Home Brasoveanca elogiata de presa germana

Brasoveanca elogiata de presa germana

5 min read
0
0
259

Ultima ediţie a publicaţiei germane „Der Spiegel” scrie la rubrica de cultură, cu ocazia lansării noului CD al Mihaelei Ursuleasa: „Are tot ceea ce-i trebuie unui pianist profesionist: sensibilitate, tehnică perfectă, carismă”
În 11 martie, Mihaela Ursuleasa (foto) şi-a lansat un nou CD, „Romanian Rhapsody” (Rapsodia Română, trad.), prin care pianista de 33 de ani născută în Braşov „îşi explorează rădăcinile est-europene – poate însă lăsa să curgă lumi întregi, din degetele ei”, scrie autorul articolului din Spiegel.de. Între piesele de pe CD sunt „Rapsodia Română” nr. 1 a lui George Enescu, „Suita pentru pian” a lui Paul Constantinescu, dar şi două dansuri populare româneşti de Bela Bartok. Li se adaugă trei piese de Schubert, compozitorul „de suflet” al Mihaelei. În pliantul însoţitor al CD-ului, ea scrie: „Prin această înregistrare vreau să transmit ascultătorilor cu ce am crescut: pe de o parte am auzit de la părinţii mei folclor şi jazz, iar pe de altă parte am exersat, încă de mica, muzica clasică. Vreau să le prezint marea artă a patriei mele, în care folclorul este încă prezent”.Mihaela Ursuleasa s-a născut în 1978 la Braşov, dintr-un tată de etnie romă şi o mamă moldoveancă. Tatăl cânta jazz la pian, mama era cântăreaţă. A fost un copil minune, care încă de la 9 ani cânta la pian 32 de variaţiuni de Beethoven şi lua parte la turnee. La vârsta de 12 ani a fost ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit o bursă de studii la Viena, în Austria, care i-a devenit „a doua patrie”. După opt ani la Conservatorul din Viena, în 1999 îşi ia „cum laude” diploma de specializare în arta concertului, iar în 1995, ea câştigase deja renumitul concurs Clara-Haskil.Ursuleasa concertează în marile săli de concerte ale lumii şi este invitată mereu la concertele dirijorilor celebri. Tânăra pianista a cântat cu orchestrele simfonice din Berlin, Berna, Paris, Birmingham, Londra, Rotterdam, Viena şi Cincinnati. În aprilie şi mai, ea se va afla în concert la Bucureşti.
Cu sânul pe afară pe covorul roşu„Pianista româncă Mihaela Ursuleasa e o stea a scenei muzicii clasice” o elogia până şi tabloidul „Bild” pe pianista română, la acordarea premiului „German Music Award of the ECHO Klassik 2010”, în octombrie anul trecut. Braşoveanca a intrat atunci şi în vizorul presei mondene după ce, în timp ce îşi saluta fanii de pe covorul roşu, într-un exces de veselie, a ridicat atât de sus braţele încât rochia i-a cam dezvelit sânul drept. Momentul stânjenitor a fost însă depăşit repede de braşoveancă, ea plecând acasă cu un premiu pentru cel mai bun material discografic solo al anului – „Piano& Forte”, albumul său de debut. Acest incident a fost mană cerească pentru fotografi, dar şi publicitate pentru artistă, în Germania.

SURSA: http://www.brasov2u.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…