Home Breaking News Stiri Prahova Stiri Campina “Festivalul Toamnei” a scos din case mii de campineni

“Festivalul Toamnei” a scos din case mii de campineni

7 min read
0
0
457

Organizate, ca de obicei, de Primarie, Consiliul Local si Casa Tineretului, “Zilele Campinei” (Festivalul Toamnei) s-au bucurat de o larga participare din partea localnicilor. Daca, la prima editie a festivalului, acum trei ani, s-a incercat redarea atmosferei de la sfarsitul secolului al XIX-lea, de data aceasta, firma care a asigurat “desfasurarea” evenimentului a dorit sa prezinte o Campina medievala.

Acum trei ani, reprezentantii municipalitatii, impreuna cu sotiile ori sotii, dupa caz, au defilat pe bulevardul central in costume de epoca (haine cu papion, jobene, rochii infoiate cu dantele, palarii si alte accesorii potrivite). Sambata, deschiderea oficiala a fost facuta cu o parada a unor purtatori de costume medievale – trubaduri, curteni, cavaleri si domnite –, urmati de edilii orasului, consilieri municipali si alti membri marcanti din Primaria Campina, imbracati, de aceasta data, cu totul obisnuit, adica in hainele zilelor noastre. La parada oficialitatilor din Centrul Civic (portiunea dintre Hotelul Muntenia si Casa Cartii, unde circulatia auto a fost blocata), alaturi de oficialitatile campinene s-au aflat si doua delegatii ale oraselor infratite cu Campina (Silivri – Turcia si Kumanovo – Macedonia), conduse de primarii celor doua localitati.

Se pare ca alegerea temei (Campina medievala) nu a fost prea inspirata. Caci costumele celor din parada inaugurala nu au respectat spatiul geografic, chiar daca erau in concordanta cu timpul ce se voia evocat. Ceea ce a deranjat privirea mai multor localnici avizati (unii au vorbit chiar de putin kitsch) a fost costumatia medievala de tip occidental purtata de antemergatorii oficialitatilor, costumatie care nu se putea intalni, acum cateva secole, la locuitorii asezarii dintre Prahova si Doftana. Nemaivorbind ca unii “cavaleri” din parada aveau vesminte cu o cruce asemanatoare celei purtate de cavalerii teutoni, ceea ce nu poate constitui, sub niciun motiv, una dintre realitatile medievale campinene. Boierii si targovetii munteni ai Evului Mediu purtau straie cu puternice influente bizantine si turcesti, fara ca printre acestea sa intre salvarii si turbanul.

Or, ceea s-a prezentat la parada de inagurare se potrivea cel mai bine pentru atmosfera medievala a unei asezari din Ardeal (in cel mai bun caz), ca sa nu mai zicem ca te ducea cu gandul la un targ din Occidentul european. E drept ca procurarea costumelor medievale reprezinta o problema, dar timp a fost suficient, si macar pentru cateva personaje s-ar fi putut gasi costume ale epocii medievale campinene.

O buna impresie au facut cele cateva “domnite” calare, membre ale Clubului Sport Horse Campina, club care a pus la dispozitie cateva splendide exemplare cabaline. In rest, organizarea si desfasurarea manifestarilor au fost fara cusur, presarate cu multe “pete de culoare”. Pe parcursul celor doua zile, zona a fost ocupata de multe terase-restaurant, dar si de magazine cu diverse produse. Pentru cei mici au fost organizate zone educative si de divertisment interactiv. In prima zi, am asistat la dansuri si muzica medievale, precum si la lupte intre cavaleri.

De asemenea, pe scena amenajata special au urcat cei mai buni elevi campineni participanti la olimpiadele scolare nationale, dar si cei mai buni sportivi, toti fiind premiati. In cursul serii de sambata, campinenii si-au putut alege imnul, in urma unui concurs si a unei largi consultari a spectatorilor prezenti la spectacol. Imnul Campinei este o melodie cu influente pop-rock, compusa de medicul Constantin Mihai si profesorul de muzica Constantin Bratila. Ea a fost interpretata de Constantin Mihai, care a semnat, alaturi de Alexandru-Stefan Sasa, textul acestui cantec foarte apreciat de public, ce a intrat deja in istoria orasului.

Pe scena din Centrul Civic au evoluat ziua numerosi elevi, membri ai unor ansambluri folclorice si de dansuri moderne. In fiecare seara, pe scena au urcat interpreti si formatii celebre: Elisabeta Turcu, The Sixteens, Compact, Voltaj, Iulia Em & Titus Constantin, Alexandra Ungureanu & Crush, Valentin Dinu (ploiesteanul cu voce de aur din finala “Romanii au talent”), Corina si multi altii.

Tot in cadrul “Zilelor Campinei” s-a desfasurat si traditionalul concurs de pictura ad-hoc, “Campina – 24h”, organizat de Casa de Cultura, in foaierul acestei institutii fiind expuse cele mai bune picturi realizate de catre concurenti. Festivalul campinean s-a terminat cu un spectaculos foc de artificii.

SURSA: http://www.ziarulprahova.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Campina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…