Home Stiri Recomandate A venit iarna la munte. Stratul de zăpadă a depăşit pe alocuri 30 cm (Video)

A venit iarna la munte. Stratul de zăpadă a depăşit pe alocuri 30 cm (Video)

7 min read
0
0
227

După un început de octombrie cu temperaturi de vară, vremea s-a răcit brusc, iar la munte a dat zăpada. În Masivul Bucegi, a nins toată noaptea de sâmbătă spre duminică, astfel că, la altitudini  mari, stratul de zăpadă a măsurat aproape jumătate de metru şi chiar mai mult, ceea ce i-a făcut pe salvamontişti să-i sfătuiască pe turişti să nu urce pe munte din cauza riscului de producere a unor avalanşe.

În localitatea Fundata din judeţul Braşov, zăpada atingea ieri dimineaţă nu mai puţin de 30 de centimetri, în timp ce în staţiunea Predeal a măsurat 12 centimetri. Potrivit Centrului Meteorologic Transilvania Sibiu, în zonele de munte din judeţul Braşov, mercurul din termometre a coborât sub 0 grade, ajungând până la minus 3 – minus 4 grade Celsius, iar maximele s-au oprit în zonele joase la 5-7 grade Celsius. Reprezentanţii Centrului au anunţat că vremea va fi rece până în această dimineaţă, când precipitaţiile se vor opri, temperaturile maxime urmând să fie de 7-8 grade Celsius, în timp ce mi­nimele vor fi între minus 5 şi minus un grad Celsius. În cursul dimineţii de ieri, circulaţia rutieră pe DN 1 A, care face legătura între Ploieşti şi Braşov, a fost parţial blocată la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce mai multe TIR-uri neechipate de iarnă nu au mai putut înainta din cauza zăpezii aşternute pe carosabil. Traficul a fost reluat după ce în zonă s-a intervenit cu materiale antiderapante. Tot ieri, circulaţia feroviară pe secţia Braşov – Predeal a fost blocată timp de cinci ore, din cauza mai multor copaci care au căzut pe linia de cale ferată între staţiile Predeal – Timişu de Sus – Dârste. Cinci trenuri de călători au înregistrat întârzieri cuprinse între 32 şi 240 de minute, călătorii fiind îndrumaţi spre alte trenuri de legătură.

Primele ninsori au căzut şi în Harghita. Potrivit meteorologilor, în pasul Bucin, unde a nins toată noaptea de sâmbătă spre duminică, stratul de zăpadă a ajuns ieri-dimineaţă la 3 centimetri, iar termometrul a arătat minus un grad Celsius. Cel mai frig a fost însă pe Vârfurile Călimanilor, minus 5 grade Celsius, stratul de zăpadă atingând 4 centimetri. A nins şi în nordul judeţului Harghita, pe dealurile Sărmaşului şi în vârful Mădăraş, iar în staţiunea Harghita Băi zăpada a atins 15 centimetri. Accesul în staţiune s-a făcut ieri-dimineaţă cu dificultate din cauza ninsorii viscolite care a încărcat arborii de zăpadă. Prima zăpadă a căzut şi în zona Întorsurii Buzăului, stratul măsurând în medie 5 centimetri, în timp ce temperatura a coborât până la 0 grade Celsius. În schimb, la Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, ninsoarea a început încă de sâmbătă de la prânz astfel că ieri-dimineaţă stratul de zăpadă era de 21 de centimetri.  Peste 20 de centimetri a fost stratul de zăpadă depus şi în Masivul Parâng, la o altitudine mai mare de 1.800 de metri, în timp ce în Retezat a ajuns la o grosime de 10 centimetri. “Ninge de două zile, iar primii turişti au urcat deja în staţiunea Parâng. Zăpada poate fi întâlnită începând cu altitudinea de 1.100 de metri, iar la cota 1.500 măsoară 17 centimetri. La altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă depăşeşte 20 de centimetri”, a decla­rat ieri, pentru Agerpres, şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida.

Conform prognozei, la munte, la peste 1.600 de metri altitudine, va mai ninge şi temperaturile vor fi extrem de scăzute, în timp ce în zonele joase sunt aşteptate ploi consistente.

Click AICI pentru imagini in direct, pe webcam Jurnalul.ro

SURSA: http://www.jurnalul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…