Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia Al VII-lea Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din România – Sinaia, 17-19 mai 2013

Al VII-lea Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din România – Sinaia, 17-19 mai 2013

6 min read
0
0
389

totpal daily newsÎntre 17-19 mai 2013, va avea loc la Sinaia al VII-lea Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din România (U.C.M.R.) – federația natională înființată în 2005, ce reunește asociații profesionale ale mediatorilor din fiecare județ al României.

La Congres sunt invitați mediatorii-membri ai U.C.M.R., detaliile privind locația, ordinea de zi și înscrierea urmează a fi publicate pe www.ucmro.ro și prin newsletter-ul U.C.M.R. Pentru participare nu se percepe nicio taxă, fiind însă necesară confirmarea prealabilă a înregistrării la office@ucmro.ro.

Desfășurat sub denumirea “10 ani de mediere”, Congresul va celebra începuturile profesiei de mediator în România, fondată prin proiectul inițiat de Ambasada SUA, Ministerul Justiției și Baroul Dolj. Astfel, încă din mai 2003 a fost înființat Centrul-Pilot de Mediere din Craiova, unde au fost pregătiți primii mediatori. Începând cu anul 2005, Centrul-pilot a derulat programul național de formare a mediatorilor cu sprijinul Centrului Cultural al Ambasadei SUA, Ministerului Justiției și al barourilor din România. În acest fel, s-au înființat centre de mediere în fiecare județ, care s-au constituit ulterior în Uniunea Centrelor de Mediere din România.

În prezent, Uniunea Centrelor de Mediere din România își asumă rolul unui instrument de pace socială în cadrul comunității.

Astfel, numeroase programe de diseminare a informațiilor din domeniu au fost dezvoltate, în scopul de a promova avantajele medierii ca o modalitate de a pune capăt conflictelor, atât pe plan național, cât și european. Evenimente speciale au avut loc în 2012-2013 în Bruxelles (Belgia), în parteneriat cu Arthis – Maison Culturelle Belgo-Roumaine, în Kerkyra (Grecia), în parteneriat cu Hellenic Mediation&Arbitration Centre și in Londra (Marea Britanie), în parteneriat cu Ambasada României și The British-Romanian Chamber of Commerce, în cadrul unei campanii adresate comunităților române din diaspora, dar și schimbului de bune practici și know-how cu organizațiile ADR locale.

U.C.M.R., de asemenea, a militat pentru obținerea recunoașterii sale ca o structură națională relevantă a rezolvării alternative a litigiilor. Anul 2011 a fost puntea de plecare în stabilirea de parteneriate cu Institutul Diplomatic Român și Uniunea Camerelor Bilaterale de Comerț și Industrie din România.

În acelasi sens, U.C.M.R. si-a propus să sprijine pregătirea la un standard ridicat a profesioniștilor din cadrul organizațiilor membre, pentru a deveni un etalon de calitate, iar profesioniștii să vadă în promovarea medierii o vocație. Astfel, mediatori din cadrul Uniunii au luat parte la cursuri de dezvoltare și au primit certificări internaționale de la organizații de renume din domeniu: The Lord Slynn of Hadley European Law Foundation de la Londra si Serviciul Federal Mediere si de Conciliere, din Washington DC, Statele Unite ale Americii.

În România a intrat recent în vigoare reglementarea privind informarea obligatorie cu privire la avantajele medierii în mai multe domenii, anterior recurgerii la instanța de judecată. În paralel, Parlamentul European și Comisia Europeană au adoptat mai multe instrumente legislative privind rezolvarea alternativă a disputelor în domeniul economic,business-to-business și al protecției consumatorului, business-to-consumer.

În acest fel, se confirmă faptul că profesia de mediator a atins un statut stabil în societatea românească și reprezintă o funcție socială esențială.

SURSA: http://www.juridice.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…