Home Breaking News Stiri interne Buna Vestire si Kyriopasha: Blagovestenia, un moment al marilor minuni ortodoxe

Buna Vestire si Kyriopasha: Blagovestenia, un moment al marilor minuni ortodoxe

5 min read
0
0
678

Sarbatoarea Bunei Vestiri este deosebit de importanta în Europa Rasariteana ortodoxa, intrucat aceasta reprezinta, practic, inceputul Întrupării lui Hristos.

Conform specialistilor implicati in activitatea teologica in cadrul redactiei de stiri LONews, a Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, sarbatoarea, fiind una de mare importanta, ea se bucura si de savarsirea unei Sfinte Liturghii aparte, intotdeauna in ziua de 25 martie oficiindu-se Sfânta Liturghie a Sfantului Ioan Gură de Aur, desi in timpul Postului Mare al Pastilor se oficiaza, de regula, Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite, in zilele obisnuite ale saptamanii (cu unele exceptii: sambata se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in Sambata Patimilor se savraseste Liturghia Sfantului Vasile cel Mare; in toate duminicile se savarseste Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, iar in Duminica Floriilor se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur; in Joia Patimilor se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, unita cu Vecernia; in plus, luni si marti din prima saptamana si Vinerea Patimilor sunt zile aliturgice, in care nu se savarseste Sfanta Liturghie).

totpal daily news

Buna Vestire este una dintre cele mai vechi sărbători dedicate Maicii Domnului, fiind singurul praznic dedicat Maicii Domnului care are un temei biblic.

Pe marginea acestui lucru, o alta precizare ar trebui facuta, referitor la aceasta sarbatoare, vizavi de amintirea celei de “a sasea luni”, atunci cand vine vorba despre momentul in care Ingerul Gavriil a fost trimis in fata Fecioarei Maria: “Iar dupa aceste zile, Elisabeta, femeia lui, a zamislit si cinci luni s-a tainuit pe sine. Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret” (Luca1:24-26). Din cate se vede, precizarea acestui numar nu are nicidecum legatura cu cea de-a 6-a luna calendaristica, asa dupa cum ar crede unii crestini, indiferent daca ei se refera la calendarul laic sau bisericesc, ci numarul face referire la cea de-a 6-a luna de sarcina a Sfintei Elisabeta, mama Sfantului Ioan Botezatorul, Inainte Mergatorul Domnului.

O Liturghie ortodoxă cu randuiala tipiconala complexa, numita Kyriopascha (Kyriopas, “Pastile Domnului”) se oficiaza atunci când Paștele (Duminica Paștelui) coincide cu Buna Vestire (25 martie).

Cu aceasta ocazie, Polieulul alocat de obicei Bunei Vestiri va fi omis, canonul Bunei Vestiri fiind cantat impreuna cu cel pascal, la Utrenie, iar Evanghelia Bunei Vestiri este citita dupa a 6-a oda a canonului.

De asemenea, in zilele din Saptamana Luminata, in acest caz, slujbele obisnuite se oficiaza in combinatie cu slujba Bunei Vestiri (Litia si Binecuvantarea Painilor la Vecernie; Polieulul, Maririle si citirea Evangheliei la Utrenie).

Una dintre cele mai deosebite celebrari ale Kyriopascha, din istorie, a fost inregistrata in anul 1821, zi care a marcat si inceputul ridicarii grecilor impotriva turcilor otomani, si care a dus la independenta Greciei.

O alta celebrare deosebita a Kyriopascha, de aceasta data dupa calendarul vechi Iulian (stil vechi), a avut loc in anul 1991, anul colapsului uniunii sovietice, si care a dus la eliberarea popoarelor ortodoxe din rasaritul Europei.

Pentru Bisericile Ortodoxe care respecta noul Calendar Gregorian, cum este si cazul Bisericii Ortodoxe Romane, ultima sarbatoare Kyriopascha a avut loc in anul 1951, iar urmatoarele astfel de ocazii deosebite vor avea loc in anii 2035, 2046, 2103… mai informeaza, in exclusivitate, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

SURSA: http://www.lacasuriortodoxe.ro
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…