Home Breaking News Buşteni, cea mai scumpă staţiune la preţurile practicate pentru transportul pe cablu

Buşteni, cea mai scumpă staţiune la preţurile practicate pentru transportul pe cablu

11 min read
0
0
382

Kalinderu, de 300 de ori mai piperat ca Whistler Canada …

Turistul care ajunge în România se îm­bolnăveşte imediat. Prima oară are dureri de cap atunci când vede cum arată pârtiile de la noi. Apoi, îl apucă durerile de inimă după ce află preţurile practicate la transportul pe cablu.

La Sinaia, sunt două societăţi care operează în domeniul transportului pe cablu. Teleferic Prahova SA cere 150 de lei pe un ski-pass valabil pe cele două telecabine, telescaunul care face legătura între Cota 1.400 şi Cota 2.000, precum şi cel din Valea Dorului. Cartela este valabilă şi pe pârtiile din Predeal. Transport Urban are telescaunul din Valea Soarelui, telegondola şi un baby-ski. Societatea aparţine Consiliului Local. Ski-pass-ul pentru o zi costă 120 de lei. La Azuga încă nu au fost puse în vânzare cartele de o zi, dar Romenergo intenţionează să le comercializeze la preţul de 140 de lei. Pentru că vor să redevină staţiunea numărul unu în România, cei din Poiana Braşov intenţionează să vândă ski-pass-ul de o zi cu 125 lei.

Pârtia Kalinderu din Buşteni este cea mai scumpă din lume. Şi nu se schiază pe cristale Swarovski, ci pe zăpadă artificială. Un ski-pass valabil toată ziua costă 250 de lei, echivalentul a 80 de dolari. Cu aceeaşi sumă, la Whistler, în Canada, poţi cumpăra o cartelă valabilă pe toate instalaţiile din staţiune. Staţiunea canadiană deţine 3.280 de hectare de pârtii, în vreme ce la Buşteni sunt doar 13 hectare. Asta înseamnă că cei care ajung la Kalinderu plătesc 6,15 dolari pentru fiecare hectar de pârtie, în vreme ce canadienii, săracii de ei, dau numai doi cenţi pentru fiecare hectar acoperit cu zăpadă. Practic, la Buşteni este de peste 300 de ori mai scump decât la Whistler. “Noi considerăm că preţurile sunt justificate, din moment ce producerea de zăpadă artificială şi instalaţia de nocturnă costă bani. La Poiana Braşov costă 125 de lei ziua de schi, dar cine a fost acolo s-a întors cu echipamentul distrus. La noi se schiază pe zăpadă, nu pe pietre. Preţul este absolut normal dacă ţinem cont de condiţiiile pe care le avem“, a declarat Ion Vasilescu, administratorul pârtiilor din Buşteni.

În ciuda lucrărilor din vara anului trecut, când a mai fost amenajată o pârtie şi s-a construit o instalaţie de nocturnă pentru vechea pistă, preţurile nu se justifică. Poiana Braşov are acum 60 de hectare de pârtie, iar ski-pass-ul va fi numai 125 de lei. Un preţ absolut decent, chiar dacă ascunde dorinţa braşovenilor de a atrage cât mai mulţi turişti în noul domeniul schiabil.

Situaţia de la Buşteni a fost semnalată şi de către www.derdelus.ro, site-ul numărul 1 în România în ceea ce priveşte informaţiile legate de starea pârtiilor.

Văliug. Au făcut zăpadă în noaptea de Revelion
După Muntele Mic şi Semenic, bă­nă­ţenii pot schia acum şi la Văliug. Pâr­tia a fost inaugurată între Crăciun şi Anul Nou şi este considerată de către schiorii din Reşiţa drept cea mai bună din Banat. Transportul pe cablu este asigurat de un telescaun adus din Italia. Pentru că ninsorile din ultima vreme au ocolit localitatea din judeţul Caraş-Severin, situaţia a fost salvată de către cele cinci tunuri care au produs suficient de multă zăpadă artificială. Minunea s-a petrecut chiar în noaptea de Revelion. În loc să petreacă, angajaţii de la Telescaun Casa Baraj Văliug au avut grijă să acopere pârtia cu zăpadă, astfel încât în prima zi din 2012 s-a schiat în cele mai bune condiţii.

Vatra Dornei
2012 a început în forţă în Depresiunea Dornelor. În prima zi din noul an, un turist din Timişoata a închiriat un ATV de la Vatra Dornei şi nu s-a mai întors pentru a returna vehiculul. Angajata centrului de închirieri a anunţat Poliţia, precizând că cel care a închiriat ATV-ul nu a dorit să poarte cască, nu a lăsat un număr de telefon pentru a putea fi contactat. Autorităţile speră să-l găsească pe turistul bănăţean folosindu-se de cartea de identitate pe care acesta a lăsat-o la centrul de închirieri. Vehiculul valorează aproape 7.000 de euro şi a fost dat în urmărire naţională.

Bâlea Lac
24 de iubitori ai aventurii şi ineditului, în marea lor majoritate cetăţeni străini, au petrecut noaptea dintre ani la restaurantul celui mai nou Hotel de Gheaţă construit la Bâlea Lac. Turifltii au beneficiat de un “tratament culinar” cu adevărat deosebit, ce a conţinut mâncăruri din cele mai sofisticate, cum pot fi găsite în marile restaurante ale Europei, toate acestea fiind asortate cu vinuri din cele mai bune, dar fli cu alte băuturi fine. O parte a meniului din noaptea de Revelion a fost servit pe platouri de gheaţă, iar unele dintre băuturi au fost servite din celebrele pahare de gheaţă. Pe lângă mâncărurile fli băuturile sofisticate, cei ce au ales “palatul de clefltar” de la Bâlea Lac pentru petrecerea celei mai importante nopţi a anului au avut parte de un program muzical special pregătit, precum fli de mai multe surprize ale organizatorilor, astfel încât această aventură a fost una plăcută, cu adevărat memorabilă. La finalul petrecerii, cei mai mulţi dintre clienţii Ice Restaurant s-au retras în camerele amenajate în Hotel of Ice fli au încercat, unii pentru prima dată în viaţă, experienţa deosebită de a dormi înconjurat de gheaţă, la o temperatură apropiată de 0 grade Celsius.

Predeal
Sezonul de schi la Predeal a fost marcat de un concurs de Slalom Paralel care a fost câştigat de către Bogdan Olaru. La festivitatea de premiere a participat primarul Ionel Goidescu. Din păcate, condiţiile pentru schi şi snowboarding în staţiunea braşoveană nu sunt tocmai grozave. Instalaţia care produce zăpadă artificială nu funcţio­nează la capacitate maximă, astfel că pe Clăbucet sunt multe porţiuni cu pietre sau iarbă.

SURSA: http://www.jurnalul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Breaking News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

La ce sa fii atenta atunci cand cumperi o haina de blana de vulpe de pe Internet: 3 lucruri care conteaza

Faptul ca poti achizitiona online haine de blana este un mare avantaj, mai ales atunci can…