Home Belvedere pe Cetatea Brasovului!

Belvedere pe Cetatea Brasovului!

9 min read
0
0
778
Străzile, aleile şi zona dimprejurul Cetăţii Braşovului vor fi refăcute de municipalitate, iar pe Dealul Cetăţii vor fi amenajate două puncte de belvedere semicirculare, cu parapeţi din sticlă securizată

Punerea în valoare din punct de vedere turistic a zonei Cetăţii Braşovului reprezintă unul din obiectivele importante ale municipalităţii pe anul în curs. Astfel, în perioada imediat următoare vor fi începute lucrările de amenajare a tuturor străzilor, aleilor, trotuarelor şi a acceselor către Cetate, printre care şi scările care încep din B-dul N. Iorga. „Noi vom face toată sistematizarea zonei şi infrastructura de care este nevoie. Pe lângă reparaţiile tuturor străzilor şi aleilor, vom reface şi iluminatul public. Între timp, va trebuie să găsim o soluţie cu Cetatea în sine. Noi anul trecut am făcut igienizările necesare în jurul Cetăţii, astfel că acum monumentul poate fi văzut în toată splendoarea sa, nemaifiind ascuns după copaci”, ne-a declarat primarul George Scripcaru.
Potrivit planurilor Primăriei prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, toată zona din jurul Cetăţii Braşov va fi reabilitată şi pusă în valoare, iar în faţa Cetăţii va fi amenajată o adevărată Belvedere. De aici se va vedea foarte bine aproape tot oraşul, în principal Piaţa Sfatului.
Puncte de observaţie medievală
Toate lucrările din jurul Cetăţii sunt estimate la valoare de 300.000 de lei. Astfel, pentru Belvedere va fi montat un parapet de sticlă securizată pentru o perspectivă cât mai largă şi fără obstacole. Directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Braşov, Attila Radnoti, spune că vor fi amenajate două puncte de belvedere semicirculare, amplasate în a doua platformă, mai jos decât nivelul cetăţii, la marginea pantei de coborâre a terenului, realizate din zidărie de piatră, imitând forma unui punct de observaţie medieval. „Vor fi realizate podeţe de belvedere ieşite în consolă, sprijinite pe structură metalică, cu parapet din lemn şi sticlă, direcţionate către punctele principale de atracţie ce pot fi observate de pe Dealul Cetăţii. Vom amenaja o coborâre în pantă din paşi de piatră montaţi în gazon”, ne-a explicat Attila Radnoti.
Platformă pentruconcerte în aer liber
Toată Cetatea Braşovului va fi înconjurată de platforme şi alei pietonale, iar în spatele cetăţii vor fi reamenajate drumul de acces şi parcarea, care va avea aproximativ 30 de locuri. Vor fi realizate şi zone de activităţi diverse, vor fi montate gradene de piatră şi bănci, astfel că aici atât turiştii, cât şi braşovenii vor avea un loc special de relaxare, ba chiar vor putea fi organizate şi concerte în aer liber.
Circuit pentru biciclete, traseu tip „cărare”
Într-una din lateralele Cetăţii va fi amenajată o platformă circuit, dotată cu elemente de joc interactive, pentru adulţi, realizate din materiale compatibile cu natura şi tematica locului (lemn, metal). Între cetate şi acest loc va fi amenajat un circuit pentru biciclete, cu obstacole construite şi ele din materiale care să se integreze în peisaj, adică lemn şi metal. Şi planurile municipalităţii nu se opresc aici. În pădurea din jurul cetăţii va fi amenajat un traseu tip „cărare”. „Această zonă va avea extrem de multe funcţiuni. Însă, va fi păstrat caracterul sălbatic al zonei, iar intervenţia noastră va fi practic delimitarea cărării şi instalare de băncuţe şi mese, construite din lemn şi piatră”, a mai spus Attila Radnoti.
Cetatea va fi restaurată ori de proprietar, ori de Primărie dacă SIF Transilvania va da obiectivul în administrarea municipalităţii
În ceea ce priveşte refacerea Cetăţii Braşovului, primarul George Scripcaru spune că a discutat cu preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, proprietarul Cetăţii prin societatea Postăvarul SA. „Noi vrem ca în acest an să dăm o cu totul altă faţă Cetăţii. Dar pentru asta cel care are în proprietate cetatea trebuie să facă şi el ceva. Am discutat cu preşedintele SIF Transilvania şi i-am prezentat documentaţia pe care noi o avem deja realizată. Urmează să fie făcută o analiză şi în funcţie de costuri să se găsească şi o soluţie. Dacă nu se găsesc banii necesari, noi am avansat ideea ca obiectul să fie dat în administrarea Primăriei şi în acest fel am putea accesa fonduri europene pentru refacerea completă a Cetăţii”, a mai spus primarul George Scripcaru. Cetatea Braşovului a făcut parte din complexul Postăvarul până înainte de 1990. Apoi, în 1993, noua societate Postăvarul SA şi-a trecut în patrimoniu mai multe obiective, printre care şi Cetatea Braşovului. Pentru a putea fi atrase fonduri europene cetatea ar trebui să fie donată municipalităţii. Cu bani europeni întreaga Cetate ar fi reabilitată, ba mai mult, ar fi realizat şi iluminat arhitectural pentru a fi pusă mult mai bine în valoare.

sursa: Buna Ziua Brasov

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…