Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Zoltán András: despre copii, educație liberă și viața de zi cu zi

Zoltán András: despre copii, educație liberă și viața de zi cu zi

6 min read
0
0
240

Waldorf Sinaia

Fragment preluat de pe Urbankid.ro. Citeste mai departe aici ->

“11. Apropo de gradiniță, Áron este la Grădinița Waldorf, spune-mi te rog de ce ai ales acestă grădiniță și nu una “tradițională”? Ce oferă sistemul Waldorf în plus? Ce te-a impresionat la acest sistem pedagogic?

Am ales această grădiniţă ca singura posibilitate la care m-aş fi putut gîndi pentru copilul meu. Sistemul pedagogic Waldorf este un sistem de pedagogie modern, foarte potrivit pentru omul de azi. Omul este privit în ansamblul lui, la nivelul fizic, sufletesc şi spiritual şi întregul proces din grădiniţă, tot ceea ce educatoarele întreprind, ţine cont de ritmurile biografice, de ceea ce are nevoie copilul pînă la 7 ani. Am auzit poveşti de groază de la prieteni şi prietene, care şi-au dat copiii fie la grădiniţe de stat, fie particulare, unde şi-au găsit copiii puşi ca la armată în şir pe scăunele în faţa televizorului, în timp ce educatoarele stăteau pe hol şi fumau, sau alţii cărora managementul grădiniţei le promitea să facă din copilaşii lor, plăpînzi şi nevinovaţi, genii în IT etc. etc. La grădiniţa Waldorf, copilul creşte prin ceea ce primeşte direct de la educatoare, prin poveşti, prin jocuri de grup, prin lucrul manual, prin dezvoltarea imaginaţiei etc. În sala de clasă, copiii au drept jucării scăunele şi bănci, care pot deveni maşini, vagoane sau tractoare, bucăţi de lemn, care se pot metamorfoza în pietre de construcţie, în bărci, sau în automobile. Lunea, de exemplu copiii desenează, sau marţea frămîntă pîine şi o mănîncă apoi cu mare poftă cînd vine coaptă de la bucătărie, miercurea cos sau fac altfel de lucru manual, joia mărunţesc fructe pentru o salată de fructe, iar vinerea pictează cu acuarele. Foarte mare preţ se pune pe felul în care arată sala de clasă, cu mobilier din lemn natur, cu o culoare pastel pe pereţi, cu un colţ aranjat ca o căsuţă a păpuşii, dar mai ales cu o masă a anotimpurilor. Aceasta din urmă serveşte artistic drept o prezenţă simbolică a elementului specific fiecărui anotimp – roadele fiecărui anotimp, sau elemente legate de sărbători. Sărbătorile ciclului anului sînt foarte importante în sistemul de educaţie Waldorf, căci copilul poate vieţui permanent astfel o legătură sufletească subtilă cu ritmurile naturii şi ale cosmosului.

Copiii dintr-o grădiniţă Waldorf petrec în fiecare zi jumătate de oră afară, jucîndu-se liber. În curtea grădiniţei sînt copaci, frunze, buşteni şi crengi, precum şi cîteva jucării minimale, dar orice poate deveni pretext de joacă, după imaginaţia fiecărui copil.

Deşi niciodată nu poţi atinge perfecţiunea, totuşi, educatoarele acestei grădiniţe se străduie în mod conştient şi, în plus, întreaga comunitate de părinţi este mult mai angajată decît în alte grădiniţe şi chiar este invitată să se implice mai mult în întreaga activitate a grădiniţei.”

 (citeste mai departe pe Urbankid.ro)

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…