Home A dispărut inscripţia Braşov – Oraş Martir

A dispărut inscripţia Braşov – Oraş Martir

5 min read
0
0
236

Preşedintele asociaţiei de revoluţionari Braşov Decembrie 1989, Dorin Lazăr Maior, a sesizat parchetul şi poliţia după ce inscripţia „Braşov – Oraş Martir” a dispărut de la intrările din municipiu. Maior susţine, în numele Asociaţiei, că nu s-a respectat o lege prin care însemnul de oraş martir ar trebui să existe la intrările în Braşov.
Prevedere legală. Conform unei legi din 1992, publicată în Monitorul Oficial un an mai târziu, cităm: „În semn de cinstire pentru jertfele date şi pentru eroismul manifestat în lupta pentru victoria revoluţiei din decembrie 1989, oraşele Braşov şi Sibiu se declară Oraş martir.” Însemnul de oraş martir nu mai există la intrările în Braşov! Conform legii, autorităţile locale sunt obligate să amplaseze însemnul de oraş martir lângă cel oficial, Braşov.
Plângere penală. Pentru că actul normativ nu se respectă, reprezentanţii Asociaţiei luptătorilor, răniţilor şi urmaşilor eroilor Braşov Decembrie 1989 au luat măsuri. „Noi am considerat-o nelegală şi am depus o plângere penală împotriva primarului Scripcaru” a spus Dorin Lazăr Maior.
O problemă tehnică. „Este vorba doar de o problemă tehnică. Intravilanul municipalităţii a fost modificat în 2010. Noi am amplasat la noile intrări alte sisteme de intrare, sub forma unor monumente, în mai multe limbi, urmând ca în 2011 să integrăm în cadrul acestor monumente şi titulatura de oraş martir”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. Revoluţionarii susţin că Braşovul trebuie să aibă titulatura de oraş martir pentru că în decembrie 1989 peste 100 de tineri eroi martiri şi-au jertfit viaţa pentru ca noi să fim acum liberi, dar din păcate nu suntem.

Au furat literele. În 2008, hoţii au furat literele de metal cu care fuseseră împodobite noile semne de intrare în oraş. Acestea fuseseră instalate de doar două luni şi au fost găsite, parţial, în posesia unor cetăţeni de etnie rromă care vroiau să le vândă la fier vechi.
Oraş de vis. În 2010, primăria a adăugat o plăcuţă în plus la intrarea în oraş, prin care menţiona că municipiul a câştigat campania „Oraşul de vis” organizat de cotidianul Evenimentul Zilei. Tehnic vorbind, obiectul care atenţionează trecătorii că au intrat în Braşov este un proiect elaborat de arhitectulul braşovean Bogdan Cristescu şi reprezintă un totem cu o înălţime de 12 metri, iar ansamblul arhitectural cuprinde şi doua suliţe pe care a fost amplasat câte un scut cu simbolul Braşovului (coroana cu rădăcini) şi două steaguri, tricolorul şi steagul UE.

Scoase şi în Sibiu. În 2009, plăcuţele de la intrarea în Sibiu care menţionau titulatura de oraş martir au dispărut şi ele, în urma unor reamenajări. Un an mai târziu, ele au reapărut, după ce Asociaţia Răniţii Revoluţiei 22 Decembrie din Sibiu a protestat în piaţa mare din localitate.

SURSA: http://www.brasovultau.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…