Home Amintiri cu Neagu Djuvara pe Valea Prahovei

Amintiri cu Neagu Djuvara pe Valea Prahovei

5 min read
0
0
461

Istoricul Neagu Djuvara se află într-o scurtă vacanţă în Sinaia, pe meleagurile unde a copilărit.

În cursul săptămânii trecute, marea personalitate contemporană a vizitat Mănăstirea Sinaia, apoi a trecut pragul Centrului Cultural „Carmen Sylva” – fosta şcoală -, unde s-a întâlnit cu membrii clubului seniorilor.

Aici, după aproape 90 de ani, Neagu Djuvara a trăit nostalgia vremurilor în care a ţinut pentru prima oară peniţa în mână. La cei 95 de ani, istoricul şi-a adus aminte cu plăcere de primii ani petrecuţi în staţiune .„Am venit în Sinaia în 1924, la vârsta de opt ani. Am stat patru ani la Sinaia, din care trei ani la şcoala primară, iar un an la gimnaziu, care se deschisese cu câţiva ani înainte pe strada Cuza Vodă. Ceea ce era impresionant, chiar venind de la Bucureşti, şcoala aceasta era foarte bine înzestrată. Fusese o şcoală inaugurată de regina Elisabeta. Era o şcoală mai bună decât în Bucureşti”, a spus Neagu Djuvara.

A onorat o invitaţie

Ideea de a vizita Centrul Cultural „Carmen Sylva” a venit din partea edilului sinăian. „Orice clipă petrecută cu Neagu Djuvara este extraordinară. Am ţinut neapărat să-l aduc la Centrul Cultural „Carmen Sylva”, să vadă cum arată, mai ales că ştiam că a învăţat cândva aici. Întâlnirea cu membrii Clubului Seniorilor a fost de asemenea interesantă, deoarece aceştia i-au pus şi întrebări legate de politica actuală. Bineînţels, domnul Djuvara a răspuns într-un mod diplomatic”, a spus Vlad Oprea.

Pentru săptămâna aceasta, istoricul are programată o întâlnire cu elevii Colegiului „Mihail Cantacuzino”, pentru o scurtă lecţie de istorie. Neagu Djuvara este unul dintre cetăţenii de onoare ai oraşului Sinaia.

Istoricul Neagu Djuvara iubeşte Sinaia

Vlad Oprea: „Orice clipă petrecută cu Neagu Djuvara este extraordinară.”

Neagu Djuvara este cetăţean de onoare al oraşului Sinaia, distincţie pe care a primit-o anul trecut, în decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Primarul oraşului, Vlad Oprea, a propus ca domnului Neagu Djuvara să-i fie acordat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Sinaia. Domnul Djuvara a absolvit cursurile şcolii primare la Sinaia, apoi a urmat cursurile colegiului din vremea respectivă.

În activitatea sa la Paris, în perioada comunistă, Neagu Djuvara a promovat valorile României, dar şi oraşul Sinaia. „Doresc să acordăm titlul de Cetăţean de onoare al oraşului domnului Neagu Djuvara pentru contribuţia la promovarea României şi la susţinerea unei Românii democrate în perioada comunistă, din 1944 până în 1989. De asemenea, doresc să-i oferim acest titlu pentru legătura pe care a avut-o cu Sinaia, pentru publicitatea pe care a făcut-o oraşului nostru. A făcut şcoala primară aici, iar în toate emisiunile la care a fost invitat, amintea cu plăcere de oraşul nostru”, a spus Vlad Oprea.

Consilierii sinăieni, indiferent de culoarea politică, au votat pentru acest proiect, iar oraşul nostru se va putea mândri că domnul Neagu Djuvara este Cetăţean de onoare.

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …