piese de înaltă valoare artistică din patrimoniul regal si este însotită de un catalog bogat ilustrat, realizat de specialistii asezamantului Muzeului National Peles. Castelul se înscrie în lista monumentelor de tip istorist, arhitectii si decoratorii angajati de către
comanditar, regele Carol I, reusind să creeze, atât în arhitectura exterioară cât si în designul încăperilor, o sinteză stilistică în care predomină stilul neorenasterii germane. Expozitia temporară, ,,Neorenasterea germană la Castelul Peles” subliniază importanta acestui fenomen artistic pentru devenirea asezamantului muzeal si istoric, ca leagăn al dinastiei Hohenzollern în România. Prin intermediul pieselor de artă decorativă si plastică din patrimoniul institutiei, se crează o atmosferă specifică primei faze de finalizare a lucrărilor de constructie, 1882-1883 si se subliniază importanta unor creatii artistice germane care îmbogătesc colectia de artă a regelui Carol I, cu piese ale manufacturilor de
mobilier din Hamburg si Mainz, ale furnizorilor de piese din argint de la Augsburg, Nürnberg si München, ale atelierelor renane de producere a cănilor de bere din gresie si ale obiectelor din sticlă pictată, realizate în atelierele din Bavaria. Din expozitie nu lipsesc lucrările de pictură si sculptură, creatii ale artistilor germani, care au folosit la sfârşitul secolului al XIX-lea ca surse de inspiratie, autori de primă valoare ai Renasterii, precum Albrecht Dürer, Hans Burgkmair si Holbein cel Tânăr. Organizatorii spun că istorismul readuce în actualitate, formule stilistice uitate, precum stilurile gotice, Renasterea timpurie si târzie, barocul si sustin ca in conditiile in care neorenasterea germană a fost propagată si în creatia artistică din regatul României, la sfârsitul secolului XIX, manifesrarea aduce un omagiu special, dedicat manufacturierilor, ebenistilor si ceramistilor germani ai acelor timpuri.

Website: http://peles.ro/neorenasterea-germana-la-castelul-peles/

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…