De ce un alt fel de grădiniţă?
Din anul şcolar 2012-2013 , ne dorim înfiinţarea unei grupe de grădiniţă – învăţământ alternativ Waldorf care să reprezinte o poartă către noi orizonturi.
Cu sprijinul Primăriei Sinaia şi al Casei de Cultură Carmen Sylva se desfăşoară proiectul ,,Şcoala Părinţilor”. In fiecare lună Casa de Cultura Carmen Sylva găzduieşte, într-o atmosfera caldă şi primitoare, părinţi, educatori, conferenţiari şi invitaţi, din iubire pentru copil, unindu-i într-un dialog viu, unde prin prisma experienţelor şi cunoştinţelor acumulate învaţă împreună unii de la alţii, aducând la lumină întrebările ce se nasc sau se doresc a fi lămurite , primind fiecare in mod propriu răspunsurile.
Odată cu dezvoltarea învățământului Waldorf în Sinaia, specialiști și profesori din România și străinătate vor veni să susțină evenimente culturale, conferințe, cursuri și simpozioane deschise pentru toţi cei interesaţi, aducând un suflu nou, un plus de valoare şi de prestigiu pentru oraş.
După conferinţele susţinute de prof. drd. Sebastian Stănculescu şi prof. Ileana Vasilescu, ne-am reîntâlnit părinţi, educatori si copii, într-o atmosferă intimă pentru a ne juca cu sens şi a intra în universul copilăriei şi pentru a înţelege importanţa jocului şi a jucăriilor caracteristice pedagogiei Waldorf. Ne-am împrietenit, am facut mingiuţe din lână pentru viitoarea grupă de grădiniţă şi am încercat să păstram momentul de bucurie împărtăşită.
Cum jocul este unul dintre instrumentele educative care stau în centrul pedagogiei Waldorf, ne-am jucat împreună, spre deliciul celor mici, dar şi al nostru, al adulţilor. Am avut astfel ocazia să fim pentru un moment din nou copii, să trăim dar mai ales să conştientizăm care este valoarea jocului in interrelaţionarea şi în socializarea dintre aceştia şi să observăm cum raporturile cu ceilalţi în acest context devin fireşti.
Transpunându-ne în lumea lor putem înţelege şi apoi educa copilul bazându-ne pe forţele şi trăirile cunoscute de către acesta.
Sigur că dincolo de joc, pedagogia Waldorf urmăreşte creşterea încrederii în sine, a autonomiei, prin educarea voinţei şi a gândirii, prin stimularea abilităţilor de comunicare, dar şi dezvoltarea îndemânării practice prin activități de cusut, țesut, grădinărit și de asemenea prin susținerea unor activităţi gospodăreşti , precum spălat si dereticat. Vor fi multe seri în care vom încerca să facem împreună aceste lucruri prin care să regăsim universul copilăriei .
Mai trebuie spus că activitatea din grădiniţă se desfăşoară conform unor ritmuri organice : ritmul zilei, al săptămânii, al anului, asigurând astfel instituirea unor obiceiuri sănătoase cu efecte pe termen lung în viaţa copiilor , prin alternarea momentelor şi prin repetarea lor. Invăţământul Waldorf încurajează comunicarea liberă, creativă care este susținută prin basm, teatru de marionete, teatru de masă, teatru cu roluri.
Acestea nu reprezintă doar momente distractive, ci mesaje sufleteşti, pline de imagini lăuntrice, ce prezintă calea de dezvoltare şi maturizare sufletească. Versurile, basmele, mişcarea, cântul, desenul, pictura şi modelajul sunt larg folosite în spaţiul grădiniţei, cu variaţiunile corespunzătoare anotimpurilor, îndeletnicirilor omeneşti şi sărbătorilor anului, o bună parte din timp copiii petrecând-o şi în aer liber – în grădină sau în drumeţii.
Toate aceste activităţi au menirea să îi educe copilului abilitățile pentru lucru intenţional: atenţia concentrată, capacitatea de a răspunde la cerinţe formulate verbal, răbdare de a duce un lucru la bun sfârşit, relaţionarea creativă cu ceilalţi membri ai colectivului şi respectarea autorităţii pedagogului.
Nu în ultimul rând, în cadrul grădiniței vor fi dezvoltate astfel activități comune care să ducă la consolidarea familiei “educaționale” (părinți,bunici, pedagogi) precum:
- pregătirea și dotarea continuă a grădiniței cu materiale necesare bunei desfășurări a activităților;
- pregătirea mesei copiilor și a serbărilor conform ritmului anului;
- excursii și drumeții comune – părinți – copii – bunici – pedagogi din Sinaia în vederea armonizării omului cu natura;
- activități artistice – muzică, teatru, pictură, jocuri sociale, șezători, serbări, muncă împreună pentru gradinița și oraşul ei.
Alexandra Nicolae
Nascută la 1 Septembrie 1973 in Bucureşti.
Absolventă a Colegiului Universitar Waldorf – Bucureşti
Universitatea ‘Spiru Haret’, filologie, specialitatea română-engleză
- Profesor limba engleza- Scoala ‘G. Enescu’ – Sinaia
- Educatoare Gradinita Waldorf Campina
- Asistent educator – Gradinita Waldorf ‘Sunlands’ Stroud, Marea Britanie
- Asistent educator – Gradinita Waldorf ‘Wynstones’ Marea Britanie
Stadiu de practica pedagogica la:
- Gradinita Waldorf din Copenhaga, Danemarca
- Gradinita Waldorf din Witten, Germania
Cursuri specializare:
- Institutul Witten, Germania – curs educatoare Waldorf
- Atestat vorbitor limba engleza – Oxford
Referinţe:
- Sunlands Kindergarten
- Wynstones School
Am doi copii:
- Ioan, 11 ani, elev la Scoala ‘G. Enescu’ Sinaia
- Maria, 8 ani, eleva la Scoala ‘G.Enescu’, Sinaia
Contact:
Tel: 0737347880