Home Breaking News Stiri Prahova Arhiepiscopia Bucureştilor s-a hotărât reînfiinţarea Mănăstirii Brebu din judeţul Prahova

Arhiepiscopia Bucureştilor s-a hotărât reînfiinţarea Mănăstirii Brebu din judeţul Prahova

9 min read
0
0
416

În anul 2012, în Arhiepiscopia Bucureştilor s-a hotărât reînfiinţarea Mănăstirii Brebu din judeţul Prahova, iar obştilor monahale din mănăstirile şi schiturile eparhiei li s-au adăugat 27 de vieţuitori. În continuare, într-un articol din Ziarul Lumina sunt arătate o parte din activităţile Sectorului exarhat al Arhiepiscopiei Bucureştilor:

În cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor se află 43 de unităţi monahale: 35 de mănăstiri, 3 schituri, 3 metocuri şi două stavropighii patriarhale. În cadrul acestor aşezăminte, trăiesc, se roagă şi îşi desfăşoară activitatea 261 de călugări şi 526 de monahii şi surori, în total 787 de vieţuitori în mănăstiri, schituri şi metocuri. În anul 2012, obştilor monahale li s-au adăugat 27 de vieţuitori care au fost închinoviaţi. Au fost săvârşite trei hirotonii întru ieromonah, 11 tunderi în monahism şi 4 rasoforii. În luna mai 2012, Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor a hotărât reînfiinţarea Mănăstirii Brebu, din judeţul Prahova, şi a fost numită în ascultarea de stareţă monahia Mateea Popescu, din obştea Mănăstirii Cornu din judeţul Prahova. Sectorul exarhat a întocmit documentaţia necesară acordării următoarelor ranguri şi distincţii: Crucea patriarhală pentru un părinte, rangul de protosinghel pentru cinci părinţi şi Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ pentru doi stareţi şi două stareţe.

Lucrări de construcţie, renovare şi restaurare

În anul 2012 s-au efectuat lucrări de construcţie, renovare şi restaurare la următoarele mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor. La Mănăstirea Caraiman a fost finalizat şi inaugurat Centrul cultural-pastoral „Sfânta Cruce“. La  Mănăstirea Cernica s-au desfăşurat lucrări de construcţie la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Ostrov şi la acoperişul Bisericii „Sfântul Gheorghe“. La Mănăstirea Pasărea au fost făcute ample lucrări de restaurare la biserica mare: schimbarea pardoselii, schimbarea instalaţiei electrice, refacerea mobilierului. La Mănăstirea Suzana au fost continuate lucrările de restaurare la casa arhierească, iar la Mănăstirea Snagov a fost construit un altar de vară. La Mănăstirea Turnu s-au continuat lucrările la pridvorul bisericii, iar la Schitul Darvari a fost făcut un sistem nou de canalizare pentru apele pluviale şi un sistem de degivrare pentru gheaţa de pe acoperiş. La Mănăstirea Radu Vodă a fost amenajat şi inaugurat Centrul social-cultural „Sfântul Nectarie“, iar la Mănăstirea Ghighiu au fost continuate lucrările la noua stăreţie. La Mănăstirea Christiana au continuat lucrările de construcţie la noua biserică, iar la Mănăstirea Ţigăneşti au avut loc următoarele lucrări: acoperirea bisericii cu tablă de cupru, renovarea exteriorului şi construirea unui altar de vară. La Mănăstirea Ceptura s-au făcut lucrări la acoperişul bisericii şi s-a construit un altar de vară.

Realizări în plan liturgic şi cultural

În 2012, Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, Sectorul exarhat a organizat săvârşirea Tainei Sfântului Maslu de obşte în perioada Postului Mare la mănăstirile mari din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, prilej cu care au fost duse spre închinare moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă şi ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la Mănăstirea Căldăruşani. De asemenea, au fost organizate trei simpozioane cu tema „Sfântul Maslu şi îngrijirea bolnavilor“ la mănăstirile Radu-Vodă, Antim şi Ţigăneşti. Anul trecut au fost publicate Albumul-monografie al Mănăstirii Samurcăşeşti-Ciorogârla, precum şi minimonografii ale mănăstirilor  Ghighiu şi Christiana. Mănăstirea Antim din Bucureşti a editat în colaborare cu acad. Gabriel Ştrempel lucrarea „Revoluţiile Valahiei“, a lui Antonie Maria del Chiaro (Editura Basilica), iar Mănăstirea Sta-vropoleos şi Schitul Darvari au editat calendare bisericeşti cu icoane aflate în patrimoniul mănăstirii.

Noi centre la mănăstirile Caraiman şi Radu Vodă

În cadrul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor au avut loc anul trecut slujbe de sfinţire şi inaugurarea unor noi construcţii şi aşezăminte, care au fost săvârşite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: sfinţirea locului pentru noua biserica a Mănăstirii Cornu şi a noului corp de chili (8 mai 2012); sfinţirea bisericii din cimitirul Mănăstirii Ghighiu (26 mai 2012); slujba de resfinţire a Mănăstirii Stavropoleos (4 iunie 2012), sfinţirea Paraclisului chiriarhal „Schim-barea la Faţă a Domnului şi Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ de la Mănăstirea Caraiman, precum şi inaugurarea Centrului cultural-pastoral „Sfânta Cruce“-Caraiman (20 iulie 2012); sfinţirea altarului de vară de la Mănăstirea Ţigăneşti (15 august 2012); resfinţirea bisericii de la Mănăstirea Snagov (26 septembrie 2012); sfinţirea Centrului social-cultural „Sfântul Nectarie“ de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti (25 octombrie 2012). În perioada 22-25 iulie 2012, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat vizite canonice la mănăstirile Sinaia, Caraiman, Ghighiu, Turnu, Zamfira, Suzana şi Cheia din judeţul Prahova.

SURSA: http://www.basilica.ro

TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TNI anunta calendarul evenimentelor imobiliare

Odata cu relaxarea masurilor de restrictie, suntem tot mai aproape de revenirea la normali…