Casa Memorială George Enescu
Una dintre principalele atracţiile turistice din Sinaia, dar mai puțin mediatizată, este Casa Memorială George Enescu.
Realizată într-un stil autentic românesc, vila “Luminiş” a fost, timp de 20 de ani, locul de inspiraţie al marelui compositor roman George Enescu. Frumuseţea locurilor l-a determinat pe acesta să construiască în stațiune, între anii 1923 şi 1926, o casă, după planurile ahitectului Radu Dudescu.
Vila nu a fost ridicată întâmplător la Sinaia, Enescu fiind strâns legat atât sentimental, cât şi profesional de acest oraş. Castelul Peleş a fost poarta sa de lansare în lumea muzicală, datorită sprijinului oferit de regina Elisabeta.
Încăperile de la etajul vilei sunt spaţioase şi confortabile, având interiorul mobilat şi aranjat cu rafinament şi imaginaţie. Aici se reunesc în mod armonios şi original elemente ornamentale şi de mobilier în stilurile românesc, oriental şi Biedermayer. Numeroase piese de valoare din cristal, porţelan, metal sau ceramică dau strălucire interioarelor. În salon se păstrează pianul maestrului, un Ibach făcut la Lausanne, instrument de care Enescu s-a folosit în activitatea sa componistică şi în concertele oferite apropiaţilor familiei. În faţa casei se află bustul maestrului, realizat din marmură de către sculptorul Ion Irimescu. “Locul acesta a fost foarte iubit de maestru, este casa pe care a construit-o din propriile fonduri şi unde a locuit din 1926 până în 1946, când a plecat definitiv din România. Este un loc deosebit, care merită vizitat, foarte important din punct de vedere cultural”, a spus Teodora Focşăneanu, cea care administrează Casa Memorială George Enescu din Sinaia.
Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, de la ora 10:00 la ora 17:00. Taxa de vizitare este de 6 lei pentru adulţi, 3 lei pentru pensionari, și 1,5 lei pentru elevi şi studenţi. Pe parcursul vacanţei, elevii beneficiază de intrare gratuită.
Claudia BIRLA
Partajează acest conținut:
Publică comentariul