Home Atentie sporita! Vine… Ziua Pacalelilor!

Atentie sporita! Vine… Ziua Pacalelilor!

4 min read
0
0
330

Farse sau pacaleli… Va suna cunoscut? Trebuie sa incepem antrenamentul, da! Ziua Pacalelilor trebuie intampinata cum se cuvine. Ca am fost victimele acestora sau am detinut chiar rolul “agresorilor”, ideea e ca ne-am amuzat. Sau nu?

E o traditie… Explicatia acesteia are radacinile chiar in… “gradinile” regelui Carol al IX-lea al Frantei. O ipoteza, acceptata, de altfel, de majoritatea celor care cred faptul ca regele ar fi mutat serbarea Anului Nou, care cadea, conform calendarului gregorian, pe 1 aprilie, pe data de 1 ianuarie. Franta, care a creat legenda zilei cu pricina, sarbatoreste si azi evenimentul, pastrand oarecum obiceiul, dar nu prin impartirea unor cadouri, ci prin farse sau glume nevinovate. Felicitarile cu pesti mai “vorbesc” si ele aceeasi limba, dimpreuna cu bomboanele de ciocolata, si acelea tot in forma de peste. Asta numai pentru ca cel pacalit este numit “Poisson d’Avril” – peste de aprilie.

Preferata, in special de copii, a caror imaginatie in a-si insela parintii, profesorii sau colegii de joaca nu are limite, ziua face si “deliciul”, si “cosmarul” celor mari. Gusturile tuturor celor implicati sunt diferite, asa ca si ocaziile distractive sunt proportionale.

Ziua Pacalelilor si-a castigat o “magnitudine” internationala, fiind recunoscuta in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania… In Scotia se numeste “April Qowk” (Cuckoo) – cuc de aprilie. (Sa aiba oare vreo legatura cu faptul ca si pasarile si-au ales aceasta zi ca sarbatoare?)

Chiar si America Latina… Tari precum Peru, Columbia isi chinuie si ele victimele. In acelasi mod, insa pe 28 decembrie. Iar aici, sarbatoarea se numeste “Ziua celor naivi”.

Exista si varianta inspirata din fapte biblice. Se pare ca Noe si-ar fi trimis porumbelul sa caute prea devreme pamant uscat, apele retragandu-se de pe uscat pe 1 aprilie.

Oricum ar fi, traditia se pastreaza, pacalelile au statut de eroi, iar atentia noastra ar trebui multiplicata. Si sa nu mai vorbim despre superstitii, care ne invata si ele cum  toate farsele ar trebuie impachetate si trimise colet pana in ora pranzului, in caz contrar, izbindu-se exact de expeditor. Si ar mai fi de sperat totusi ca nimeni nu se va incumeta sa se casatoreasca chiar de Ziua Pacalelilor. In cazul asta, sincer, nu se stie care ar fi victima… Nu de alta, dar avem 365 de zile intr-un an, nu? Ce atata graba? Si ar mai fi bine sa ne gandim pe unde ar mai putea fi presarate asemenea capacane. Poate mass-media? In mod spontan?

SURSA: http://www.manager.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…