Home Breaking News Stiri Exclusive Arhitect Nicolae Dan MANEA: “Imaginea orasului Sinaia”

Arhitect Nicolae Dan MANEA: “Imaginea orasului Sinaia”

6 min read
0
0
534

Motto: “Pasivitate inseamna complicitate!”

Se spune ca reclama e sufletul comertului. Si reclama pe care o fac Sinaiei, spatiile comerciale situate in chiar centrul statiunii, respecta riguros aceasta regula. Gasesti la parterul caselor vechi aflate pe arterele centrale, spatii comerciale special amenajate in acest scop, inca din faza de constructie, care zac abandonate, cu geamurile sparte, cu gratii de fier la vitrine si cu usi zavorate de lacate ruginite, asa cum tot pe arterele centrale gasesti, ingramadite pe trotuar, gherete de tot felul si baraci improvizate din lemn,avand tot scop comercial.

Avem prin urmare spatii elegante pe care nu le folosim,pentru ca in schimb,sa ne lasam agasati pe trotuare si prin parcuri de o multime de noi improvizatii de ”spatii comerciale”. In loc sa utilizam riguros ceea ce avem, umplem centrul Sinaiei cu cotete, substituind un lucru bine facut cu o carpeala de duzina, acoperind imaginea eleganta a centrului vechi cu o cortina mototolita mirosind a chici.

Dar nu sunt ale noastre, casele care, la parter, adapostesc spatiile comerciale abandonate. Da, dar este orasul nostru si felul in care el arata ne intereseaza (sau asa ar trebui) pe toti. Si cum poti determina pe cineva sa renoveze si sa redeschida un astfel de spatiu? Pentru asta exista legi si regulamente locale menite se oblige proprietarul unei cladiri sa o intretina si pe urma, folosirea directa sau inchirierea unui astfel de spatiu aduce si un venit proprietarului. Bine, presupunand ca l-am convins, cu ce bani sa faca bietul om cuvenitele lucrari de reparatii? Spatiile de care va vorbesc sunt situate intr-o rezervatie de arhitectura. Pentru astfel de reabilitari sunt disponibili bani europeni la care cota nerambursabila ajunge pana la 95%. Ne trebuiesc doar proiecte! Avem spatii comerciale, avem determinarea de a le reabilita, avem si banii pentru asta. Ar trebui sa fie simplu si nu este asa pentru ca ne lipseste dorinta (si uneori interesul) de a o face.

Prin 1880, odata cu aparitia primului hotel (hotelul Sinaia) si a Bailor de Hidroterapie, in parcul central se deschide si bazarul, o constructie semicirculara din lemn, cu mici pavilioane de unde puteai cumpara jucarii, ilustrate si tutun, cadouri si amintiri dar si echipament pentru sport si excursii. Inca de atunci exista ideea logica de a centraliza aceste spatii comerciale, de a le creea o specificitate si de a le plasa impreuna, intr-o zona frecventata de localnici si turisti. Mai tarziu, mergand la plimbare pe bulevard (bd.Dimitrie Ghica) spre Palace, intalneai si frumosul chiosc de tutun, ziare, reviste si vederi din fata hotelului Parc, magazinul de articole de sport pentru vara si iarna al lui Albert Naht, standul de jucarii si amintiri al lui Shor dar si atelierul fotografic al lui Pilescu. Insirate pe promenada centrala, amplasate discret, cu firme dichisite si vitrine stralucind de curatenie, alternand cu renumitele restaurante Ungarth sau Bunescu, cu cofetariile Kalimzakis si Capsa sau cu bomboneria Suchard, toate aceste spatii, unde tot comert se facea, deveneu puncte de interes si uneori destinatii ale unei plimbari reconfortante de dupa-amiaza.

Astazi, parcurgand acelasi drum te impiedici la fiecare pas de chioscuri imprastiate pe trotuar care vand aceleasi lucruri cu aceleasi reclame stridente, pentru ca mai apoi, pe strada care urca spre Manastire (str.Octavian Goga) unde ar trebui sa gasesti cele mai selecte magazine, librarii, anticariate si galerii de arta, sa intalnesti in afara de haitele de caini agresivi si grupurile de turisti dezorientati, un lung sir, trist si dezolant, de cladiri si magazine abandonate, adica exact reclama pe care spatiile comerciale din centru, o fac statiunii Sinaia.

SINAIA, 26.05.2012,
in cadrul campaniei SALVATI SINAIA
arh. MANEA Nicolae Dan

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…