Home Breaking News Stiri Exclusive Ce sunt durerile de spate si de ce sa va tratati la bio-ortoclinic

Ce sunt durerile de spate si de ce sa va tratati la bio-ortoclinic

10 min read
0
0
356

Durerea de spate este o afectiune obisnuita a societatii noastre: aproape fiecare cetatean din Romania sufera de dureri de spate cel putin o data in viata. Din fericire, in aproximativ 90% din cazuri, cauzele nu sunt extrem de grave. Prin urmare, cei afectati pot face ei insisi ceva impotriva durerilor de spate si, daca au nevoie de ajutor suplimentar, pot apela la bio-ortoclinic

Asadar, durerile de spate sunt printre cele mai frecvente tipuri de durere si afecteaza in principal femeile. Cel mai adesea, durerea este la nivelul spatelui inferior si este nespecifica (nu se poate determina nicio cauza). Ele pot fi clasificate in functie de durata (dureri de spate acute, subacute si cronice), in functie de localizare ( zona superioara, mijloc sau inferioara) si in functie de cauza (dureri de spate specifice si nespecifice).

In cazul durerilor de spate nespecifice, nu se poate determina nicio cauza. Pe de alta parte, durerile specifice de spate au un declansator specific, cum ar fi tensiune musculara, blocaj vertebral, sindrom ISG, hernie de disc, osteoporoza, inflamatie pelvina, infarct miocardic, inflamatie a prostatei, tumoare pulmonara etc.

In functie de pacient, medicul va alege pentru a pune un diagnostic un examen fizic, teste de sange si urina, examen neurologic, examen ginecologic, electroneurografie, electromiografie, radiografie, gastroscopie, tomografie computerizata, tomografie prin rezonanta magnetica, scintigrafie, examen cateter cardiac etc.

Pentru dureri de spate specifice, tratati cauza. Pentru dureri de spate nespecifice se poate aplica tratament termic, puteti folosi plante medicinale, exercitii fizice si sport pentru spate, educatie posturala, loc de munca prietenos pentru spate, tehnici de relaxare, eventual medicamente si tratamente specifice de fizio si kinetoterapie.

Dureri de spate, lumbago, spate rigid sau, pur si simplu, o durere suparatoare, durerea de spate este o afectiune cu mai multe fatete. Simptomele pot fi persistente sau pot aparea intermitent. Uneori sunt atat de puternice, incat cei afectati abia se pot misca.

Cei afectati sunt la fel de diferiti ca tipul si amploarea durerilor: durerile de spate pot afecta oamenii de aproape orice varsta. Sunt printre cele mai frecvente probleme de durere. Femeile din toate categoriile de varsta raporteaza dureri de spate mai des decat barbatii – fenomen care este evident si in alte tipuri de durere.

Cum spuneam, medicii clasifica durerile de spate in functie de diferite criterii:

Clasificare in functie de locatie

Partea superioara a spatelui: Durerea care a aparut in partea superioara a coloanei vertebrale (regiunea gatului) poate fi acuta pana la cronica. Radiaza adesea in umeri, brate si / sau in partea din spate a capului. Declansatoarele pentru durerile de gat sunt, de exemplu, o postura incorecta la locul de munca sau un disc herniat.

Mijloc: Durerile de spate in zona coloanei vertebrale, zona toracica sunt rareori cauzate de leziuni. Acestea sunt mai des declansate de iritarea grupurilor musculare mari din aceasta zona sau de tulburari functionale ale coastelor si articulatiilor vertebrale.

Partea inferioara a spatelui: durerile de spate se intalnesc cel mai frecvent in partea inferioara a spatelui. Deoarece coloana lombara este mai susceptibila la leziuni decat coloana cervicala si mai ales coloana toracica. Cauzele posibile sunt, de exemplu, discurile herniate sau probleme ale muschilor.

Clasificare in functie de durata

In functie de cat de persistenta este durerea, medicii diferentiaza durerea de spate acuta, subacuta si cronica:

Dureri de spate acute: sunt durerile de spate care apar pentru prima data sau dupa cel putin sase luni de pauza si dureaza maximum sase saptamani. Prognosticul este in general bun, pentru ca durerile acute de spate se imbunatatesc in cateva saptamani la majoritatea celor afectati.

Dureri de spate subacute: daca durerile de spate dureaza mai mult de sase saptamani pana la maximum trei luni, este considerata subacuta.

Dureri de spate cronice: durerile de spate cronice sau recurente dureaza mai mult de trei luni. Severitatea durerii poate varia in acest timp – uneori durerile de spate sunt mai slabe, alteori mai puternice. Durerile de spate cronice sunt mai frecvente odata cu varsta. Durerea cronica de spate este de obicei mai mult decat durerea de spate. Adesea apar boli suplimentare (comorbiditati). Acestea includ, de exemplu, boli articulare legate de uzura (degenerative) si inflamatorii, osteoporoza, accidente vasculare cerebrale, insuficienta cardiaca, depresie, abuz de medicamente pentru durere, supraponderalitate severa (obezitate) si bronsita cronica. Atunci cand un pacient cu dureri de spate vine la medic, medicul va lua in considerare astfel de comorbiditati la evaluarea si tratarea simptomelor.

Clasificare in functie de cauza

In functie de faptul ca se poate dovedi sau nu o cauza clara a simptomelor, medicii diferentiaza durerea de spate in specifica si nespecifica.

Dureri de spate nespecifice

In cazul durerilor de spate nespecifice, medicul nu poate gasi o cauza clara a simptomelor. Marea majoritate a cazurilor de dureri de spate se incadreaza in aceasta categorie.

Dureri de spate specifice

Durerile de spate specifice au o cauza clar identificabila. Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie neaparat sa fie in zona coloanei vertebrale (cum este cazul unei hernii de disc). In schimb, o mare varietate de boli ale altor organe sunt adesea motivul durerilor de spate: spectrul variaza de la zona zoster si pneumonie la pietre la rinichi si atacuri de cord.

De ce sa mergeti la Bio Ortoclinic?

Bio Ortoclinic este clinica unde pacientii cu dureri de spate de diferite tipologii pot obtine ameliorarea si chiar eliminarea definitiva a simptomelor. Aici exista personal medical specializat in diverse metode de tratament cum ar fi: decompresie vertebrala, mobilizare vertebrala, fizioterapie, masaj terapeutic, terapie shockwave, kinetoterapie, sistemul David, etc. Inainte de a vi se efectua un anumit tratament sau terapie, se va face o consultatie prealabila si toate investigatiile pentru a se stabili exact ceea ce va trebuie. Intrati pe bio-ortoclinic pentru mai mutle detalii!

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…