Home Ce-a fost mai rău a trecut …

Ce-a fost mai rău a trecut …

10 min read
0
0
271

Dr. Doom al României: “Ce-a fost mai rău a trecut!”

Chiar dacă ţara noastră se află încă la periferia hărţii investiţionale a Europei, începe să fie vizibilă o uşoară revenire a interesului investitorilor străini.

La sfârşitul lui 2007, după ani întregi de scumpiri galopante ale proprietăţilor imobiliare, o voce din real estate-ul autohton anunţa primul val de scăderi de preţuri. Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei More Real Estate Services caracteriza atunci piaţa rezidenţială bucureşteană ca fiind una „supraîncălzită”, în contextul în care circa 90% dintre locuinţele disponibile spre vânzare erau considerate prea scumpe.

După mai bine de trei ani de scăderi de preţuri pe toate segmentele imobiliare, Papageorgiadis dă acum primele semnale pozitive. Întors de la târgul imobiliar MIPIM, desfăşurat la Cannes, acesta spune că, din interacţiunea cu investitorii, perspectivele pentru piaţa imobiliară locală sunt mai bune decât în ultimii doi ani. „Nu mă aştept la ceva incredibil anul ăsta, dar ce a fost mai rău a trecut”, spune omul de afaceri grec. Acesta precizează că este pentru prima dată din 2008 încoace când se poate observa o creştere a interesului investitorilor străini pentru ţara noastră – o creştere mică, dar importantă. Papageorgiadis povesteşte că, dacă în perioada 2007-2008 toţi se arătau interesaţi de România şi se înghesuiau să cumpere proprietăţi aici, în 2009 lucrurile s-au schimbat radical. De la 150 de potenţiali investitori care îşi manifestau interesul pe toată durata târgului, compania sa a ajuns la un număr de 15, maximum 20 de contacte stabilite. Situaţia a fost relativ similară şi în 2010.

Ce caută investitorii în România
La ediţia MIPIM din 2011 însă, CEO-ul More Real Estate a observat începutul unei schimbări în atitudinea oamenilor de afaceri străini, aceştia începând din nou să întrebe despre cum stau lucrurile în ţara noastră. „Avem şi câţiva investitori care vor să investească acum în România”, spune Papageorgiadis. Printre contactele stabilite pe durata târgului se numără: un dezvoltator de retail de lux, două lanţuri hoteliere internaţionale care analizează intrarea pe piaţa românească, un fond de investiţii din Scandinavia care vrea să achiziţioneze terenuri intravilane în sudul Bucureştiului, şapte fonduri de investiţii care sunt interesate de proprietăţi generatoare de venit (spaţii comercialeindustriale), precum şi mai multe fonduri de investiţii care vor să achiziţioneze apartamente la pachet la preţuri foarte bune.

Suntem încă la periferie, dar avem şanse să ajungem în centru
Papageorgiadis explică faptul că există un ceas al investiţiilor în regiunea Europei Centrale şi de Est. Astfel, în trecut investitorii s-au îndreptat mai întâi către Polonia, apoi spre Cehia, Slovacia, Ungaria şi, în cele din urmă, spre România. În momentul de faţă, ceasul investiţiilor se află la Polonia, dar va ajunge şi la România. La nivelul întregului continent european, în centrul atenţiei sunt acum pieţele mature – Marea Britanie (Londra), Franţa (Paris), Germania (Munchen, Frankfurt) -, pentru că spre aceste direcţii au „fugit” investitorii în momentul izbucnirii crizei. Pe de altă parte, ţări precum Spania, Portugalia, Grecia sau România se află la periferia hărţii investiţionale. Pe măsură ce pieţele dezvoltate ies din recesiune, ele vor deveni mai scumpe, iar oamenii de afaceri vor căuta şi alte opţiuni de a-şi valorifica capitalul.

Deşi nu va aduce revenirea propriu-zisă a pieţei autohtone, anul 2011 va fi totuşi mai bun decât 2009 şi 2010. Astfel, în piaţă vor avea loc mai multe tranzacţii, în special cu proprietăţi la preţuri foarte avantajoase – active de tip distressed sau executate silit de către bănci. Un trend mai clar de revenire va fi vizibil anul viitor, în vreme ce o creştere puternică a pieţei va avea loc abia în 2013-2014. Papageorgiadis punctează însă că în niciun caz piaţa nu va reveni la boom-ul din 2007-2008. „Ce a fost atunci e istorie”, spune el. De acum încolo, România ar putea avea 10 ani de creşteri de preţuri, însă creşteri mici, sustenabile din punctul de vedere al evoluţiei economiei.

Ce ne mai poate împiedica?
La scenariul revenirii pieţei imobiliare sunt necesare două amendamente. În primul rând, spune Papageorgiadis, piaţa va merge pe această direcţie uşor ascendentă doar dacă cei care activează în acest domeniu nu vor reveni la „jocurile” din trecut, cu scumpiri de la o zi la alta. Cei care se arată acum interesaţi de piaţa imobiliară fac parte dintr-o nouă generaţie de investitori – oameni de afaceri mult mai precauţi, interesaţi de oportunităţi clare, care vor să se bazeze pe nişte beneficii concrete şi care se află în căutarea unei pieţe stabile. În momentul aceştia vor fi asaltaţi de un alt val de creşteri de preţuri, ei nu vor ezita să-şi întoarcă privirea de la ţara noastră.

Un al doilea factor care ar putea influenţa negativ traiectoria pieţei locale este evoluţia economiei mondiale, în contextul unor evenimente care ar putea avea repercusiuni serioase asupra întregii lumi – situaţia din Japonia, conflictul din Libia, preţul ridicat al petrolului. Astfel, dacă economia lumii va avea o evoluţie negativă în acest an, România nu va face excepţie.

SURSA: http://www.imobiliare.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…