Home Breaking News Stiri Exclusive Acad. dr. Ioan Pârvulescu – “Vitamine pentru gravide”

Acad. dr. Ioan Pârvulescu – “Vitamine pentru gravide”

4 min read
0
0
777

Acidul folic

Derivat al acidului pteroiglutamic (teropterină), acidul folic (Norit, 1922) se găseşte în cereale sub forma unui complex vitaminic (în medie 35μg%), iar dintre fructe, cele mai mari cantităţi se găsesc în lămâi (80μg%), banane (30μg%) şi portocale (23μg%); legumele conţin cantităţi reduse (10 – 20μg%).

Suplimentele de acid folic sunt necesare mai ales pentru femeile însărcinate, în perioada de gestaţie, altfel creşte rata avorturilor şi/sau a naşterilor premature; cât şi a copiilor ce prezintă probleme până la definitivarea maturizării constante a măduvei osoase hemato-formatoare/perioada SRE, în care timusul se atrofiază treptat. Nu trebuie pierdută din vedere asocierea teropterinei cu acid ascorbic şi ciancobalamina, provenite din surse naturiste ecologice, infuzii de: urzică (30%), măceş (30%) şi suc de lămâie – 40%, câte 3-4 ceaiuri instant/zi, regim igienico-dietetic echilibrat, bogat în fructe: citrice, mere (pentru pectine) etc.
Resursele de plante medicinale ale acidului folic sunt comune, cu acelea ale ciancobalaminei şi acidului ascorbic.

Biotina

Vitamina H (Szent-György, 1940) se găseşte în cele mai multe vegetale (cu excepţia cerealelor şi a nucilor). În condiţii fiziologice, majoritatea necesarului de biotină a organismului este asigurat de bacteriile intestinale. Se admite că pentru om este nevoie de o cantitate 150 – 300μg biotină – zilnic.

Deficienţa de biotină (coenzima R) se caracterizează prin dermatită eczematoasă, alopecie, spasme ale membrelor inferioare, pareză şi paralizie. Este foarte important de avut în vedere că administrarea de antibiotice şi sulfamide, din medicina alopatică, impun concomitent şi un aport suplimentar vegetal susţinut de biotină ştiut fiind paradoxul, prin care se produce creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice, aceleaşi la care alte categorii de bolnavi sunt sensibile. De fapt, lipsa asocierii concomitente a unui regim igienico-dietetic bogat în legume (biotină) şi fructe (acid ascorbic), face ca resursele de coenzimă R să scadă drastic, determinând un tablou simptomatologic foarte asemănător – la scară – cu acel din administrarea citostaticelor în bolile consumptive (neoplazice) ori cel din cobaltoterapie, chiar efectuată pe zone limitate (ignipunctură). Se pare că tratamentele citostatice sau prin iradiere consumă practic toată coenzima R din organism aşa explicându-se efectul favorabil al curelor naturiste, exclusiv din legume proaspete ori fructe (şi pentru acidul ascorbic – un important antioxidant) [Pârvulescu, 2004].

SURSA: http://ziarulzidul.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…