Home Breaking News Stiri Exclusive 5 ani de la premiera mondiala – “Constantin Lăcătuşu – Primul Român pe Everest”

5 ani de la premiera mondiala – “Constantin Lăcătuşu – Primul Român pe Everest”

9 min read
0
0
535

18 octombrie 2006: Alpinistul român Ticu Lăcătuşu escaladeaza, în premieră mondială, masivul himalayan Tsartse

18 octombrie 2006: Alpinistul român Ticu Lăcătuşu reuşeşte să escaladeze, în premieră mondială, cel mai înalt vârf (6.403 metri) din masivul himalayan Tsartse. Vârful a fost botezat Europa.Ticu Lacatusu, alaturi de doi alpinisti germani, incearca escaladarea piscului Tsartse de 6.346 de metri, necalcat pina acum de nici un temerar al escaladei.Virful se numeste „Europa Peak“, dupa cum l-a botezat romanul, primul om care a pus bocancul pe culmea cotata la 6.403 de metri.Tsartse este foarte greu de cucerit, detalia cu citeva zile inainte Lacatusu pe blog: „E bine protejat de versanti abrupti la vest si est si de alte virfuri de circa 6.000 de metri situate pe creasta principala la nord si la sud. Unul dintre acestea este Tashi Kang, care trebuie urcat si coborit de doua ori, inainte si dupa mult dorita ascensiune a lui Tsartse“.

Lăcătuşu vrea cheile Himalayei

Echipa de alpinisti germano-romana si-a amplasat tabara de baza la 5.000 de metri, iar pe 11 octombrie va incerca sa cucereasca virful Tsartse, necucerit inca de om. Ticu Lacatusu, alaturi de doi alpinisti germani, incearca escaladarea piscului Tsartse de 6.346 de metri, necalcat pina acum de nici un temerar al escaladei.

Frank şi Goetz după căderea de gheaţă

Frank şi Goetz după căderea de gheaţă

Dupa esecul din 2004 de pe Janak, un alt virf virgin, Ticu Lacatusu incearca din nou un record mondial prin cucerirea virfului Tsartse, considerat unul dintre cele mai dificile din lantul himalayan. “Tsartse 2006 este o expeditie moderna, originala, o tentativa de pionierat, deschizatoare de noi orizonturi in Himalaya.
sursa: www.cotidianul.ro

Cel mai sus cotat alpinist roman a mai rapus un virf nepalez.

Virful se numeste „Europa Peak“, dupa cum l-a botezat romanul, primul om care a pus bocancul saptamina trecuta pe culmea cotata la 6.403 de metri. Din cauza conditiilor extreme in care s-a desfasurat expeditia, vestile au inceput sa curga insa abia la mijlocul acestei saptamini pe blogul lui Lacatusu tinut pe site-ul evz.ro.
„Am ajuns acolo primul, urmat la 15 minute de Frank si la circa 25 de minute de Goetz (n.n. – cei doi colegi germani). Aveam dreptul sa dau un nume acestui virf, inca necalcat de nimeni pina atunci. L-am botezat Peak Europa. Frank si Gotz au fost de acord, si asa a ramas. Poza cu tricolorul a iesit perfect“, detaliaza romanul din tastatura climaxul expeditiei.

Tsartse este foarte greu de cucerit, detalia cu citeva zile inainte Lacatusu pe blog: „E bine protejat de versanti abrupti la vest si est si de alte virfuri de circa 6.000 de metri situate pe creasta principala la nord si la sud. Unul dintre acestea este Tashi Kang, care trebuie urcat si coborit de doua ori, inainte si dupa mult dorita ascensiune a lui Tsartse“.

Totul pe pelicula

Dupa o etapa pregatitoare in Alpi, soldata cu ascensiunea virfului Mont Blanc si a altor doua piscuri de peste 4.000 de metri facute in iulie si august, Lacatusu va mai face o coborire timp de trei zile in barca a vaii Kali Gandaki, un mare riu himalayan, dupa care va reveni in tara.

La finalul expeditiei, alpinistul mai are in proiect realizarea unui film, care va avea premiera la sfirsitul anului pe un post de televiziune central. Pelicula va descrie in amanunt pregatirile din Elvetia, cele din Nepal, marsul de apropiere si ascensiunea virfului Tsartse, coborirea cu barca pe riul himalayan, dar si un zbor cu balonul prin Nepal si filmarile de rigoare.

Ascensiune spre vf. Tashi Kang în drum spre Peak Europa

Ascensiune spre vf. Tashi Kang în drum spre Peak Europa

De peste zece ani la inaltime

Constantin Lacatusu este romanul cu cel mai bogat palmares alpin, fiind primul compatriot care s-a inaltat dincolo de sfidatorul 8.000 de metri: Broad Peak (8047 m – 1992). E primul roman de pe Everest (8850 m – 1995) si contorizeaza totodata peste 30 de ascensiuni externe, 3 premiere mondiale si 10 expeditii in Himalaya.

Spre vf. Tashi-Kang

Spre vf. Tashi-Kang

Alpinistul Ticu Lăcătuşu a reuşit să urce pe cel mai înalt munte din Groenlanda

Ticu Lăcătuşu, cel mai titrat alpinist din ţara noastră, a urcat pe cel mai înalt vârf al insulei de gheaţă,Groenlanda. Gunbiornsfield are aproape 3700 de metri, iar temerarii care se aventurează în acea zonă au de înfruntat temperaturile scăzute, furtunile extreme şi avalanşele.Tocmai de aceea, Lăcătuşu a reuşit să ajungă în vârf de-abia la a doua încercare. Prima ascensiune a avut loc pe 1 iunie. Atunci, alpinistul român a fost nevoit să se întoarcă din drum, din cauza vremii nefavorabile, când se afla la doar 200 de metri de vârf.

Acum Lăcătuşu se pregăteşte de o nouă încercare. Vrea să urce pe un vârf pe care n-a mai călcat picior de om. Partea cea mai grea a expediţiei Eco Greenland 2009 va avea loc la începutul toamnei. Lăcătuşu va parcurge Insula de gheaţă, de la est la vest, pe un traseu mai lung cu 100 de kilometri decât cel al exploratorului norvegian Fridtiof Nansen, primul om care a traversat insula.

SURSA: http://supravietuitor.wordpress.com

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Centrale pe peleti eficiente – ce sunt peletii?

În ziua de astăzi avem la dispoziţie o mulţime de modalităţi de încălzire a locuinţei noas…