×

Albumul de familie: CENTENAR

Albumul de familie: CENTENAR

1x5 Albumul de familie: CENTENARPe data de 26 noiembrie a anului 1910, într-o zi cu ninsoare apoasă ca acum, începeau în Sinaia lucrările de execuţie ale hotelului Palace. Clădirea se ridica pe un teren ales cu grijă, în parcul central al oraşului, pe amplasamentul primului hotel al staţiunii (1871) distrus într-un incendiu, şi mai apoi al Stabilimentului Băilor de Hidroterapie, mistuit de asemeni de flăcări. Iniţiativa a aparţinut societăţii ”Sinaia” constituită tot în acel an de Eforie ca urmare a unei dezvoltări turistice nemaiîntâlnite a staţiunii, societate cu capital românesc şi englezesc, ce avea ca scop bine definit construirea la Sinaia a unui Cazinou, a unui mare Hotel de lux şi a unei Săli a sporturilor, toate amplasate în parc, pe locul clădirilor arse.
S-a lucrat fără întrerupere toată iarna, clădirea fiind înconjurată cu pereţi din rogojini care se înălţau odată cu zidurile. Şantierul era permanent încălzit cu sobe unde ardeau lemne sau rumeguş, iar cele trei coşuri mari prin care ieşea fumul făceau ca şantierul să pară de departe un mare vas de croazieră care pufăie domol, tras la ţărm. Coloanele de căruţe cu care erau aduse fără întrerupere materialele de construcţie, se întindeau pe toată Posada, până la intrare în Comarnic. Deşi cărămida se căra pe schele cu spinarea, nefiind nimic mecanizat la acea dată şi se zidea pe timp de iarnă la căldura focurilor, viteza de construire a fost neînchipuit de mare pentru acea vreme. Pe şantier au fost aduşi meşteri italieni, sârbi şi turci, unii veniţi de pe şantierele Peleşului, mulţi dintre ei rămânând în zonă şi dând numele unor familii ca: Vivarelli, Plazotta, Mauriciu. În acelaşi timp, în care se zideau etajele, nivelele inferioare erau finisate astfel încât, atunci când se lucra la acoperiş, parterul începuse deja să fie mobilat. În iulie 1911 (adică după doar 9 luni de zile) clădirea era terminată şi pereţii din rogojini au fost îndepărtaţi, lăsând să se vadă acest minunat hotel de mare lux care cuprindea 150 de garsoniere şi apartamente, saloane elegante, dar şi camere pentru personal şi servitori (la mansardă). Pe pliantul de prezentare al hotelului existent în momentul inaugurării era scris: ”telefon în toate camerele, pension, restaurant, bar, dancing, la Sinaia – staţiune climaterică europeană, situată pe ruta trenurilor Orient-Express şi Alberg-Express”.
Minunatul edificiu este de factură clasică cu evidentă influenţă franceză, fiind executat după planurile lui Petre Antonescu (autorul Cazinou-lui şi al clădirii Secţiei CFR-L5), mare parte din desene fiind făcute în atelierul marelui arhitect de la Paris. Chiar dacă dispunea de o dotare de vârf şi folosea soluţii tehnice inovatoare pentru acea epocă (bucătărie cu utilaje moderne, gheţărie, spălătorie, crematoriu pentru gunoi, încălzire centrală, un tunel de legătură cu Cazinoul), hotelul trece printr-o primă etapă de modernizare în 1928, urmată de alte intervenţii, cea din 1965 (când este cunoscut sub denumirea de hotel Postăvarul), cea mai radicală din 1983 coordonată de regretatul arh. Constantin Rulea şi ultima din 2001 (când s-a făcut clasificarea la 4*), intervenţii care au adus clădirea iniţială în starea în care o găsim azi.
La 100 de ani de la demararea lucrărilor de construire ale hotelului Palace, s-a organizat o conferinţă de presă ce marchează începerea manifestărilor culturale legate de ”Centenarul hotelului Palace”, care se vor derula până în iunie 2011, cuprinzând în fiecare lună evenimente semnificative dintre care enumerăm: concursuri de desene şi fotografii pentru copii şi elevi, expoziţii despre clădirile reprezentative din Sinaia, cu desenele arhitecţilor Paul Smărăndescu şi Petre Antonescu, trienala de restaurări din România, conferinţe şi sesiuni de comunicări legate de evoluţia urbanistică a oraşului, de arhitectura de vilegiatură din România sau de influenţele arhitecturii franceze, lansări de carte despre istoricul hotelulului şi reeditarea albumului Petre Antonescu, realizarea unei emisiuni filatelice şi numismatice aniversare, concerte, mese rotunde tematice sau înfiinţarea asociaţiei hotelurilor centenare. Această acţiune este o binevenită replică de normalitate la cenuşiul continuu al zilelor de astăzi motiv pentru care le doresc organizatorilor mult succes.  arh. Nicolae Dan MANEA

Partajează acest conținut:

Eu sunt principalul “vinovat” pentru existenta acestei publicații electronice, pretențios numita “Revista”, care își consuma existenta acum în mediul virtual. Sunt un simplu blogger, fără veleități de jurnalist sau studii de specialitate în acest domeniu, fiind economist la baza și manager în activitatea profesionala. Aceasta revista este pentru mine, în primul rand, un hobby, un rezultatul al unei munci zilnice susținută cu mare pasiune și dragoste de tot ce tot ce înseamna frumos în viata (caractere, fapte, locuri), veștile bune și gândirea pozitiva în special, din simpla dorința de a COMUNICA și de a fi mai aproape de OAMENI.

Publică comentariul

You May Have Missed