Home Breaking News Stiri interne ATENTIE, de azi 19 ianuarie 2013, intră în vigoare noul COD RUTIER!

ATENTIE, de azi 19 ianuarie 2013, intră în vigoare noul COD RUTIER!

11 min read
3
0
301

Permise de conducere pentru mopede, control al sănătăţii şoferului şi obligaţia bicicliştilor de a rula doar pe pistele speciale sunt modifi cările reglementate

De astăzi se aplică o nouă legislaţie în domeniul rutier. Vă prezentăm care sunt cele mai importante schimbări.

Permis de conducere pentru mopede. Acestea sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de carnet de conducere.

Examinarea medicală este obligatorie la fiecare reînnoire de permis. Prelungirea valabilităţii administrative a carnetului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute.

Bicicliştii sunt sancţionaţi dacă încalcă regulile de circulaţie. Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Cine nu respectă aceste norme poate fi sancţionat cu amendă sau cu de la 6 la 8 puncte-amenda dacă contravenientul este şi şofer auto.

Permisele de conducere au un nou model. Forma şi conţinutul carnetului de şofer sunt modificate, astfel încât documentul să corespundă modelului european.

Echivalări între categorii ale permiselor auto, conform cu legislaţie Uniunii Europene. Noile reglementări permit şi o serie de echivălări între anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere.

Permisul auto, eliberat începând de astăzi, poate fi echivalat în toate statele Uniunii Europene

SURSA: AEVZ.ro http://www.evz.ro/ 

Cod rutier 2013

Codul rutier va suferi modificari importante din 19 ianuarie 2013, cand noile reglementari din legislatia rutiera vor intra in vigoare. Cele mai multe noutati vizeaza permisul de conducere.

1) Se schimba modelul permiselor de conducere

Forma si continutul permisului de conducere vor fi modificate incepand din 19 ianuarie 2013, astfel incat documentul sa corespunda modelului european. In general, continutul permisului este acelasi, doar modul in care elementele sunt aranjate difera putin.

In plus fata de modelul actual, pe noile permise de conducere vor putea sa apara informatii despre problemele medicale ale conducatorului auto: daca poarta ochelari sau lentile de contact, daca are aparat auditiv sau proteza pentru unul sau mai multe dintre membre.

De asemenea, pe permis vor fi notate toate restrictiile pe care titularul le are la condus, cum ar fi restrictie la calatoria pe timpul zilei (de exemplu: o ora dupa rasaritul soarelui si o ora inainte de apus), restrictie la calatoria pe o raza de … km de la locul de resedinta a titularului sau doar in interiorul unui oras, in perimetrul unei zone/regiuni, conducere fara pasageri in habitaclul autovehiculului, etc.

Vechile permise de conducere raman valabile pana la expirarea perioadei lor de valabilitate, astfel incat conducatorii nu trebuie sa isi schimbe permisele odata cu aparitia celor noi. Ei isi vor pastra vechiul permis, urmand ca in momentul in care acesta expira sa li se elibereze documentul in noul format.

2) Scuterele, conduse numai cu permis

Potrivit noilor reglementari, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.

Moped = vehicul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric

                                                                                     Codul rutier

Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti.

Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor  si comportamentului.

Noile reguli precizeaza ca proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, conditiile de obtinere a permisului de conducere urmand sa se stabileasca prin regulament.

3) Vizita medicala, obligatorie pentru reinnoirea permisului

Noile reglementari rutiere stabilesc ca din 19 ianuarie prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.

Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale.

Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza  fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor. (niciun asemenea ordin nu a fost inca publicat – n.red.)

4) Echivalari intre categorii si subcategorii ale permiselor auto

Noile reglementari permit si o serie de echivalari intre anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere, necesare pentru transpunerea in legislatie nationala a anumitor  prevederi din Directiva 2006/126/CE, publicata in 30 decembrie 2006.

Astfel, categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care  au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise  de conducere dupa aceasta data in felul urmator:
a) categoria A cu categoria A;
b) categoria B cu categoria B;
c) categoria BE cu categoria BE;
d) categoria C cu categoria C;
e) categoria CE cu categoria CE;
f) categoria D cu categoria D;
g) categoria DE cu categoria DE;
h) categoria Tb cu categoria Tb;
i) categoria Tv cu categoria Tv;
j) categoria Tr cu categoria Tr;
k) subcategoria Al cu categoria Al;
l) subcategoria B1 cu categoria B1;
m) subcategoria C1 cu categoria C1;
n) subcategoria C1E cu categoria C1E;
o) subcategoria Dl cu categoria Dl;
p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

5) Actele normative care au adus aceste noutati

 • Noul model al permisului de conducere este prevazut in Ordinul MAI nr. 157/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 430 din 26 iunie.

 • Celelalte trei modificari sunt prevazute in Codul rutier, modificat prin Legea nr. 203/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012.

SURSA: http://www.avocatnet.ro/
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

3 Comments

 1. CORNEL

  19 ianuarie 2013 at 12:08 PM

  Buna ziua, sunt posesorul unui atv 125cc 15kw, ma acadrez la “AM.”.Doresc neaparat raspuns. O zi buna

 2. Conducator Auto

  19 ianuarie 2013 at 5:29 PM

  Buna ziua! Am o mare nelamurire cu privire la permisele auto. Cele pentru profesionisti expira la 5 ani. Daca al meu e valabil pana in 2016 mai este valabil ? Ma incadram in cei 10 ani…(l-am schimbat in 2006).

 3. Adela

  20 ianuarie 2013 at 12:42 PM

  Am un moped de 49 cmc si am atestatul acela, pe care l-am obtinut, bineinteles prin examen scris, as dori sa stiu daca mai ramane valabil, sau trebuie sa il schimb cu categoria AM, pentru ca din cate stiu, o lege nu poate fii data retroactiv, adica sa mi-l anuleze, va rog sa imi dati un raspuns cat se poate de repede, pentru ca niciunde nu scrie ce se va intampla cu noi cei care am absolvit cursul de legislatie rutiera si avem atestatul. NORMAL AR FII SA IL SCHIMBAM, NU SA IL ANULEZE!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…