Cabanierii şi hotelierii de pe Valea Prahovei sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru sezonul rece. Pentru că iarna bate la uşă, bucătarii încearcă să umple cămara cu murături şi muncesc de dimineaţa până seara. Sute de kilograme de castraveţi, gogoşari, struguri, gogonele şi pepeni sunt puse în borcane la oţet, pentru a fi servite turiştilor. Murăturile sunt preparate după reţete tradiţionale, dar şi după reţete proprii, foarte vechi, ale căror conţinut nu se divulgă. În fiecare toamnă cabanierii de la poalele Bucegilor pregătesc zeci de borcane ccu murături, care mai de care mai apetisante. Maeştrii bucătari spun că nu doar gustul contează. La fel de important este şi aspectul. Gogoşari umpluţi cu struguri, ardei capia umpluţi cu varză roşie, pepeni şi vinete murate, sunt doar câteva dintre bunătăţile cu care turiştii sunt întâmpinaţi la masă. În fiecare toamnă, în bucătării se pregătesc murăturile, iar până la finalul primăverii aceste sunt deja vândute. Administratorii unităţilor turistice spun că sunt turişti care vin special pentru murături. Le servesc la masă, dar cumpără câteva borcane şi pentru acasă. Preţul unui borcan de murături asortate porneşte de la 15 lei şi ajunge la 70 de lei. Odată aranjată cămara pentru sezonul rece, hotelierii şi cabanierii nu mai aşteaptă decât să ningă la munte, deoarece odată cu prima zăpadă care se depune într-un strat mai mare, vor sosi şi turiştii dornici să servescă preparate tradiţionale cu murături 100% eco.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

TOP 5 locuri in care se distreaza pe cinste orice prahovean!

Fiecare om vrea sa traiasca frumos, sa se bucure cat mai mult de viata in prezenta prieten…