Home Cat de repede scapa dezvoltatorii de locuinte: vand intre trei si 20 de apartamente noi lunar

Cat de repede scapa dezvoltatorii de locuinte: vand intre trei si 20 de apartamente noi lunar

9 min read
0
0
353

Daca acum doi ani dezvoltatorii se laudau cu vanzarea a sute de apartamente pana la inceperea constructiei, in prezent acestia vand intre 3 si 20 de apartamente lunar. Scaderea preturilor si blocarea a numeroase proiecte au dus la o crestere usoara a numarului de apartamente vandute in proiectele noi finalizate, astfel ca de la inceputul anului au fost vandute aproximativ 330 de apartamente in cadrul a noua proiecte imobiliare din Bucuresti, aproximativ sapte apartamente lunar pentru fiecare proiect, arata o analiza a ZF.

Ritmul difera in functie de pozitionarea proiectelor si preturile locuintelor. Astfel, in timp ce dezvoltatorii proiectului Rasarit de Soare din Titan spun ca au vandut 100 de apartamente in acest an, cu preturi pornind de la circa 40.000 de euro, in Asmita Gardens au fost vandute 19 apartamente de la inceputul anului, dar preturile locuintelor pornesc de la 125.000 de euro pentru apartamentele cu doua camere.

“Mai sunt disponibile 35% din apartamentele Asmita, 95% din apartamentele primei faze fiind deja vandute si locuite. Ritmul vanzarilor a crescut considerabil fata de anul trecut. De exemplu, in aprilie s-a inregistrat un numar record de vanzari de sapte apartamente si trei upgrade-uri (clienti care au optat pentru un apartament mai mare decat cel contractat initial – n.r.) cu o valoare cumulata de peste un milion de euro. In mai au fost vandute alte trei apartamente, iar in iunie am vandut 4 apartamente pana in prezent”, spune Atena Tiplic, director de vanzari al proiectului de la Splaiul Unirii, in care mai sunt disponibile circa 270 de locuinte.

1.000 de apartamente noi, inca fara proprietar

Per total, in proiectele analizate mai sunt disponibile circa 1.000 de apartamente noi finalizate, fara cumparatori. Alte cateva sute mai pot fi gasite in proiecte precum InCity Residences, Ten Blocks sau Doamna Ghica Plaza, dar reprezentantii acestor proiecte nu au raspuns solicitarii ZF.

“Anul acesta au fost vandute 12 apartamente. Numarul de apartamente disponibile pentru mutare imediata in faza 1 este 33. Numarul de apartamente ce vor rezulta din recompartimentare, care nu sunt inca gata – tot din prima faza – este de 88, din care au fost contractate in jur de 11 pana in acest moment”, au precizat si reprezentantii proiectului Cosmopolis, situat in comuna Stefanesti, la nord de Bucuresti.

Proiectul prevede constructia a peste 5.000 de locuinte, dar criza si nivelul scazut al vanzarilor a provocat decalarea etapelor de constructie. Tot in nordul Capitalei, dar in zona Baneasa, dezvoltatorul Impact mai are disponibile 101 apartamente in care potentialii clienti se pot muta imediat in cadrul proiectului Greenfield, dupa ce in prima parte a acestui an au fost vandute sau “rezervate cu precontract ferm” 59 de locuinte, potrivit reprezentantilor Impact.

Mai cautate au fost apartamentele mai ieftine, in cartiere precum Titan, unde dezvoltatorii Conarg si Adama au construit peste 1.500 de apartamente in ultima perioada.

“Adama a vandut in medie de la inceputul anului 20 de apartamente pe luna”, au precizat reprezentantii Adama, cele mai multe vanzari fiind realizate in proiectele Evocasa Armonia, Edenia si Evocasa Optima, situate in Titan.

Adama mai are spre vanzare 35% din apartamentele situate in proiectul Evocasa Armonia, 15% in Edenia si 17 apartamente in Evocasa Optima, in timp ce in cadrul proiectului Evocasa Selecta, situat in zona Foisorul de Foc, mai sunt disponibile circa 30 din cele 77 de apartamente ale proiectului.

Majoritatea apartamentelor noi din Capitala au preturi in jurul a 1.000 de euro/mp construit, nivel sub care dezvoltatorii sustin ca nu pot scadea, deoarece si-ar reduce prea mult marja de profit.

Apartamentele ieftine se vand mai bine

Dezvoltatorii care au finalizat apartamentele in ultimele luni mai au de rezolvat o problema legata de ante-contractele semnate, in conditiile in care unii clienti au dificultati in a obtine fondurile necesare achitarii integrale a apartamentului sau considera ca achizitia locuintei la pretul stabilit in perioada de boom a pietei imobiliare nu mai este oportuna.

“In primele cinci luni au fost vandute 100 de unitati rezidentiale. In prezent mai avem la vanzare aproximativ 130 de apartamente, cu mentiunea ca avem ante-contractate inca 200 de apartamente, acestea urmand sa devina contracte finale in viitorul apropiat”, spune Romeo Cazanescu, general manager al Conarg Real Estate, dezvoltatorul proiectului Rasarit de Soare.

Un alt proiect in care preturile garsonierelor si apartamentelor sunt compatibile cu programul “Prima casa” este Primavara Ghencea, unde mai sunt disponibile circa 60 de locuinte din cele 468 de apartamente ale proiectului dezvoltat de firma Can Serv in Prelungirea Ghencea. Reprezentantii dezvoltatorului spun ca au vandut de la inceputul anului 28 de apartamente, ale caror preturi pornesc de la circa 40.000 de euro.

Ce mai e la vanzare in Capitala

  • In cadrul Asmita Gardens mai sunt disponibile circa 35% din apartamentele celor sapte turnuri, aproximativ 270 de unitati, dupa ce de la inceputul anului au fost vandute 19 apartamente;
  • Dezvoltatorii Primavara Ghencea spun ca au vandut 28 de apartamente de la inceputul anului, 60 de unitati mai fiind disponibile pentru potentialii cumparatori;
  • In Rasarit de Soare mai sunt de vanzare 130 de apartamente, pentru alte 200 de locuinte fiind semnate deocamdata doar antecontractele;
  • Reprezentantii Adama spun ca au vandut circa 20 de apartamente lunar de la inceputul acestui an, numarul locuintelor disponibile in proiectele Armonia, Edenia, Optima si Selecta fiind de 100 de unitati;
  • Impact a vandut sau a semnat antecontracte pentru 59 de apartamente in cadrul proiectului Greenfield din Baneasa, unde mai sunt disponibile 101 locuinte;
  • Dezvoltatorii proiectului Cosmopolis din Stefanesti au vandut de la inceputul anului 12 apartamente, 33 de apartamente fiind disponibile in prima faza

SURSA: http://www.zf.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…