Home Breaking News Stiri Exclusive Bianca MARCOVICI: “Belmonte”

Bianca MARCOVICI: “Belmonte”

4 min read
0
0
564

MARCOVICI-Bianca-WBO vizită în Portugalia mi-a deschis o nouă fereastră spre locurile în care au trăit evrei relevate în Muzeo Judaica de Belmonte deschis în 2005. La fel şi la Salonic, Toledo sau Veneţia sau Germania urmele te poartă pe străduţe pietruite de pe vremuri unde descoperi inscripţii care amintesc de istoria tragică a poporului nostru de-a lungul multor generaţii.

Muzeul evreisc din Belmonte conţine multe obiecte donate de jurnalistul şi arheologul Jose Levy Domingos care ne-a dat multe explicaţii despre „marani”, evrei convertiţi forţat la creştinism numai să supravieţuiască Inchiziţiei. Altfel alternativa ar fi fost arderea pe rug, deci nevoiţi să-ţi părăsească convingerile religioase. Cu toate acestea unii au reuşit să-şi păstreze tradiţiile iudaice, sărbătorile pe căi ocolite, în cripte subterane unde se şi oficiau nunţi evreieşti sub hupă. Dar pentru oficialităţi, se oficiau nunţi civile şi creştine în biserici.

Scriitorul Elie Wiesel, distins cu Premiul Nobel, a onorat acest Muzeu precum şi Sinagoga care se află la mică distanţă. Am întâlnit în acest cartier oameni bătrâni care se plângeau de secetă care-i bântuie de vreo 4 luni. Şi cu toate astea totul era verde iar tufele cu hortensii uriaşe împânzeau zona! Pe peretele din faţă a muzeului când intri, apar liste detailate cu evreii ucişi sau închişi de inchiziţie. Comunitatea locală mai conţine acum doar 70 de suflete. În cel mult 10 ani Comunitatea va dispărea aşa cum a pronosticat fondatorul muzeului! Obiectele religioase transmise de familiile maranilor se află expuse la loc de cinste. De asemenea se păstrează o piatră cu inscripţii ebraice de la prima Sinagogă din Belmonte. Ni s-a permis atingerea Thorei! Să ne rugăm!

Am vizitat apoi Sinagoga nouă din Trancoso inaugurată în anul 2012. Urmaşii maranilor „Bnei Hanusim” reuşesc să adune un „minian” la intrarea în Shabat. Expulzarea evreilor din Portugalia a început în anul 1536. Sinagoga e o construcţie modernă. La interior se văd aplicaţiile liniare de lemn asimetrice reprezentând simbolic numărul evreilor dispăruţi şi aduşi astfel în memoria noastră.

Bianca MARCOVICI

Haifa, Israel

3 martie 2016

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

10 Motive Pentru Care ai Putea Avea Nevoie de o Agenţie de Marketing Digital şi de Strategii Adecvate

Dacă nu poţi convinge clienţii să cumpere, viitorul afacerii tale este în pericol. Fără st…