Home Breaking News Stiri Prahova Stiri Campina Pe urmele ocultismului la Castelul Hașdeu din Câmpina

Pe urmele ocultismului la Castelul Hașdeu din Câmpina

5 min read
1
0
257

Construit în memoria Iuliei, geniala fiică a lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, castelul impresionează prin construcția plină de simbolism, dar și mobilierul, documentele  și fotografiile originale.  

Dacă ajungeți în Câmpina sau doar sunteți în tranzit spre Valea Prahovei, merită să faceți o popas de oră la unul dintre cele mai enigmatice castele din România. Poveștile și legendele țesute în jurul său, arhitectura în formă de cruce, imensa statuie a lui Iisus care îți veghează toate mișcările și camera obscură pot fi doar câteva motive să intrați în muzeu.

Geniala și frumoasa Iulia Hașdeu, primul român care a absolvit Facultatea Sorbona din Paris, a murit în anul 1888, la vârsta de 18 ani, de tuberculoză. De la moartea copilei, tatăl său, savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu, a consacrat un adevărat cult fiicei sale și s-a refugiat în spiritism ca unic mod de a se consola și de a experimenta comunicarea cu lumea de dincolo.

Mai întâi, Hașdeu a construit între 1888 și 1891 primul templu pentru Iulia, în cavoul din cimitirul bucureștean „Bellu”, iar între 1894 și 1896 a înălțat castelul din Câmpina. „Este singurul castel din lume, construit după planuri desenate în transă, fie de Hașdeu, fie de mediumii care nu aveau cunoștințe despre arhitectură. Savantul spunea că planurile îi fuseseră transmise de spiritul fiicei defuncte. Este, totodată, locul în care «cel mai mare învățat român din secolul XIX», după cum spunea Mircea Eliade, și-a trăit ultimii zece ani de viață“, ne-a spus Jenica Tabacu, responsabilul muzeului.

Comorile castelului

„Templul metafizic”, după cum a fost denumit de presa interbelică, impresionează vizitatorul prin simbolurile oculte: camera obscură, unde aveau loc ședințele de spiritism, ușa masivă circulară, cele două tronuri de piatră de la intrare, pe care sunt săpate cele șapte reîncarnări importante ale Iuliei, pentagrama și cele șapte cercuri.

În muzeu mai pot fi admirate tablouri, inclusiv cel al Iuliei în ziua morții, mobilier, obiecte de artă decorativă, cărți și documente, obiecte de familie, dar și biroul lui Hașdeu, unde se află și masa de corespondență a Iuliei, adusă de la Paris. Dormitorul scriitorului este zugrăvit cu cale, floarea preferate a fiicei, iar în birou ești intrigat de prezența unei găuri în perete, pe unde pătrundea în castel, din camera de spiritism, spiritul Iuliei.

Joi, intarea în castel este gratuită, iar în rest costă 10 lei pentru adulți și 6 lei pentru pensionari, elevi și studenți. Pentru grupuri se acordă reduceri de câte 2 lei pentru fiecare bilet.

10 lei este prețul de intrare în muzeu pentru un adult

SURSA: http://www.adevarul.ro

 • Castelul Iulia Hasdeu, dincolo de magie

  De la “Sic cogito” a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu mi-a venit ideea de a scrie …
 • Castelul Iulia Hasdeu – Campina

  Castelul “Iulia Hasdeu” este un castel din municipiul Campina, Muntenia, Romania, construi…
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Campina

One Comment

 1. Dan

  19 octombrie 2011 at 12:36 PM

  Da, trebuie analizat mai atent Hasdeu. Mai ales in privinta problemei dacice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…