Home Breaking News Stiri Exclusive Tu ce ai facut in 2011 pentru orasul tau?

Tu ce ai facut in 2011 pentru orasul tau?

7 min read
0
0
722
Motto: “Pasivitate inseamna complicitate!”

S-a incheiat un an in care am discutat despre materialele locale, despre cum construim pe terenuri in panta sau despre lucruri marunte, cu referire la anexele gospodaresti. Am mai vorbit despre balul arhitectilor si de bustul in bronz al lui Paul Smarandescu donat de arhitecti orasului Sinaia, despre spatiul public care ne apartine si de felul in care ne este el confiscat. Am vazut impreuna contrastul dintre cei ce restaureaza si cei ce demoleaza dar si atitudinea noastra fata de patrimoniu. Am discutat despre limbaj si despre alternativa turismului cultural, despre recensamant sau despre cele 10 porunci. Ne-am amintit de hanurile din Sinaia, de cladirile disparute din parcul central, am trecut in revista cele 22 de fantani dar si cele 8 statui ramase in oras. In ciclul ”case de autor” am vorbit despre cladiri realizate in Sinaia de marii arhitecti romani: Ion Mincu, Petre Antonescu, Paul Smarandescu, Toma Socolescu, Duiliu Marcu, despre realizarile ingineresti ale lui Elie Radu sau despre castelul Cantacuzino. Ne-am plimbat apoi prin cartierul Cumpatu si am vizitat impreuna casa George Enescu.

Ce s-a intamplat in urma acestor articole? Nu mare lucru! Construim in continuare la Sinaia folosind materiale nespecifice sau impersonale (pereti de sticla), destabilizam cu inconstienta terenuri prin excavatii nechibzuite sau defrisari barbare, iar anexele gospodaresti prolifereaza si se extind,devenind locuinte chicioase. In continuare ni se interzice accesul pe spatiul verde din parcul nostru, ni se impun ”forever” raliuri auto, zgomote si afumatori publice in centrul localitatii noastre iar statuia lui Paul Smarandescu zace prafuita prin cine stie ce depozit in timp ce concursul de idei pentru amenajarea spatiului public aferent ei nu a fost lansat inca. In continuare se demoleaza cladiri de patrimoniu iar cei care fac sau aproba asta, incalcand cu buna stiinta vechile porunci, nu patesc nimic. In continuare nu stim sa ne exprimam firesc si cursiv, inclusiv in arhitectura si urbanism, iar balbaielile noastre incep sa se vada deja in statisticile oficiale (recensamant) dar si in aspectul general al Sinaiei. Vom inceta sa ne mai amintim de hanurile din oras, de fantanile si statuile lui, in timp ce cladirile marilor nostri arhitecti,raman uitate si excluse din patrimoniul national,in loc sa constituie obiectul turismului cultural, despre care ne incapatanam sa tot vorbim.

Dupa cum exista oameni bogati si saraci exista si tari bogate si sarace. Diferenta dintre o tara prospera si o tara saraca nu consta insa in vechimea lor (comparati vechiul Egipt cu Australia coloniala), nu consta nici in resrsele lor naturale (Japonia ce nu dispune de resurse naturale este una din marile puteri industriale mondiale, iar Elvetia, care nu are iesire la mare, are una dintre cele mai mari flote), nu este legata de inteligenta oamenilor (analizati performantele studentilor care vin la studii din tarile sarace) si nici de rasa. Diferenta dintre o tara bogata si una saraca, dintre un om bogat si unul sarac este data de atitudine.Ma gandesc ca la inceput de nou an, poate ar trebui sa ne reamintim de adevaratele valori umane, cele ce dau bogatia sufletului taranului roman autentic, pe care il mai gasim uneori prin satele noastre izolate: etica, ordinea si curatenia, cinstea si integritatea, punctualitatea, responsabilitatea, dorinta de perfectionare, respectul fata de lege, respectul fata de drepturile celorlalti, dragostea pentru munca, chibzuinta si efortul de a face economii. Nu suntem deci saraci din cauza ca orasul nostru nu are resurse naturale, pentru ca natura e cruda cu noi sau fiindca avem ”un ceva” mostenit genetic. Suntem saraci si umili doar din cauza atitudinii noastre.

Am reusit anul acesta sa montam la loc indicatorul stradal ”Poiana Tapului” in locul celui cu ”Busteni”,pastrand identitatea locului, la primavara va incepe refacerea fantanii de sub dealul Manastirii si se lucreaza deja in Sinaia la panourile pentru marcarea cladirilor disparute din parcul central. In afara de asta am pomenit spre neuitare numele unor locuri, evenimente sau personalitati care au marcat destinul Sinaiei. Am facut insa mai putin de 3% din tot ceea ce ne-am propus. Tu ce ai facut in 2011 pentru orasul tau?

SINAIA, 31.12.2011,
in cadrul campaniei SALVATI SINAIA
arh. MANEA Nicolae Dan
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…