Balul arhitectilor la Sinaia
Sinaia, declarată ca fiind localitatea cu cele mai multe monumente istorice pe cap de locuitor din România, va deveni în perioada 25-27 februarie şi localitatea cu cea mai mare densitate de arhitecţi pe cap de locuitor din ţară. Eveniment cu tradiţie centenară, organizat de arhitecţi, pentru a serba şi evoca în acelaşi timp opera şi generoasa iniţiativă a înaintaşilor, de a înfiinţa la Bucureşti în anul 1891, prima Societate a Arhitecţilor Români, ”Balul Arhitecţilor” va prilejui întâlnirea în acest an, la Sinaia, a circa 500 de arhitecţi veniţi aici din toată ţara.
Aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, fiecare ediţie a balului a fost dublată şi de o dezbatere profesională cu caracter public, evenimentul începând să se transforme într-o manifestare mult mai complexă şi mai de durată, denumită ”Zilele Arhitecturii”.
La dezbaterile din acest an, ce vor avea loc în saloanele hotelului Palace şi ale Cazinoului din Sinaia, având ca temă ”Arhitectura spaţiului public”, au acceptat să participe parsonalităţi de renume ale vieţii publice, dar şi din rândul breslei: Andrei Pleşu, Cristi Puiu, Gabriel Liiceanu, Dan Perjovschi, Alexandru Bălăşescu, Ciprian Mihai, Mircea Cărtărescu şi Dumitru Bortun.
În afara orelor de dezbateri, în cele trei zile alocate acestui eveniment, arhitecţii vor ieşi în oraş, urmărind cele patru trasee turistice culturale propuse de organizatori, vor lua pulsul staţiunii pe care o vor vedea prin proprii lor ochi şi o vor cântări cu propriile lor măsuri. Îi veţi putea întâlni, veţi putea discuta cu ei pe diverse teme atât în spaţiile publice special amenajate, dar şi în sălile de şedinţe sau pe străzile oraşului. În fond, ideea conform căreia doar arhitecţii sunt cei care fac arhitectură şi că doar ei sunt cei care creează oraşul, este o perspectivă nu doar parţială, dar şi superficială a complexului fenomen arhitectural contemporan. De fapt, oraşul este creat şi evoluează, după chipul şi asemănarea locuitorilor lui, ei înşişi imagine a cutumelor şi tradiţiilor, dar şi a unui anumit stadiu de evoluţie. Arhitectura este aşadar, sau ar trebui să fie, un subiect care priveşte pe toată lumea.
Un moment important din cadrul acestor manifestări urmează să fie dezvelirea bustului arhitectului Paul Smărăndescu, fost arhitect şef al Sinăii şi autorul primului plan general de urbanism al localităţii (1930). Bustul turnat în bronz de sculptorul Virgil Scripcariu, donat oraşului Sinaia de Ordinul Arhitecţilor din România, va fi amplasat în piaţeta situată la intersecţia străzilor Th. Aman şi Gh. Şincai, fiind un prim pas în redefinirea acestui spaţiu public şi parte a unui program care mai cuprinde: denumirea piaţetei ”arh. Paul Smărăndescu” reamenajarea spaţiului public existent în urma unui concurs de soluţii, iniţierea procedurilor de clasare a clădirilor realizate de marele arhitect în Sinaia (casa Bortnowsky, vila Sevstiţa Noica, vila Paul Smărăndescu – Th. Săvulescu, hotelul Cerbul şi Biserica Sf. Ilie) precum şi realizarea într-una din încăperile de la parterul vilei Smărăndescu (vila Vânători) a unui mic muzeu memorial. Astăzi, spre această piaţeta nedefinită clar, converg trei străzi, fiecare aducând aportul ei specific. În imediata vecinătate, a doua dintre locuinţele neoromâneşti realizate de Paul Smărăndescu, îşi dau întâlnire rafinatele clădiri clasice ale anilor 40, înşirate în lungul stăzii Gh. Şincai cu noile structuri contemporane, mari şi agresive de pe str. Th. Aman, într-un dialog ce pare absurd la prima vedere. Acest tip de spaţii publice, care au avut în timp o evoluţie nefericită, unde intervenţia forţată şi brutală a ”noului” pare că a ştirbit iremediabil nobleţea şi echilibrul vechiului, astfel de bucăţi din oraş nu trebuiesc abandonate de către comunitate ca fiind compromise ci readuse cu tact şi curaj în discuţie iar vechile greşeli, reparate cu înţelepciune şi răbdare. Procedând astfel, o situaţie aparent fără ieşire se poate răsturna complet, iar un loc ocolit şi blamat poate să devină un nou centru de interes şi un interesant subiect de meditaţie. arh. Nicolae Dan MANEA
Partajează acest conținut:
Publică comentariul