Home Casa poporului şi mântuirii neamului

Casa poporului şi mântuirii neamului

5 min read
0
0
509

Viorel ROMAN

La Bucureşti se construieşte, într-un timp record de trei ani, Catedrala Mântuirii Neamului în grădina Casei Poporului, fostă a Despotului Ceauşescu. Impresionantul ansamblul arhitectural vrea să fie un model în piatră a pretenţiei ortodoxiei moldo-valahe de a fi model de urmat de toţi. Asta presupune că între creştinismul greco-slav şi cel occidental, între Moscova/Athos şi Roma, românii vor opta şi în viitor pentru orient şi nu pentru Roma?

Romanii sunt în UE/ NATO şi câteva milioane de romani şi moldoveni şi-au găsit un rost chiar în occident. Numărul celor care se îndreaptă spre lumea greco-pravoslavnică este neglijabil. În mod paradoxal, moldo-valahii vor din punct de vedere material în lumea occidentală şi din punct de vedere spiritual în cea orientală.

Oferta Papei Ioan Paul II făcută la Bucureşti în 1999, de a se reuni Biserica românilor cu Roma pe principiul unităţii în diversitate (creştinismul raspira cu doi plămâni), a fost folosit numai pentru aderarea la UE/NATO, după care s-a revenit la aversiunea mai mult sau mai puţin făţişă faţă de occident, cunoscută din încă din perioada regilor germani şi din vremea Lagărului moscovit.

Dacă dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen şi ruşii nu aveau legitimitatea şi nici interesul în emanciparea romanilor prin depăşirea izolării în care sunt ţinuţi de o mie de ani, preşedinţii moldo-valahi Ceauşescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu au avut şi au toate şansele de a rupe lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolitane, după cum se exprimau înaintaşii din perioada interbelică, când România Mare avea o mult mai mare deschidere spre vest.

Până la invazia sovietică, Biserica Unită cu Roma avea două milioane de fideli şi 2000 de biserici mai ales în Transilvania. La Colegiul Pio Romeno de la Roma erau pregătiţi mii de preoţi romanii occidentali. Apoi sub regii germanii s-a creat o elită românească pro-occidentala, asta fără a aminti de milioanele de maghiari, evreii, germani a căror orietare este pro-occidentală prin definiţie. În perioada interbelică, o pătrime din populaţia României Mari era orientă spre vest.

Astăzi Biserica Unită cu Roma, după ce a fost interzisă patru decenii, este periferizata, iat evreii şi nemţii au emigrat. Singură punte de lagatura cu vestul au rămas maghiarii. UDMR-ul urmăreşte însă interesul lor şi este folosit de elită moldo-valaha post-ortodoxo-comunista, că punte de legătura cu vestul. Mimarea culturii din vest, masoneria sunt alibi, care nu pot masca lipsa de comuniune.

Casa Poporului şi Mântuirii Neamului însufleţite de un preşedinte autohton credibil şi un patriarh pe măsură au acum posibilitatea reală de a depăşi blocajul istoric din cele mai sărace ţări din UE, România şi Moldova. Vizita Papei Benedict XVII şi unirea cu Roma a tuturor romanilor e singura cale, care îi va de scoate din groapa greco-pravoslavnică şi emancipa, material şi spiritual.

Prof. Dr. Viorel ROMAN
Akademischer Rat a.D.
Bremen, Germania
11 august 2011
Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…