Home Breaking News Libertatea Internetului din Romania este in pericol, dupa semnarea acordului ACTA (video)

Libertatea Internetului din Romania este in pericol, dupa semnarea acordului ACTA (video)

14 min read
0
0
198

Libertatea Internetului din Romania este in pericol, dupa ce tara noastra a semnat Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). ACTA, care reprezinta Acordul Comercial Impotriva Pirateriei, a fost semnat de Uniunea Europeana si de statele membre, joi, la Ministerul Afacerilor Externe din Japonia, potrivit MOFA, un site al Ministerului nipon al Afacerilor Externe.

La eveniment au participat reprezentanti ai Uniunii Europene, dar si ai 22 de state membre, care au semnat acordul. Printre tarile care au semnat ACTA se numara si Romania. Singurele state din UE care nu au avut reprezentanti care sa ia parte la ceremonie sunt Cipru, Estonia, Germania, Olanda si Slovenia. Aceste tari sunt asteptate sa semneze si ele ACTA.

Totodata, viceministrul Afacerilor Externe, Joe Nakano, a participat la ceremonie din partea Japoniei, tara care a demarat initiativa acestui acord. In plus, Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Statele Unite ale Americii au semnat ACTA inca de pe 1 octombrie 2011.

Joe Nakano si-a exprimat increderea ca semnarea acestui acord ar urma sa creeze o mai buna colaborare internationala privind lupta impotriva pirateriei pe Internet. Totodata, Nakano a precizat ca Japonia intentioneaza sa coopereze cu UE si cu alti semnatari ai ACTA, pentru a convinge si alte state, in acest scop.

Tratatul ACTA se refera la o mai buna combatere a pirateriei pe Internet si la o mai buna protejare a proprietatii intelectuale…. mai mult

Romania a aderat joi, alaturi de alte state europene, la ACTA (Acordul Comercial Impotriva Contrafacerii), document care prevede, printre altele, un control international extrem de rigid asupra Internetului. Majoritatea contestatarilor ACTA spun ca legea reprezinta sfarsitul libertatii Internetului.

Cele mai vehemente voci, atat din Internetul romanesc, cat si din alte tari care au aderat sau vor adera in curand la acest pact, afirma ca legea va cenzura circulatia libera a informatiei in spatiul virtual. Mai mult, in unele prevederi ale ACTA se vorbeste despre masuri penale radicale care pot fi aplicate extrem de rapid in situatia in care un posibil pagubit (proprietar de drepturi de autor asupra unui “produs”) reclama un asa-numit furt.

De asemenea, ACTA, o lege la care au aderat inclusiv Statele Unite, s-ar putea dovedi mult mai dura decat contestatele acte de reglementare SOPA si PIPA din SUA.

Citeste mai multe despre Tot ce trebuie sa stii despre ACTA pe Hit.ro. mai mult

Al doilea mesaj al Anonymous catre romani: Nu va fie frica, Anonymous e alaturi de voi (Video)Al doilea mesaj al Anonymous catre romani: Nu va fie frica, Anonymous e alaturi de voi (Video)

Organizatia Anonymous a transmis un al doilea mesaj romanilor, care se refera la recent semnatul acord ACTA, prin care este in pericol libertatea Internetului.

Potrivit unui clip postat pe site-ul Youtube, grupul de hackeri Anonymous se declara alaturi de romani si avertizeaza in legatura cu pericolul pe care il reprezinta ACTA, despre care spune ca este “primul pas in directia unei dictaturi fasciste globale”.

“Anonymous message to Romania 2 – ACTA” (“Mesajul Anonymous pentru romania 2 – ACTA” – n. red.) este filmuletul in care romanii sunt avertizati, dar si instiintati ca “Anonymous suntem toti cei care folosim Internetul”.

Iata care este continutul acestui clip:

“Salutare, cetateni ai Romaniei! Suntem Anonymous.

In timp ce protestele voastre pierd avant din cauza vremii rele si pe masura ce politicienii vostri continua circul pe ecranele televizoarelor, Parlamentul European a semnat acordul ACTA.

Acest acord va impune o dictatura a Intenetului, in cadrul careia fiecare aspect al activitatii voastre pe Internet va fi monitorizat.

Trebuie sa stiti ca dincolo de jocurile video, muzica, filmele si alte activitati care exista pe Internet, se afla un aspect mult mai puternic, care uneste oamenii – comunicarea.

In timp ce dreptul nostru de a impartasi si de a primi liber informatie ne este luat de ACTA, trebuie sa realizam ca acesta este doar primul pas in directia unei dictaturi fasciste globale, care ne va ingradi libertatea de exprimare, mintile… mai mult

Ponta: Daca ajung premier, suspend aplicarea ACTA

Presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a transmis ca, in cazul in care va ajunge premier, va suspenda aplicarea ACTA, acordul prin care se incearca prevenirea contrafacerii de produse electronice si de programe pentru calculatoare.

“Guvernul trebuie sa explice de ce a semnat ACTA in numele Romaniei, fara niciun fel de dezbatere publica! Cand vom ajunge la guvernare, ma oblig sa suspend aplicarea ACTA, pana ce nu va avea loc o dezbatere publica. Socialistii si liberalii, in Parlamentul European, au cerut mai multa transparenta. Singurii care s-au opus acestei rezolutii au fost eurodeputatii PDL.

Votul va fi in vara, si va asigur ca nu vom sustine ACTA in forma actuala, fara dezbateri si fara acord cu societatea civila. Cei din PDL ar trebui sa explice de urgenta de ce sustin astfel de reglementari fara niciun fel de dialog cu nimeni”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Anti-Counterfeiting Trage Agreement (ACTA) este un acord semnat, printre altele, si de 22 din cele 27 de state ale Uniunii Europene, care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute, dar si pirateria online.

ACTA fost atacat de unii in mediul online, cum ar fi celebrul grup de hackeri Anonymous, care considera ca unele prevederi ale sale ar permite ca guvernele sa afle detalii private despre utilizatorii de Internet. mai mult

Prima victima a legii antipiraterie ACTA: Raportorul PE a demisionat

Raportorul Parlamentului European al Acordului international pentru combaterea contrafacerilor (ACTA), francezul Kader Arif, a demisionat, vineri, comparand negocierile cu privire la acest act cu o mascarada.

Acest act, care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute precum si pirateria online, a fost extrem de controversat, provocand proteste in toata lumea, informeaza BBC.

Arif a tinut sa precizeze ca a fost martorul unor manevre nemaiintalnite facute de oficialii care pregatesc tratatul, care a fost semnat, saptamana trecuta, de 22 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania.

Insa legea trebuie sa fie validata de Parlamentul European, care decide daca va intra in functiune, iar o dezbatere in acest sens este programata in iunie. Arif a criticat dur eforturile depuse in vederea avansarii unor masuri inainte ca dezbaterile sa aiba loc.

“Condamn intreg procesul care a dus la semnarea acestei intelegeri. Populatia nu a fost consultata in acest sens, negocierile nu au fost transparente, au existat amanari neexplicate ale semnarii acordului, iar recomandarile PE nu au fost luate in seama”, a afirmat acesta.

Demisia sa survine dupa o serie de proteste in Polonia, unde mii de demonstranti au iesit in strada pentru a denunta semnarea acordului, cu afise pe care se putea citi “Spune ‘nu’ cenzurii” si “Vrem un Internet liber”.

La inceputul saptamanii, hackerii au atacat site-uri ale Guvernului polonez, inclusiv al premierului Donald… mai mult

Boc: Nu detinem informatii despre conditiile in care Romania a semnat ACTA

Boc: Nu detinem informatii despre conditiile in care Romania a semnat ACTA

Premierul Boc a spus sambata ca nu detine momentan informatii despre conditiile in care Romania a adoptat Acordul comercial impotriva bunurilor contrafacute (ACTA).

La finalul comandamentului de iarna de la MAI, Boc a fost interpelat de o jurnalista, care l-a intrebat despre modul in care ACTA a fost asumat de Romania.

“Sunt acuzatii ca Guvernul a negociat, a aprobat acest tratat fara dezbatere publica”, i-a spus jurnalista lui Boc.

“Nu am datele sa ma pot pronunta in acest moment cu privire la intrebarea dumneavostra, nu am o asemenea informatie”, a replicat premierul.

Joi, 22 de state membre UE, inclusiv Romania, au semnat acordul. Pe langa aceste tari, acordul a mai fost semnat de Marea Britanie, SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Coreea de Sud.

Raportorul Parlamentului European pentru acordul comercial antipiraterie informatica ACTA, Kader Arif, a demisionat vineri, denuntand manevre de culise ale oficialilor care pregatesc tratatul.

Decizia lui Arif de a demisiona intervine in urma protestelor din Polonia, unde mii de manifestanti au iesit in strada dupa semnarea acordului. mai mult

SURSA: http://www.ziare.com

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Breaking News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cauti schele metalice de inchiriat? Bucura-te de calitate garantata, suport in montaj si transport gratuit!

Daca studiezi, chiar in acest moment, oferta de servicii de inchirieri schele metalice de …