Home Aventură cu happy-end Trei turisti unguri, rătăciti în Bucegi

Aventură cu happy-end Trei turisti unguri, rătăciti în Bucegi

8 min read
0
0
308
• După mai bine de 24 de ore petrecute în zăpadă, turiştii au găsit singuri drumul spre Zănoaga

Trei turişti din Ungaria s-au rătăcit în Masivul Bucegi, sîmbătă seara. Cei trei, doi bărbaţi şi o femeie, au intrat într-o zonă interzisă şi au provocat o avalanşă, fiind luaţi pe sus de valul de zăpadă. Turiştii urcaseră pe munte miercuri, din Săcele spre Vîrfu Omu, deşi fuseseră avertizaţi de salvamontişti că riscul de avalanşă este foarte mare. Cei trei au fost căutaţi ore în şir în zona în care se presupunea că au dispărut, dar au fost de negăsit. Sîmbătă, salvamontiştii au fost nevoiţi să renunţe la căutări, dar le-au reluat duminică dimineaţa, cu efective sporite. Pînă la urmă, cei trei turişti, oameni de munte experimentaţi şi echipaţi corespunzător, au reuşit să găsească singuri drumul spre cabana Zănoaga, unde au ajuns ieri în jurul orei 15.40, după mai bine de 24 de ore petrecute în zăpadă.

Au ieşit de sub zăpadă şi au cerut ajutor

Cei trei turişti au coborît, sîmbătă, de la Vîrful Scara, situat la 2.422 de metri altitudine, pe traseul Clincea – Bran, un traseu deosebit de dificil şi acoperit cu zăpadă tasată, apoi au continuat să coboare de la refugiul Ţigăneşti. Au intrat într-o zonă interzisă şi au provocat o avalanşă. Totuşi, au reuşit să iasă singuri de sub valul de zăpadă şi să sune la 112 pentru a cere ajutor. Au fost căutaţi chiar şi cu un elicopter pînă spre lăsarea serii, însă nu au fost găsiţi în zona respectivă. În schimb, echipa de salvare a găsit alţi trei turişti rătăciţi. Deşi salvamontiştii au încercat să ia legătura telefonic cu cetăţenii din Ungaria, nu au reuşit pentru că telefoanele mobile ale turiştilor s-au descărcat din cauza gerului. La un moment dat, echipele de salvatori au observat într-o zonă de pe munte nişte semnale luminoase, care ar fi putut fi lansate de turiştii rătăciţi, dar s-a dovedit că nu erau cei trei maghiari.

Căutări reluate

După căutări de cîteva ore, echipa formată din patru salvamontişti şi doi jandarmi montani de la Bran a fost nevoită să oprească operaţiunea şi să se retragă. Era deja ora 1.00 noaptea şi orice efort ar fi fost zadarnic atunci. Căutările au fost reluate ieri dis-de-dimineaţă, cu echipe formate din 20 de salvamontişti şi jandarmi montani. „Căutările sînt foarte anevoioase pentru că vizibilitatea pe munte este redusă din cauza ceţii. Aşteptăm să vedem ce se va întîmpla. Sperăm să-i găsim cît mai repede“, a spus Florin Boboc, şeful Salvamont Bran. Se pare că, ieri, în jurul prînzului, unul dintre turiştii rătăciţi ar fi reuşit să trimită un SMS în Ungaria, unui prieten pe care îl anunţa că sînt bine şi caută un drum marcat pentru a ajunge la o cabană, informaţie care nu a fost însă confirmată de salvamontiştii brăneni.

Au găsit singuri drumul

Cei trei turişti au ajuns singuri la cabana Zănoaga din Bran, după mai bine de 24 de ore petrecute în zăpadă. Erau foarte bine echipaţi şi au reuşit, într-un final, să ajungă la o zonă cu marcaje şi să găsească drumul spre cabană. Cei trei au petrecut noaptea în zăpadă, în Valea Ciubotea, însă fiind antrenaţi şi echipaţi corespunzător n-au avut de suferit. „Au ajuns cu bine în jurul orei 15.40, la Zănoaga. Au ajuns singuri. Noi îi căutam degeaba în altă parte. Au avut noroc că erau foarte bine echipaţi. Acum sînt în afara oricărui pericol. Nu sînt degeraţi sau răniţi. Mai stau puţin şi au spus că vor pleca spre Săcele – Braşov unde vor înnopta“, a spus Florin Boboc.

de: » Mihaela GRĂDINARU

SURSA: http://www.monitorulexpres.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …