Istorie, cultură, artă şi credinţă: „Mănăstirea Sinaia, catedrala Bucegilor”
Aşa descriu turiştii Mănăstirea Sinaia, aşezământul ortodox care, în urmă cu 300 de ani, a dat numele binecunoscutei staţiuni de pe Valea Prahovei. Cum e vreme de iarnă şi Perla Carpaţilor e luată cu asalt de iubitorii muntelui, acesta este unul dintre principalele obiective ce pot fi vizitate în timpul unui sejur.
Conform datelor istorice, Mănăstirea Sinaia a fost ctitorită la sfârşitul secolului al XVII-lea de Spătarul Mihail Cantacuzino, comandantul armatei din Ţara Românească. Complexul monahal cuprinde: Biserica veche, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Biserica nouă, cu hramul Sfânta Treime, Paraclisul Schimbarea la faţă şi Muzeul de artă religioasă, acestea fiind tot atâtea obiective ce pot fi vizitate.
Supranumită Catedrala Bucegilor, Mănăstirea Sinaia a fost prima construcţie din zona actualei staţiuni şi despre modul în care a luat fiinţă s-au transmis informaţii conform cărora Spătarul Mihail Cantacuzino a făcut o călătorie la muntele Sinai, însoţit de mama sa, Elena, şi de sora sa, Stanca. Impresionat de cele văzute şi trăite acolo, s-a hotărât că, odată întors acasă, va construi în Ţara Românească o mănăstire pe care o va închina Fecioarei Maria. Mănăstirea, ridicată în stil brâncovenesc, va purta numele Sinaia, în amintirea „Sinaiei celei mari”. De aici, denumirea s-a extins apoi asupra întregii localităţi.
Vremea începutului
Mănăstirea Sinaia a fost construită între anii 1690 şi 1695. Nu era un simplu loc de rugăciune. Ea proteja drumul comercial de pe Valea Prahovei şi le oferea adăpost pustnicilor din munţii Bucegi. La început, lăcaşul a fost construit să adăpostească doisprezece călugări, după modelul celor doisprezece apostoli ai lui Hristos. În secolul al XIX-lea se simte nevoia construirii unei biserici mai mari, cu mai multe chilii. Astfel apare mănăstirea Curtea Nouă, primul lăcaş de cult iluminat electric din România. Biserica mare a fost construită în piatră între anii 1842-1846, în perioada domniei lui Bibescu Vodă. Dacă ajungeţi la Mănăstirea Sinaia, vizitaţi neapărat şi muzeul, construit în anul 1895, la 200 de ani de la sfinţirea bisericii. Acesta a fost primul muzeu cu obiecte de cult din ţara noastră. Adăposteşte obiecte de mare valoare, cum ar fi prima Biblie tradusă şi tipărită în limba română la Bucureşti, prin bunăvoinţa domnitorului Şerban Cantacuzino, în 1688, precum şi o colecţie de icoane. De asemenea, în biserică se mai găseşte şi o piesă de valoare mondială, înregistrată în catalogul UNESCO: un epitaf brodat în mătase şi fir de aur de Ana Roth, între anii 1897-1900.
În curtea vechii mănăstiri se află cavoul lui Take Ionescu, prim-ministru al României în perioada Primului Război Mondial. Pentru că aici fusese vindecat de o boală grea, Take Ionescu a cerut, prin testament, să fie îngropat la Sinaia.
Dacă vreţi să vizitaţi muzeul şi biserica veche, un bilet costă 4 lei (2 lei pentru elevi şi studenţi). Vara, programul de vizitare se desfăşoară în intervalul orar 10.00- 17.00, iar iarna, între orele 10.00- 15.00, doar la cerere.
Partajează acest conținut:
Publică comentariul