Home Breaking News Stiri interne Adrian Cocosila: Rusinea – “…ochii simtirii pacatoase”

Adrian Cocosila: Rusinea – “…ochii simtirii pacatoase”

4 min read
0
0
265

Din Sfanta Scriptura aflam ca pana la caderea in pacat, Adam si Eva erau goi si nu se rusinau (Geneza 2, 25). Dupa gustarea din pomul oprit, se precizeaza in Scriptura ca celor doi “li s-au deschis ochii” (Sfantul Ilarie spune ca s-au deschis alti ochi ai lor, ochii simtirii pacatoase). Este momentul in care apare rusinea. Aceasta ii descopera omului ca ceea ce a facut se opune vietuirii curate in care s-a aflat. Cat timp cei doi se aflau in ascultare fata de Dumnezeu, se iubeau curat si rusinea le era straina.

Rusinea in fata goliciunii care insoteste caderea, il face pe om sa caute sa se imbrace, sa-si ascunda trupul de cel de langa el. Daca pana la caderea in pacat, omul traia curat, dupa despartirea de Dumnezeu, ajunge sa se apropie de tot ce-l inconjoara intr-un mod patimas.

Din aceasta cauza, Adam nu-i mai apare Evei ca fiind o parte din ea, ci un strain, care nu o mai priveste cu dragoste, ci o vede ca pe un obiect al dorintei si placerii sale. Stiind ca acest lucru nu se petrecea inainte de cadere, rusinea ajunge sa exprime sentimentul de a nu putea exista in ochii altuia intr-un mod cazut. Asadar, sentimentul rusinii apare o data cu devierea de la firescul asezat de Dumnezeu in creatie.

Modul de a rezolva problema rusinii nu tine de uitarea ei, ci de infruntarea acesteia. Rusinea iti descopera ca fiinta ta a fost ranita. A nu mai tine seama de rusine, inseamna a mari rana, in loc de a cauta vindecarea.

E adevarat ca nu tot timpul implinim cuvintele Mantuitorului. Ca in viata sunt momente in care cadem atat de mult, incat ne este rusine sa marturisim caderea. Parintii au afirmat ca diavolul cauta sa-i ia omului rusinea inainte de savarsirea unui pacat si i-o daruieste in momentul in care acesta doreste sa puna inceput bun in viata sa, cand cauta sa-si marturiseasca pacatul inaintea duhovnicului. Mai mult, diavolul vrea chiar sa ne sporeasca rusinea, pentru a ne duce la deznadejde, la credinta ca nu mai avem salvare.

Faptul ca pentru multi semeni rusinea a disparut, nu inseamna ca acestia s-au ridicat la dragostea de dinainte de caderea in pacat. E doar dovada faptului ca iubesc pacatul, ca diavolul are stapanire asupra lor, de vreme ce ei considera de exemplu ca nu e rusinos sa te prostituezi.

Adrian Cocosila

SURSA: http://www.crestinortodox.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Ce mananci in vacanta? TOP 5 SFATURI utile pentru o alimentatie sanatoasa

Planificarea unei vacante ofera cu siguranta o stare de bine si sentimente pe masura. Pe l…