Atenţie la modul în care faceţi saună
Sauna are multe efecte benefice asupra organismului, însă poate cauza hipertermia sau chiar decesul, dacă cei care o folosesc nu ţin cont de anumite reguli.
Acesta este sfatul medicilor pentru turiştii care vin la munte să se relaxeze. Majoritatea unităţilor hoteliere din stațiunile de pe Valea Prahovei oferă, de ceva timp, acces gratuit la saună, piscină şi masaj, iar românii profită din plin de aceste facilităţi.
Ele reprezintă o oază de linişte, care te fac să uiţi de grijile cotidiene.
Temperaturile ridicate din saună stimulează glandele sudoripare, porii se deschid, iar toxinele sunt eliminate. Temperatura corporală atinge 38 de grade rapid, iar pulsul este accelerat. Sauna are, de obicei, efecte pozitive, însă trebuie să fim foarte atenţi şi la contraindicaţii.
Acum câteva zile, un rus care participa la campionatul mondial de saună, a murit după ce a stat câteva minute la temperatura de 110 grade Celsius.
„De obicei are efect benefic, în boli cardiovasculare, în boli neurologice, boli pneumologice ca astmuri și bronșite cronice, dar, dacă se depășește temperatura admisă sau umiditatea este crescută și temperatura e prea mare, comparativ cu imiditatea, atunci poate apărea acest așa-numit proces de supraîncălzire a organismului, de hipertermie. Aceasta înseamnă că temperatura internă a corpului depășește 38 de grade Celsius.
Sunt mai multe faze ale acesteia, dar în orice caz, după 38 de grade, 39 de grade – 40 e periculos pentru organismul uman”, a declarat medicul cardiolog Ana Maria Şerban.
Nu stați prea mult
Durata unei şedinţe nu trebuie să depăşească 12 minute, după care urmează o fază de răcire a organismului într-o încăpere cu aer proaspăt.
Dacă vă simţiţi rău, părăsiţi imediat încăperea, deoarece este posibil ca temperatura corpului să fi crescut foarte mult.
„Inițial, tulburările sunt asemănătoare insolației, respectiv greață, vărsături, amețeli, dar apoi pot apărea chiar deteriorări cerebrale, atunci când temperatura corpului ajunge la 41-45 de grade.
În cele mai rele situații, dacă se depășește această temperatură, se ajunge la comă, rigiditate musculară și chiar deces”, a explicat dr. Ana Maria Şerban.
În unitățile de cazare de pe Valea Prahovei, o şedinţă la saună costă în jur de 20 de lei, iar preţul unui abonament lunar ajunge la 180 de lei.
Sunt foarte căutate, chiar şi de cei care nu sunt cazaţi la unităţile hoteliere ce oferă aceste servicii.
Medicii spun că trebuie evitat consumul de alcool atât înainte, cât şi după saună, şi recomandă hidratarea, pentru evitarea leşinului. Adelina ANEI
Partajează acest conținut:
Publică comentariul