Home Braşovul şi Făgăraşul, primele oraşe care au închis magazinele de etnobotanice

Braşovul şi Făgăraşul, primele oraşe care au închis magazinele de etnobotanice

10 min read
0
0
183

După Făgăraş, şi Braşovul a devenit un oraş eliberat de etnobotanice. Primarul George Scripcaru a dat, deja o dispoziţie prin care a suspendat activitatea celor 15 magazine de vise din oraş. La Bucureşti, prefectul a cerut modificarea legislaţiei şi intensificarea controalelor

Consilierii municipali din Capitală vor, deocamdată la nivel declarativ, fie interzicerea “drogurilor legale” în tot municipiul Bucureşti, fie comercializarea lor la o distanţă mai mare de 1.000 de metri de unităţile de învăţământ şi a spaţiilor de cazare pentru elevi şi studenţi.

Controale peste controale, amenzi, plângeri penale şi, în final, suspendarea activităţii dughenelor cu plante etnobotanice – aceasta este, la Braşov, reacţia autorităţilor locale la creşterea exponenţială a consumului acestor aşa-zise droguri legale. Primul oraş “eliberat” astfel de acest flagel, încă din toamna anului trecut, este Făgăraşul, unde primarul Sorin Mănduc a stopat rapid negustoria cu etnobotanice a unei dughene ilegale.

“Prin octombrie 2009 ne-am trezit cu un chioşc din ăsta, deschis fără nici o autorizaţie de funcţionare, care vindea tot felul de buruieni de-astea, mai ales noaptea, că ziua patronul nu avea curaj, ştia că funcţiona ilegal. I-am trimis imediat câteva controale, care i-au aplicat tot atâtea amenzi şi până la urmă omul s-a lăsat păgubaş, şi-a închis dugheana şi şi-a luat tălpăşiţa. Iar de atunci n-a mai îndrăznit nimeni să-i urmeze exemplul, aşa că acum nu mai avem probleme de felul ăsta în Făgăraş”, spune primarul Mănduc.

Braşovul a suspendat activitatea magazinelelor

La fel a procedat şi edilul Braşovului, George Scripcaru, care a emis chiar ieri o dispoziţie de primar prin care a suspendat activitatea tuturor celor 15 magazine de “etnobotanice” din urbea de sub Tâmpa.

“Suspendarea activităţii acestor magazine este valabilă până la şedinţa Consiliului local de la finele acestei luni, când vom adopta o hotărâre care va reglementa foarte strict acest tip de comerţ. Mai exact, vom interzice total vânzarea oricăror plante, amestecuri de plante sau derivate ale acestora care pot avea efecte halucinogene, iar fiecare produs aflat la comercializare va trebui să aibă un certificat emis de un laborator de specialitate acreditat care să ateste foarte clar că respectivul produs nu conţine nici un fel de compuşi cu efecte de drog”, a declarat primarul Braşovului.

Potrivit lui Scripcaru, pe perioada suspendării activităţii fiecare magazin va fi luat la puricat de echipe de control alcătuite din reprezentanţi ai Protecţiei Consumatorului, Poliţiei, Gărzii Financiare, Direcţiei de Sănătate Publică şi Registrului Comerţului, “care vor stabili dacă vor putea primi noi autorizaţii de funcţionare şi, în amănunt, pentru ce fel de produse”.

Soluţia prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei: “Să le punem beţe-n roate!”

În Capitală există 107 magazine în care se comercializează substanţe etnobotanice Acestea sunt vândute ca îngrăşământ pentru flori sau ca sare de baie. În realitate, pliculeţele conţin plante stropite cu substanţe halucinogene. Recent, Prefectura Capitalei şi Serviciul Antidrog au descoperit în Fundeni o magazie unde produsele erau stocate în vrac, stropite cu o substanţă interzisă de Ministerul Sănătăţii, mixate şi apoi ambalate. Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat pentru gândul că “în acest moment, magazinele în care se comercializeză plante etnobotanice nu pot fi interzise.

Plantele se comercializeză sub denumiri prietenoase ca sare de baie sau îngrăşământ pentru flori. Atâta timp cât nici în Europa nu s-a tranşat această problemă, singura soluţie rămâne controlul. Să le punem beţe în roate. Controalele trebuie intensificate de cele şase primării de sector care au emis autorizaţiile de funcţionare. Acestea au obligaţia să verifice dacă în aceste magazine se vând produsele pentru care au fost autorizate. În cel mai scurt timp şi legislaţia va fi modificată în sensul că va fi mai aspră”. Declarativ, şi consilierii municipali au cerut fie interzicerea comercializării etnobotanicelor în întreg municipiu Bucureşti, fie doar la o distanţă mai mică de 1.000 de metri făţă de unităţile de învăţământ.

Se lucrează la o nouă listă de substanţe interzise autorizată de ONU

Există un proiect de lege pe care l-am iniţiat împreună cu Ministerul Sănătăţii, a declarat pentru gândul chestorul general Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică. Potrivit acestui proiect, se lasă posibilitatea completării listei în funcţie de rezultatele analizelor de laborator.

“Noi avem acţiuni zilnice, la nivelul structurilor de aplicare a legii. În plus, pregătim acum un nou tabel, mai extins, bazat pe analizele de laborator efectuate de specialiştii Poliţiei. Este abilitat şi autorizat în acest sens la nivel ONU. Vrem să dăm sancţiuni ferme celor care încalcă legislaţia în domeniu. Ceea ce s-a întâmplat la Braşov în legătură cu interdicţiile fixate se poate extinde şi la nivel naţional, dar decizia se bazează pe situaţiile în care este încălcată legea”, a declarat chestorul general Fătuloiu.

SURSA: http://www.gandul.info

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să ai grijă de mașina ta pe timpul iernii. Trei măsuri esențiale!

Sezonul rece este unul în care mașina ta are nevoie de măsuri suplimentare de îngrijire. P…