Home 70% dintre români stau acasă în vacanţă

70% dintre români stau acasă în vacanţă

7 min read
0
0
362

Aproape un sfert dintre români îşi permit un buget de până la 1.000 de euro pentru concediul din 2010, în timp ce 16% investesc sub 500 de euro pentru o vacanţă, potrivit rezultatelor unui studiu internaţional GfK despre comportamentul cetăţenilor europeni şi ai SUA legat de vacanţe şi călătorii. Potrivit studiului, 42% dintre români afirmă că îşi petrec vacanţa în propria ţară.

Aproape 40% dintre toţi cetăţenii chestionaţi la nivel global declară că nu obişnuiesc să călătorească în timpul liber. Această cifră creşte la 61% în Europa Centrală şi de Est şi scade la 37% în statele vest-europene. Cei mai împătimiţi de călătorii sunt suedezii (87%), olandezii (85%) şi belgienii (77%), în timp ce bulgarii şi românii sunt cei care stau cel mai mult acasă în timpul liber – 71%, respectiv 70%.

Nici ungurii sau portughezii nu sunt foarte mobili, aproximativ două treimi dintre ei declarând că îşi petrec vacanţa acasă. În majoritatea statelor analizate, tinerii sunt cei care călătoresc cel mai mult. Germania este singura ţară în care nu există o diferenţă între cei tineri şi cei în vârstă la acest capitol, ambele categorii mergând în vacanţe la fel de des.

În SUA şi Marea Britanie, persoanele în vârstă călătoresc mult mai mult, numai aproximativ 4 din 10 persoane alegând să stea acasă. Din contră, în Bulgaria (90%) şi România (87%), aproape 9 din 10 vârstnici declară că stau acasă.

În jur de două treimi din populaţie (un total de 65%) preferă ca destinaţie propria ţară. Dintre ţările Europei de Vest (49%), acest lucru este valabil pentru ţări mediteraneene precum Portugalia (aproape 70%), Italia şi Spania (66%) sau Franţa (60%), iar în statele CEE, polonezii (76%) şi ungurii (71%) se dovedesc cei mai ataşaţi de propria ţară. De asemenea, 80% dintre americani sunt “naţionalişti”, iar turcii chiar într-o proporţie mai mare – 95% aleg să îşi petreacă concediul în Turcia.

Locuitorii multora dintre ţările europene optează pentru sudul continentului: în special belgienii 42% şi olandezii (peste 35%), dar şi 3 din 10 nemţi. 42% dintre români afirmă că îşi petrec vacanţa în propria ţară. Pentru mai mult de 1 din 5 locuitori a călători în timpul vacanţelor înseamnă a-şi vizita familia sau prietenii. Este mai ales cazul turcilor (38%), dar şi al unui sfert dintre americani.

În Europa Centrală şi de Est, un sfert dintre polonezi şi români fac acelaşi lucru, dar şi francezii (23%) sau britanicii (22%). În jur de 19% optează pentru o vacanţă activă în care să facă sport: înot, mers cu bicicleta, urcat pe munte sau chiar căţărare. În statele din Vestul Europei (18%), belgienii (31%) sunt cei mai activi, urmaţi de germani (26%). La nivelul statelor din CEE, cehii (37%) par a fi cei mai dornici de vacanţe active, în vreme ce turcii îi depăşesc pe toţi: 43% declară că fac mişcare în concedii.

Pentru 1 din 7, a se distra în baruri sau cluburi este cel mai important: 16% dintre europeni, în special români (24%), portughezi (22%) şi nemţi (20%). Shopping-ul este preferat de 6% dintre cei care călătoresc – şi aici românii se clasează printre cei mai împătimiţi (8%), dar şi cetăţenii Turciei (8%) sau ai Statelor Unite (7%).

Peste o treime dintre respondenţi la nivel global sunt dispuşi să investească maxim 1000 de euro de persoană în vacanţele anului 2010, iar 21% din această treime nu vor cheltui mai mult de 500 de euro. Numai unul din zece cheltuie între 1000 şi 2000 de euro. Această cifră se triplează în Suedia, în vreme ce aproximativ 20% dintre olandezi şi belgieni sunt pregătiţi să plătească peste 1000 de euro. Românii sunt ceva mai atenţi cu banii pe care îi dedică concediilor – 23% spun că îşi permit un buget de până în 1000 de euro, dintre care 16% investesc sub 500 de euro în astfel de perioade. Cercetarea globală GfK despre vacanţe a fost realizată în primăvara anului acestuia, pe un eşantion de 16.364 de persoane peste 15 ani din 16 ţări. GfK România

SURSA: http://www.realitatea.net

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…