Home Afla si tu despre Vitamina Bunei Dispozitii

Afla si tu despre Vitamina Bunei Dispozitii

3 min read
0
0
243

Supranumita si “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performantei intelectuale”, vitamina B1 (tiamina) este indispensabila sanatatii fizice si psihice, avand efecte benefice asupra sistemului nervos, dar si la nivelul muschilor si chiar al inimii.

Unde gasim surse de vitamina B1?

Tiamina se gaseste in special in cereale integrale, in orez nedecorticat, in drojdia de bere, in alune, in lapte gras, iaurt, in cartof (dar nu prajit), tarate, organe, carne slaba si in majoritatea legumelor.

Prepararea termica distruge insa vitamina B1, de aceea pentru a o asimilia se recomanda sa mancati cereale integrale, alune, legume crude etc.

Cum se manifesta carenta de vitamina B1?

Carenta tiaminei se manifesta prin stare de oboseala, lipsa senzatiei de odihna la trezirea de dimineata, dezechilibre ale metabolismului glucidic cu acidoze grave care afecteaza functia musculaturii scheletice si a sistemului cardiovascular, acumularea acidului lactic si piruvic,in sange si tesuturi, si care in final se elimina prin urina etc. Carenta de vitamina B1 duce la boala Beri-Beri.

Boala se manifesta la sugar in primele 6 luni de viata prin: hiporeflectivitate, tahipnee, varsaturi, diaree, tahicardie, hepatomegalie, paloare, astenie etc.

La copil se intalneste strabismul, mersul dificil, depresie, scaderea acuitatii simturilor, astenie, scaderea capacitatii de memorare si de activitate fizica, tulburari de personalitate si chiar atrofie musculara.

La adult carenta tiaminei se manifesta prin astenie, dureri de cap, insomnie, oboseala intensa, scaderea capacitatii de atentie si memorare, tulburari de personalitate, scaderea capacitatii musculare, chiar pana la parestezii sau pareze. Palpitatii, tahicardie, aritmie, edeme, scaderea poftei de mancare, constipatie, scaderea tesniunii arteriale etc.

Cand apare carenta de vitamina B1?

Carenta de tiamina apare atunci cand:
– Sunt consumate in exces glucide rafinate: zaharuri, bomboane, dulciuri din comert, prajituri, ciocolata etc.
– In cazul tratamentelor cu antibiotice;

SURSA: http://healthy.kudika.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…