Home Cea mai modernă peşteră din ţară a fost deschisă la Râşnov

Cea mai modernă peşteră din ţară a fost deschisă la Râşnov

5 min read
0
0
313

Bătrâna peşteră este cea mai modernă din România şi singura amenajată din judeţ. Sisteme de acces de ultimă generaţie, dar şi iluminat pe bază de led, prietenos cu mediul, fac din Peştera Fundata o atracţie turistică.

VEZI AICI IMAGINI DIN PEŞTERĂ!

Turiştii care vin aici au ocazia să mai viziteze Sala Mare şi „Catedrala”, denumită aşa pentru acustica sa impresionantă.

Zeci de specialişi au lucrat pentru a crea un concept de peşteră asemănător celor din occident. „Prin acest sistem special de iluminare, lilicecii nu sunt deranjaţi în peşteră. De aceea se spune că acest tip de lumină este prietenos mediului“, a spus Virel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

Accesul în Peştera Fundata se face pe poteci speciale. Acestea sunt realizate din fibră de sticlă, un material care s-a folosit în trecut la construirea primelor avioane invizibile.

Este pentru prima dată când în România se foloseşte această tehnologie (nr. FRP), pentru constuirea de scări, podeţe şi balustrade şi este printre puţinele peşteri din lume amenajate la un standard atât de avansat. Avantajele sunt că acest amaterial nu îndepărtează biodiversitatea“, a explicat Viorel Lascu.

Peştera are peste un kilometru, din care este amenajată o porţiune de 330 de metri. „Peşterea poate fi vizitată în întregime. Pentru cei care vor puţină adrenalină, entuziasm explorativ, este amenajată şi a doua parte a peşterii, dar este nevoie de un echipament special“, mai spune Viorel Lascu.

Intrarea în peşteră costă 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi gratis pentru speologi. Peştera este situată la ieşirea din Râşnov spre drumul dinspre Poiana Braşov. Turiştii care doresc să o viziteze au de parcurs un drum de 450 de metri până la intrarea în peşteră.

Proiectul va continua şi pe plan cultural. Specialiştii vor să realizeze o panoramă cu viaţa în peşteri, care începe acum 40.000 de ani, prin redarea manifestărilor de artă preistorică.

Modernizarea Peşterii Fundata a costat 100.000 de euro.  Surpriza amenajării peşterii stă şi în faptul că, fiind vandalizată, specialiştii au reuşit să-i redea farmecul.

A trebuit să înlăturăm stricăciunile prin procese de conservare ample şi complexe. Credem că i-am redat peşterii demnitatea şi acum o lăsam aşa, să o modeleze apa şi să o refacă aşa cum era acum câteva sute de mii de ani“, a spus Viorel Lascu, speologul care a creat întreg conceptul de amenajare a peşterii.

Proiectul îşi propune să atragă, anual, mii de turişti şi chiar să introducă vizitarea acesteia în circuitul internaţional.

Istoria Peşterii Fundata

Aceasta face parte din Rezervaţia „Valea Cetăţii”, întinsă pe 18.000 de hectare. În anul 1949 peştera era închisă printr-un dop de argilă, care a fost corodat de apa acumulată  care a invadat Valea Cetăţii şi Râşnovul.

De aceea, poiana din zonă se mai numeşte şi „Vârtejul Dracului. În anii 50 au intrat primii cercetători în peşteră, care au cartografiat-o.

SURSA: http://www.adevarul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…