Home Breaking News Stiri interne Ar fi putut fi Prima Doamnă a României. Poliana Cristescu face azi bani din consultanţă şi PR

Ar fi putut fi Prima Doamnă a României. Poliana Cristescu face azi bani din consultanţă şi PR

13 min read
1
0
5,270

VerticalNews deschide azi serialul dedicat celor mai discrete personaje feminine din România cu Poliana Cristescu.

Este, într-adevăr, una dintre cele mai discrete românce, puţine taine ale sale fiind cunoscute de publicul larg. Se ştie că a fost prima soţie a lui Nicu Ceauşescu, cel despre care se spunea că ar fi urmat la conducerea ţării, dacă nu ar fi venit Revoluţia din 1989. În vremea căsătoriei, românii au invidiat-o, dar şi căinat-o pentru că viaţa lângă „prinţişor” nu era deloc comodă, dimpotrivă. După Revoluţie, Poliana a dispărut. S-a retras într-un colţ, departe de toată lumea, având încredere doar în familie şi într-o mână de prieteni, familia milionarilor Păunescu.
Acum, graţie vechii amiciţii care o leagă de Viorel şi George Constantin Păunescu, Poliana Cristescu trăieşte bine mersi de pe urma firmei de consultanţă Publisis Consult, companie care îi asigură un venit lunar de peste 3.500 de euro.
Datorită Publisis Consult, Poliana este angrenată şi în alte activităţi economice ale imperiului deţinut de fraţii Păunescu. În părţi din grupul de firme aflat în proprietatea familiei (portofoliu ce valorează peste 550 de milioane de euro) este implicată, ca acţionar, şi Polyana Luminiţa Daniela Cristescu.

Credincioasă, a dat bani pentru construcţia unei biserici

Acţivităţile economice nu sunt singurele legături pe care discreta doamnă le are cu familia Păunescu. Ea are şi o legătură afectivă cu protectorii ei, fiind alături de aceştia la mai toate reuniunile şi petrecerile acestora. În contradicţie cu trecutul său comunist, Poliana Cristescu a dovedit în ultimii ani că este o femeie foarte credicioasă. Anul trecut, ea a donat o parte din câştigurile sale pentru construirea Bisericii din Rediu-Scorinţi, Protopiatul Hârlău, din judeţul Iaşi. A făcut acest gest alături de frumoasa actriţă Monica Bârlădeanu, iubita lui Bobby Păunescu.

ISTORIE: Ce se ştie

Despre Poliana (Polyana, cum apare în actele de stare civilă) Luminiţa Daniela Cristescu se cunoaşte că a fost soţia lui Nicuşor Ceauşescu. O soţie refuzată de „moştenitorul” comunist încă din ziua nunţii, dar care, şi din acest motiv, a fost unul dintre puţinii oameni care au avut acces la sufletul Elenei Ceauşescu, fosta soacră. Detalii despre căsătorie, precum şi motivele susţinute de diverse personaje din anturajul lui Nicu Ceauşescu, puteţi citi aici.
Ce s-a mai „anunţat” prin presă despre Poliana?
Că a fost, datorită inteligenţei sale, a ambiţiei, dar şi pentru că era membră a familiei conducătoare, preşedinte al Consiliului Naţional al Pionierilor, membru de vază în structurile înalte ale Partidului Comunist Român, având sub aripa protectoare peste 2,5 milioane de şcolari.
După divorţul de „prinţişor”, solicitat de acesta după un an şi jumătate de aşa-zis mariaj, Poliana a fost exilată la baza „Cutezătorii” din Tei, dar a rămas în Comitetul Central al PCR,  reprezentând judeţul Iaşi.
Se mai ştie că a rămas să locuiască într-o casă naţionalizată, preluată de pe vremea comuniştilor. În 22 decembrie 1989, seara, după fuga foştilor socri Nicolae şi Elena Ceauşescu, vila în care locuia (locuieşte) Poliana a fost luată cu asalt de „revoluţionari”. S-a spus atunci că toaletele fuseseră înfundate din cauza teancurilor de bani (zeci, poate sute, de mii de lei, la vremea aceea o avere) aruncate de fosta noră a dictatorilor. A fost arestată o perioadă, iar după eliberare s-a ascuns cât mai departe de ochii lumii.

ISTORIE: Ce nu se ştia

 

VerticalNews ţine cont de dorinţa doamnei Cristescu şi nu va publica, deocamdată, fotografii actuale şi nici nu va divulga alte detalii personale.
La mai bine de 21 de ani de la Revoluţie, Poliana Cristescu a rămas aproape neschimbată, poate uşor mai plinuţă, deşi a trecut graniţa celor 50 de ani. Este căsătorită şi are o fiică, Liliana.
Deşi foarte caldă şi binevoitoare, Poliana Cristescu nu se apropie de oameni, încercând pe cât posibil să evite orice contact cu necunoscuţii. La firma pe care o administrează direct, Publisis Consult, are doar un angajat, o persoană la fel de discretă şi de încredere. Licenţiată în filosofie, Poliana dovedeşte un real simţ al afacerilor. Se spune că în acest caz şi-a moştenit tatăl, manager de succes în comunism, fost director al fabricii de pâine „Spicul de aur” din Târgovişte. La birou, în buricul Capitalei (gard în gard cu sediul Ministerului de Interne), vine îmbracată modern, preferând modelele office de la Chanel. Pentru ţinutele casual foloseşte piese de îmbrăcăminte marca Burberry.

Consolată de Elena Ceauşescu

„Era foarte inteligentă. Foarte cumsecade, vorbea frumos cu toată lumea şi ajuta pe oricine. Elena Ceauşescu era fermecată de ea. I-ar fi făcut orice poftă, orice ar fi dorit, ea care nici cu proprii copii nu se purta prea mămos. Pe noi ne-a ajutat de multe ori insuflându-i Tovarăşei ideile noastre. Aşa am reuşit să  scăpăm de multe probleme şi să aducem bunul-gust în clădirile mastodont ordonate de Ceauşescu, mai ales cele care se construiau lângă Casa Poporului”, a rememorat pentru VerticalNews arhitectul Camil Roguski, un apropiat al familie Ceauşescu. Venerabilul îşi mai aminteşte că imediat după nuntă, la o sindrofie organizată de cuplul Ceauşescu la Cazinoul din Sinaia (cel mai probabil Revelionul din 1983), Nicuşor şi-a părăsit la masă proaspăta soţie şi a fugit, „ca un derbedeu, sus, la Cota 1.400, unde  îl aştepta gaşca, cu Serghei Mizil, Jean Maurer şi Mădălin Voicu în frunte. Elena Ceauşescu a fost foarte supărată atunci şi a consolat-o toată noaptea pe micuţa Poliana. De atunci, ele practic nu au mai fost despărţite”.
Cuvinte frumoase despre Poliana sunt rostite şi de „fetele” pe care familia Ceauşescu le avea în casă. Femei de la ţară, obişnuite cu munca grea şi vorba aspră, menajerele erau vrăjite când intrau în contact cu Poliana. „Vorbea frumos, calm şi cald cu toată lumea. Avea mult bun-simţ şi era extrem de respectuoasă”, îşi amintesc slujnicele.

Prea preţioasă pentru „Prinţişor”

Tocmai aceste calităţi, prin care a impresionat şi impresionează şi azi, i-au făcut rău Polianei. Nicu Ceauşescu, în ciuda aerului de rebel şi mascul dominant, era potrivit multor mărturii (printre care cele ale fostei iubite Daniela Vlădescu) un „copil timid”. Inteligenţa, bunul-simţ şi candoarea Polianei l-au inhibat puternic pe „Prinţişorul” obişnuit să se distreze cu starlete, recepţionere şi sportive.
În încercarea noastră de a prezenta un tablou cât mai real al discretei Poliana Cristescu, am folosit date publice oferite de Recom sau alte instituţii ale statului, mărturii ale unor apropiaţi ai familiei Ceauşescu şi Păunescu.

Vreţi să aflaţi cum s-a căsătorit Poliana cu Nicu Ceauşescu, citiţi aici.
Fotografiile folosite sunt marca Rompres.
Maria Dumitran

SURSA: http://verticalnews.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

One Comment

  1. ANTOANETA

    1 martie 2012 at 12:30 PM

    Ma intreb daca nu cumva Dna.Poliana Cristescu nu este cumva ruda cu Dnul.Ex Col.Seful de Cercetari al Un.Mil.01417 din Targoviste VIOREL CRISTESCU,Ex.Ofiter care a contribuit la asasinarea sotilor Ceausescu?In acest caz ,ar fii o “bomba” pentru Istoria Romaneasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…