Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Sinaia “Castelul Peles expresie a fenomenului istorist de influenta germana” de Dr. Ruxanda Beldiman

“Castelul Peles expresie a fenomenului istorist de influenta germana” de Dr. Ruxanda Beldiman

5 min read
0
0
370

Cel mai important obiectiv turistic de pe Valea Prahovei, Muzeul Naţional Peleş a lansat în acest weekend volumele “Castelul Peleş expresie a fenomenului istorist de influenţă germană” , scris de  Dr. Ruxanda Beldiman, şi “Palatul Cotroceni. Destinul unei reşedinţe princiare”, a dr. Marian Constantin.

Cartea Ruxandei Beldiman este prima monografie completă a Castelului Peleş şi situează în centrul ei definirea stilistică a construcţiei şi calitatea acestuia de monument relevant pentru fenomenul istorismului european. Volumul are şapte capitole şi este cea mai completă carte despre cunoscutul monument architectural. Un spaţiu amplu este destinat celor trei arhitecţi: Wilhelm von Doderer (1825-1900), Johannes Schulz von Straßnitzky (1844-1923) şi Carol Liman (1845-1929).

Ruxanda Beldiman este istoric de artă, cercetător, doctor în arte vizuale şi a lucrat ca muzeograf la Castelul Peleş. În prezent este cercetător în cadrul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.
Cărţile pot fi achiziţionate de către doritori din magazinul Muzeului Naţional Peleş.

Cartea “Castelul Peles expresie a fenomenului istorist de influenta germana”, avand un predominant caracter de studiu monografic, situeaza in centrul ei problema definirii stilistice a Castelului Peles, a calitatii acestuia de monument relevant pentru fenomenul istorismului european. Urmareste in acelasi timp integrarea cazului Peles in fenomenul arhitecturii rezidentiale de tip germanic din secolul al XIX-lea, prin precizari de terminologie aplicata edificiului (conceptele de romantism-istorism-eclectism cu sudiviziunile aferente), prin analize stilistice si prin interpretari ale contextului arhitectural si istoric.

Volumul este compus din sapte capitole care abordeaza subiectul din mai multe perspective: probleme de istoria arhitecturii si a comenzii de arhitectura, specifice secolului al XIX-lea; probleme de aplicare a conceptelor denumind directii stilistice – Romantism, Istorism, Eclectism – in cazul Castelului Peles; contextul arhitectural de referinta pentru edificiu, respectiv aria resedintelor germane de factura istorista. Capitolul Carol I connaisseur, colectionar, comanditar de picturatine mai ales de domeniul colectionismului si trateaza in mod evident personalitatea protagonistului din acest unghi de vedere, vazuta in complementaritate cu cea a comanditarului de arhitectura. Unul dintre capitole cuprinde si profilurile celor trei arhitecti principali ai castelului: Wilhelm von Doderer (1825-1900), Johannes Schulz von Straßnitzky (1844-1923) si Carel Liman (1845-1929).

Ruxanda Beldiman este istoric de arta, cercetator, locuieste si lucreaza la Bucuresti. Licentiata in istoria artei la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti (UNArte 1996), masterat cu o lucrare de cercetare referitoare la arhitectura programelor civile (Primarii, scoli si case parohiale in tara Barsei secolului al XIX-lea) din asezarile sasesti ale tarii Barsei (UNArte 1998), doctor in arte vizuale cu teza Castelul Peles. Expresie a fenomenului istorist de influenta germana (UNArte 2009). Autor a numeroase comunicari stiintifice si articole de specialitate. Muzeograf II in cadrul Muzeului National Peles (1998-2004; expert 2005-2006), din anul 2004 este cercetator III in cadrul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Romane.

SURSA: http://www.artline.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Sinaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Investitorii încep să fie mai interesaţi de Sinaia …

Sinaia „for sale“: tot mai multe pensiuni şi hoteluri sunt la vânzare. „Investitorii încep…