Home Breaking News Stiri Prahova Muzeul Ceasului Ploieşti un brand important pentru România

Muzeul Ceasului Ploieşti un brand important pentru România

10 min read
1
0
408

* Proiect belgian de anvergură…

Cea de a XIII-a ediţie a Simpozionului Naţional „ Timpul şi Omul”, organizat recent de Muzeul judeţean de istorie şi arheologie Prahova, s-a dovedit a fi una cu mult noroc, reprezentat de un oaspete belgian, dl. Thierry Lambin (în foto), îndrăgostit de România. La una din vizitele sale în Ploieşti, domnia sa a descoperit aici un excepţional Muzeu al  Ceasului, unic în sud-estul Europei, de care a rămas fascinat. Colecţia Muzeului „Nicolae Simache” are peste 4000 de piese şi componente specifice, de mare valoare şi atractivitate: pendula lui Ludovic al XIV-lea, tablouri cu ceas, ceasornice-bijuterii, cadrane solare, ceasuri muzicale, ceasuri cu apă, orologii de turn, ceasuri de mână şi de buzunar ş.a., multe aparţinând unor personalităţi româneşti şi străine, precum  regii Carol I şi Mihai I, ţarul Alexandru al II-lea, Constantin Brâncoveanu, Al.I.Cuza, I.L.Caragiale, B.P.Hasdeu, M.Kogălniceanu, N.Iorga ş.a. Cel mai vechi ceas este datat 1562.

Din comunicarea dlui Th.Lambin, prezentată în cadrul Simpozionului – la care au fost prezenţi peste 60 de specialişti din muzee, institute de cercetare, cadre universitare, restauratori, colecţionari de orologie din Bucureşti, Iaşi, Sighişoara, Brăila, Galaţi, Reşiţa, Braşov şi Ploieşti – am reţinut intenţia domniei sale de a colabora activ cu muzeul ploieştean: „Imaginaţi-vă acum scena: un om din Europa veche vizitează acest muzeu. Fascinat de descoperirea făcută, îi spune unuia dintre conservatorii muzeului:  Colecţia dumneavoastră este foarte frumoasă. Ştiu care sunt problemele financiare din România. Dar vom salva colecţia de ceasuri gratis! Ei bine, acel om este acum în faţa dumneavoastră ca să vă vorbească despre urmarea acelei vizite memorabile. Promisiunea mea de atunci, care semăna cu o utopie, este pe cale de a deveni realitate! Trebuie să vă spun că în oraşul Nabur, din Belgia, avem două şcoli de orologie. Ideea mea de bază este ca una dintre şcoli să preia, fără compensaţii financiare, sarcina de a restaura acest patrimoniu minunat. O idee simplă, dar care se confruntă, totuşi, cu multe probleme. Una dintre ele: dacă în Belgia, în mod normal, durează doar 5 minute ca să poţi contacta, prin telefon, pe primul ministru, pe guvernatorul provinciei sau pe un consilier al regelui, acum,  în condiţiile când încă nu avem un guvern stabilit în urma alegerilor din iunie 2010, ci doar un guvern de dinainte de alegeri, care rezolvă doar problemele curente,  e foarte greu să mai gestionezi şi afaceri.  Cred că există  o competiţie între Belgia şi Republica Moldova, în legătură cu ţara care va avea o situaţie guvernamentală clară cât mai târziu! Din fericire, belgienii au şi alte resurse. Astfel, l-am contactat pe directorul Institutului Provincial pentru Conservarea Meşteşugurilor Tradiţionale, care m-a direcţionat către guvernatorul provinciei Namur şi la cei doi directori ai şcolilor de orologerie. Poate părea curios, dar faptul de a apăra interesele ţării dumneavoastră este pentru mine o onoare, o bucurie, în contradicţie vădită cu atitudinea ostilă a unui stat vecin Belgiei, care,  prin însăşi şeful statului, împreună cu ministrul său de interne se ocupă cu denigrarea imaginii poporului român. O asemenea atitudine nu ajută în niciun fel proiectele cu România”.

Proiectul imaginat de către dl. Thierry Lambin, pliat pe realităţile din cele două ţări – ambele membre UE –  constă în restaurarea gratuită a preţioasei colecţii de ceasuri din Ploieşti. Domnia sa beneficiază de sprijinul  dlui Leon Dachelet-directorul institutului de Arte, Ştiinţe Tehnice şi Meşteşuguri Tradiţionale (IATA), care a sugerat că  trebuie găsite ajutoare europene adecvate pentru finanţarea proiectului şi, într-un cadru mai larg, înfiinţarea unei şcoli naţionale de orologie pe lângă Muzeul Ceasului, unde s-ar putea forma propriii specialişti în restaurarea de ceasuri. Astfel, s-au identificat două posibilităţi de finanţare europeană, două tipuri de proiecte (Comenius şi Leonardo), în care institutul belgian ar accepta să fie partener, unul dintre ele urmând a fi ales, de comun acord, de partea română şi cea belgiană. Cum bugetul este, în ambele cazuri, limitat şi presupune  un aport financiar al promotorului principal al proiectului, rămâne ca şi România să solicite UE o  finanţare corespunzătoare. În plus, trebuie acţionat, rapid, pentru respectarea termenelor impuse de UE şi de serviciile care gestionează înregistrarea proiectelor. În opinia dlui Th. Lambin, în lume există multe organizaţii care ajută la conservarea patrimoniului, a meşteşugurilor tradiţionale… Trebuie doar ca proiectul de restaurare a colecţiilor de ceasuri din Ploieşti să devină cunoscut şi să aibă cât mai mulţi susţinători. „Nu-mi va fi uşor, dar totul e posibil! Este nevoie, însă, şi de sprijinul dumneavoastră – al prefecturii, primăriei, ministerului de resort, al Muzeului Ceasului şi echipei sale”, mai precizează dl Lambin.

În mod concret, în afara oricărei eventuale finanţări europene, dl. Dachelet s-a angajat  să invite, pentru început, timp de o săptămână, un responsabil al muzeului şi un tehnician specialist în micromecanică, care vor aduce cu ei la Namur  un ceas la alegerea lor. Aici, instructorii IATA le vor arăta diferite modalităţi practice de restaurare a ceasului respectiv. Acesta va fi doar începutul unei colaborări de lungă durată.

Oaspetele belgian, fascinat sincer de cultura română, îşi exprimă speranţa că, într-un viitor apropiat, Patrimoniul de la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”  poate deveni un brand, o carte de vizită a Ploieştiului, a Prahovei, a României şi poporului român.  „Pentru că merităm!”, spune dna Elisabeta Savu, directoarea Muzeului.

Ioan POPESCU
SURSA: http://www.asiiromani.com
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Prahova

One Comment

 1. marian malciu

  3 decembrie 2011 at 7:44 PM

  Păi da!
  Asemenea iniţiative creatoare sunt greu de pornit din ţară, de la noi, de la cei ce răspund de domeniul aflat în discuţie… Trebuie să aşteptăm să vină din afară, de la oameni care nu cunosc România şi istoria ei, dar care ştiu să aprecieze orice valoare atunci când vin în contact cu ea!!
  Extraordinar de frumos gest!
  Sper că va avea ecou şi finalizare. Ploieştiul, România, merită…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

„CONCERT LA CASTEL” – Eveniment muzical în premieră la Comarnic

Pe 24 Septembrie 2021, la Comarnic se organizează un eveniment cultural în premieră, intit…