Home 9 august – Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor

9 august – Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor

5 min read
0
0
177

Instituirea de către Organismele specializate a Zilei Internaționale a Grădinilor Zoologice și Parcurilor este o dovadă a interesului pe care comunitatea internațională îl acordă problematicii ample a conservării biodiversității. Cu ocazia Zilei Internaționale a Grădinilor Zoologice și parcurilor, prahovenii sunt așteptați, începând cu ora 9.00, la Parcul Memorial “Constantin Stere” pentru ocrotirea acestui inestimabil patrimoniu natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generațiilor viitoare și pentru a participa la o serie de manifestații culturale.  

Info: Referitor la gradinile zoologice, Directiva Consiliului European 99/22/EC referitoare la detinerea animalelor salbatice in gradini zoologice a fost transpusa prin Legea nr. 191/2002 privind gradinile zoologice si acvariile publice. Aplicarea acestei reglementari urmareste protectia activa a faunei salbatice, autorizarea si inspectarea gradinilor zoologice. Obiectivele Directivei sunt strans legate de prevederile Articolului 9 al Conventiei privind Diversitatea Biologica, acoperind masurile privind conservarea ex-situ a biodiversitatii.

Gradinile zoologice au rolul de a furniza informatii asupra vietii salbatice si de a mari gradul de constientizare publica in domeniul protectiei mediului si al conservarii naturii dar si acela de a proteja speciile rare si pe cale de disparitie prin prezentarea animalelor pe cat posibil in conditii similare habitatelor lor naturale.

Potrivit noilor reglementari, administratorilor gradinilor zoologice le revin urmatoarele obligatii:
a) participarea la activitati de cercetare care sporesc beneficiile pentru conservarea speciilor si/sau de formare a cunostintelor de conservare relevante, precum si/sau la schimburi de informatii referitoare la conservarea speciilor si/sau, acolo unde este cazul, la inmultirea in captivitate, repopularea ori reintroducerea speciilor in mediul salbatic natural;

b) promovarea educarii si a sensibilizarii publicului cu privire la conservarea biodiversitatii, in special prin oferirea de informatii referitoare la speciile expuse si la habitatele lor naturale; c) adapostirea animalelor in conditii care sa raspunda cerintelor biologice si de conservare pentru speciile individuale, intre altele, prin imbunatatiri specifice; d) mentinerea unui standard ridicat de crestere a animalelor, cu un program preventiv si curativ dezvoltat pentru ingrijire veterinara si alimentara; e) prevenirea evadarii animalelor, pentru a se evita posibilele pericole ecologice pentru speciile indigene, si prevenirea patrunderii din exterior a daunatorilor si epidemiilor; f) pastrarea unor informatii actualizate cu privire la colectia gradinii zoologice respective, adecvate speciilor inregistrate.

In concordanta cu Legea nr. 191/2002, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului este autoritatea responsabila pentru stabilirea sistemului de autorizare al gradinilor zoologice. Autoritatile competente, in sensul prezentei legi sunt autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si autoritatea publica centrala pentru agricultura, alimentatie si paduri. In termen de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi autoritatea publica centrala pentru protectia mediului va lua masuri pentru inventarierea si inregistrarea tuturor gradinilor zoologice si a acvariilor deschise publicului, pe care le va supune procedurii de autorizare, la cererea administratiilor acestora.

N.R. – RATP Ploiești nu a anunțat dacă astazi, 9 august, traseul 40 barat va avea curse speciale. Pentru ghidare vă prezentăm orarul traseului care circulă până la Parcul Constantin Stere, valabil în weekend în tabelul de mai jos. În schimb, traseul 40 circulă, de luni până vineri, de la Catedrală la Parc, de la orele 7.00 și 15.25, având curse retur (Parc – Hale) de la orele 7.20 și 15.43.

SURSA: http://www.stiriprahova.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…