Home Breaking News Stiri Exclusive Anca GOJA: “Muzica si Poezie de ziua Lui Eminescu la Biblioteca Judeteana din Baia Mare”

Anca GOJA: “Muzica si Poezie de ziua Lui Eminescu la Biblioteca Judeteana din Baia Mare”

4 min read
0
0
486

Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, ce coincide cu Ziua Culturii Naţionale, a fost marcată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” cu o zi mai devreme, adică sâmbătă, 14 ianuarie, în prezenţa unui public numeros. La evenimentul de la bibliotecă a participat şi o delegaţie coreeană, care a vizitat, cu această ocazie, primul Colţ Coreean din lume, deschis în această locaţie.

Dr. Teodor Ardelean, directorul bibliotecii, a fost cel care a vorbit auditoriului despre poetul naţional: „Mântuitorul nostru în limbă este Mihai Eminescu. Au început cârcotaşii să lucreze şi la acest piedestal, dar n-au reuşit să dărâme monumentul, pentru că el e în noi. Noi îl cântăm pe Eminescu de câte ori avem sufletul încărcat de o povară. Ne-a lipsit Eminescu şi Îi mulţumim lui Dumnezeu că ni l-a dat. Nu ştiu ce ne-am fi făcut fără el în acele vremuri…”.

Studentul Răzvan Marton a lecturat o poezie de Mihai Eminescu, iar Corala Armonia, dirijată de prof. Mihaela Bob Zăiceanu, a interpretat cântece pe versuri ale Luceafărului poeziei româneşti, precum şi câteva prelucrări folclorice. „În fiecare an, Corala Armonia învaţă un cântec eminescian nou”, a dezvăluit dr. Teodor Ardelean, aprobat fiind de membrii corului condus de Alexandru Nicolici.

Sărbătoarea poeziei şi a cântecului a fost încheiată de recitalul Casandrei Maria Hauşi, care a interpretat inclusiv balade de pe albumul ce poartă prenumele mamei sale, „Doina”, material discografic ce va fi lansat în curând. Casandra Maria Hauşi i-a mulţumit, cu această ocazie, etnologului Pamfil Bilţiu, care i-a oferit o parte dintre doinele cuprinse pe album. Interpreta, care a devenit cunoscută după ce, în urmă cu doi ani, a obţinut trofeul „Maria Tănase” la cel mai cunoscut festival-concurs folcloric din ţară, interpretează, cu vocea sa inconfundabilă, hori cu noduri, cu sau fără acompaniament, aducând în actualitate cântece autentice străvechi care riscă să fie uitate în acest peisaj plin de stridenţe şi kitsch al „muzicii populare” actuale.

Să nu uităm că „Ziua lui Eminescu e în fiecare zi, pentru că în fiecare zi vorbim româneşte”, vorba directorului Teodor Ardelean…

Anca GOJA
Baia Mare
17 ianuarie 2011
Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…