Home Cea de a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Hemoficţiune din Bucureşti

Cea de a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Hemoficţiune din Bucureşti

6 min read
0
0
306

Defeses Fine Arts PR Agency

COMUNICAT DE PRESĂ:

Pentru prima dată, Teatrul de Hemoficţiune din Barcelona oferă spectacole şi în România, în cadrul celei de a patra Ediţii a Festivalului Internaţional, care cuprinde spectacole în Spania, Statele Unite, Italia, Mexic şi Germania.

Spectacolele din România sunt organizate de Reprezentantul Teatrului de Hemoficţiune în România, domnul Horia Barna, fostul director al ICR Madrid. In viitor, se preconizează traducerea şi publicarea în limba română a pieselor dramaturgului mexican Juan Trigos, traducere realizată de Horia Barna.

Juan Trigos este fondatorul curentului de Hemoficţiune (Arta de a „sângera”), o literatură de avangardă, care uneşte grotescul cu umorul, expune fără ocolişuri părţile negre ale societăţii contemporane, disfuncţionalitatea din relaţiile de familie, violenţa, sexul, moartea. Obligându-şi spectatorii să ia contact cu ce este mai abject în fiinţa omenească, scopul hemoficţiunii este  provocarea unei eliberări, o trezire spirituală. Hemoficţiunea deschide porţile către cunoaşterea intimă a cititorului sau spectatorului adult, cel care este în stare să-si contemple propriile abisuri. O literatură gravă, care indică drumul către ieşirea din balamucul cotidian. Convenţionalul este depăşit pentru a intra în situaţii extreme, realităţi inventate, ficţiuni „sângeroase” care par nişte jocuri, dar în care profunzimea spirituală este luminată de experienţă. Umor crud pe un fundal dramatic.

Teatrul de Hemoficţiune are reprezentaţi în Spania (directorul pentru Madrid fiind jurnalistul român Fabianni Belemuski), Italia, Statele Unite, Mexic si Italia. Din echipa Teatrului de Hemoficţiune, fac parte şi actriţe românce din Spania.

Teatrul de Hemoficţiune a fost înfiinţat în anul 2000, la Barcelona, de Lorenzo Mijares, regizor şi actor, care este considerat un pioner pe plan mondial în câmpul Hemoficţiunii. Prima sa operă pusă în scena a fost  „Lasă-mă să te omor ca să văd dacă mi se face dor de tine” de Juan Trigos şi de atunci, a jucat, produs şi regizat zeci de piese de Hemoficţiune, pe toate continentele, în peste 800 de spectacole. Lorenzo Mijares a fost recompensat cu numeroase premii pentru activitatea sa teatrală, printre  care Premiul Niram Art pentru Teatru şi Trofeul oferit în cadrul Galei Celebrităţilor Româno-Spaniole, organizată de TVR Internaţional.

La Bucureşti, spectacolele vor avea loc în zilele de 24 mai (Teatrul Green Hours),  27 mai (Romexpo, Pavilion C6, Bookfest 2011) şi 30 mai (Teatrul Green Hours). La Romexpo va avea loc, pe data de 27 mai, o conferinţă cu echipa Teatrului, cu participarea dramaturgului Juan Trigos. Spectacolele vor fi prezentate în versiune originală, în spaniolă, cu supra-titrare în română (Green Hours) şi traducere simultană (Romexpo).

Program:

Teatrul LUNI, prezintă:

„Contra-Subiect” de Juan Trigos

un one-man-show cu Lorenzo Mijares

traducere de Horia Barna

Versiune originală în spaniolă cu supra-titrare în română

dialog cu dramaturgul si regizorul-interpret după spectacole

marţi, 24 mai şi luni 30 mai 2011, 20:00

Green Hours, Calea Victoriei, 120, Bucureşti

Rezervări: teatru@greenhours.ro

www.greenhours.ro

BOOKFEST prezintă:

Hemoficţiunea – o avangardă literar-artistică postmodernă

Participă: Juan Trigos (scriitor, Mexic/SUA), Lorenzo Mijares (regizor şi actor, promotorul Festivalului Internaţional al Teatrului de Hemoficţiune), Horia Barna (moderator, traducător).

vineri, 27 mai, 18:15, scena (traducere simultană),

pavilionul C6, Romexpo

———————–

A consemnat,

Defeses Fine Arts

Madrid

19 mai 2011

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…