Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Regele Mihai I – 90 de ani de istorie (video)

Regele Mihai I – 90 de ani de istorie (video)

5 min read
0
0
432

Rege Mihai a împlinit  90 de ani. S-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-mamă Elena. Regele Mihai a supravieţuit 84 de ani, după ce a fost încoronat pentru prima dată suveran al României. A condus ţara în momente dificile şi istorici din toată lumea îi recunosc meritul de a fi ajutat la scurtarea Celui De-al Doilea Război Mondial.

Prima domnie a Regelui Mihai I a început când avea doar 6 ani, în 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o regenţă condusă de unchiul său, Principele Nicolae al României.

După venirea pe Tron a Regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, şi după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui Său şi a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia.

În urma abdicării tatălui Său, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.

În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostaşii români care au luptat pentru reintregirea ţării, prin recuperarea Basarabiei ocupate de sovietici.

Nu a fost, însă, de acord cu depăşirea liniei Nistrului şi cu înaintarea Armatei Române în interiorul URSS, alături de armatele Germaniei naziste.

La 23 august 1944, Regele a hotărât trecerea României în tabăra aliaţilor.

Din 1944, Majestatea Sa s-a opus instaurării autorităţilor comuniste, greva regală fiind apogeul acestor încercări.

În cele din urmă, a fost obligat să abdice, la 30 decembrie 1947, sub ameninţarea uciderii, în caz de refuz, a 1000 de tineri deţinuţi de comunişti. Casa Regală consideră că actul abdicării, semnat sub amenintare, este ilegal şi lovit de nulitate şi subliniază că documentul nu a fost niciodată sancţionat de Parlamentul României.

Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit, până la sfârşitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinţa Reginei-mama Elena.

Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956. Pentru a-şi câştiga existenţa, Regele şi Regina au construit o fermă de pui şi un mic atelier de tâmplărie.

Familia Regala s-a întors în Elveţia în 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana “Lear Jeats and Co.” din Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Léman, la câţiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci şi cinci de ani.

Din biroul său de la Versoix şi, începand cu 2001, din cel de la Bucureşti, Regele Mihai a militat pentru interesele României, pentru intrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană.

Regele Mihai şi Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia. De marile sărbători creştine şi în funcţie de angajamentele lor publice, Majestăţile lor aleg să fie alături de cei dragi fie la Castelul de la Săvârşin, fie la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

SURSA: http://www.tvr.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…