Home Stiri Recomandate A 47-a ediţie a sărbatorii tradiţionale „Răvăşitul Oilor” în zilele de 26-27 septembrie la poala Castelului Bran

A 47-a ediţie a sărbatorii tradiţionale „Răvăşitul Oilor” în zilele de 26-27 septembrie la poala Castelului Bran

5 min read
0
0
168
Primăria Bran împreună cu Asociaţia crescătorilor de animale din zona Bran şi cu sprijinul Castelului Bran, al Asociaţiei „De la Români pentru Români” şi al A.N.T.R.E.C Braşov vă invită la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Brânzei şi Pastramei 2015 – eveniment organizat in cadrul sărbatorii tradiţionale „Răvăşitul Oilor” ajuns la cea 47-a ediţie, în zilele de 26-27 septembrie 2015 la poala Castelului Bran pe Platoul,,Inima Reginei.
646x404

Răvăşitul Oilor” a devenit şi este o mare sărbătoare a brănenilor prin care se aduce recunoaştere uneia dintre cele mai importante activităţi a localnicilor şi în special respectul şi preţuirea muncii acestora pentru strămoşeasca tradiţie de creşterea a animalelor.

Acest eveniment marchează sfârşitul fiecărui an pastoral, în perioada în care turmele de oi coboară din munţi şi sunt împărţite proprietarilor, împreună cu produsele obţinute de-a lungul verii şi care au fost tocmite cu administratorii de stâni. Este prilejul cu care ciobanii îşi reîntâlnesc familia şi sătenii şi un moment în care, cu mândrie, se întrec în calitatea produselor obţinute şi în frumuseţea animalelor.

Cei care vor veni la această manifestare vor avea ocazia să participe la un festival folcloric şi, mai ales, să mănânce pe săturate preparate specifice obţinute din gospodăriile zonei Bran: pastramă de oaie, bulz şi brânzeturi de tot felul, stropite cu must din belşug.

Programul evenimentului:

Sâmbătă 26.09.2015

  • Expoziţie gastronomica cu preparate specific zonei
  • Expoziţie cu obiecte de artizanat ale meşterilor populari
  • Expoziţie canină de câini ciobăneşti
    Serbare câmpenească, prezentată de Angela Chelaru şi spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric „Izvorul Dorului” din Cristian, Mariana Stănescu, Gheorghe Sorea, Ansamblul Folcloric „Codruleţul“ din Comarnic, Liliana Oncioiu, Maria Dan Păucean, Ansamblul Folcloric “Muguraşii Râşnovului”, Grupul Folk “Hoinarii Craiului” şi invitaţii speciali Olguţa Berbec şi George Rotaru.
Duminică 27.09.2015
  • Expoziţie gastronomică
  • Expoziţie de animale şi degustări de produse tradiţionale.
  • Serbarea câmpenească

Tot în această zi la ceas de mare sărbătoare “Vine Vaida pe la… noi” cu un program artistic prezentat de Sergiu Vitalian Vaida şi susţinut de următorii artişti şi ansambluri: Cătălin Maximiuc, Ansamblul Folcloric “Zestrea Branului”, Ionel Letcă, Ansamblul Folcloric “Plaiuri Moiecene”, Andreea Jitea, Marian Duicu, Mioara Greavu, Ştefan Bărbătei şi Formaţia Rapsodia, Cornelia Radocea, Daniel Rosalim, George Muraru, Formaţia Alpin Bran şi invitatul special Petrică Mâţu Stoian.

„Vă aşteptăm cu drag, să vă fim gazde şi să vă arătăm prietenia şi ospitalitatea aşa cum numai noi brănenii ştim să o facem dar mai ales să petrecem împreună câteva zile de neuitat pentru a păstra şi duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile locale din Zona Branului”, a declarat primarul comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu.
 SURSA: http://adevarul.ro
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Povestea unui tânăr adevărat, pe două continete / Schiță / Narator MELANIA RUSU CARAGIOIU

Prolog: O poveste, care pare,  cum sunt toate poveștile, dar care se înscrie în.economia d…