Home “Brukenthal”: 425.000 euro pe patru metri pătraţi

“Brukenthal”: 425.000 euro pe patru metri pătraţi

5 min read
0
0
422

*Nicolae Grigorescu se vede pe bani grei la Muzeul Naţional “Bru­kenthal”: pe 425.000 euro. Cu atât s–au vândut cele două picturi – “Car cu boi” şi “Fata cu mărgele roşii” – pe care muzeul le–a pri­mit în custodie, spre expu­nere publică* Primul tablou ajuns la Sibiu a fost “Car cu boi”, iar de ieri “Fata” poate fi admirată de oricine, după 50 de ani în care ne–a fost interzisă. Fiecare centimetru pătrat al acestei picturi costă aproape 95 euro*

Cu 270.000 de euro sau aproa­pe 95 euro pe centimetru pătrat s-a plătit cea mai scumpă pictură vândută în istoria licitaţiilor de artă din România. Este vorba de “Fata cu mărgele roşii”, lucrare semnată de Nicolae Grigorescu şi achizi­ţionată în luna aprilie de un anonim, în cadrul unei licitaţii organizate de Artmark. De ieri, lucrarea se vede la Palatul Brukenthal, după ce timp de o jumătate de secol nu a fost niciodată expusă. Perioada de custodie pentru care a primit-o muzeul este de cinci ani.
Bani grei

“Este un gest foarte rar în peisajul cultural şi muzeal din România acela de a da în custodie şi în expunere publică piese achiziţionate la sume extraordinare”, a spus Gheor­ghe Ban, director adjunct al Muzeului Naţional “Bru­kenthal”, ieri, la  momentul festiv ce a marcat includerea lucrării “Fata cu mărgele roşii” printre lucrările expuse în Palatul Bru­kenthal. De asemenea, Ale­xandru Bâldea, directorul Casei de licitaţii Artmark, a menţionat că un asemenea gest, deşi este unul de normalitate în alte ţări, este surprinzător pentru Ro­mânia.
La Brukenthal, un gest similar a fost înregistrat şi anul trecut când proprietarul tabloului “Car cu boi” şi-a dat acordul ca această operă să fie expusă în instituţia sibiană. Astfel, de ieri, “Fata cu mărgele roşii” stă alături de “Car cu boi”, în salonul de muzică al Palatului Bru­kenthal, iar 4 metri pătraţi “costă”  425.000 euro.

Expus după 50 de ani
Noul proprietar al picturii “Fata cu mărgele roşii” doreşte să păstreze secretul asupra identităţii sale; se ştie doar că este vorba despre un tânăr om de afaceri, cel mai probabil domiciliat în Bucureşti, şi că acesta a pus deja bazele unei colecţii. Cel mai valoros tablou al său este acum “Fata cu mărgele roşii”, o pictură care nu a fost deloc expusă în ultima jumătate de secol.

De ce a ales proprietarul Muzeul Naţional “Brukenthal”? “Pentru că este cel mai iubit, cel mai vechi muzeu din România, pentru că este cel mai apreciat muzeu al nostru pe plan internaţional”, a spus Alexandru Bâldea.
La licitaţia Artmark, lucrarea “Fata cu mărgele roşii” a fost evaluată la valoarea estimativă de 150.000 – 250.000 euro şi a fost pusă în vânzare cu titlul de “Ţărăncuţă odihnindu-se”. Criticii de artă apreciază că figura ţărăncii dormind  este una dintre acele încântătoare figuri din galeria chipurilor feminine grigoresciene. (M. S.)

SURSA: http://www.tribuna.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…